5 videojáték típus, amit minden szülőnek ismernie kell

5 videojáték típus, amit minden szülőnek ismernie kell

Tóth Dániel | 2018.07.06 | Olvasási idő: 4 perc

Ahhoz, hogy a gyerekünk ne maradjon magára a virtuális térben és az ott szerzett élményekkel, fontos, hogy szülőként képben legyünk a videojátékokkal. A legtöbb szülőnek az jelent kihívást, hogy átlássa, mi történik a videojátékban, mi történik a játékok világában, megértse mivel és miért is játszik a gyereke.

A videojáték egy nagyon nagy gyűjtőfogalom. Technikailak minden olyan játék ide tartozik, ami (digitális) képernyővel machinál. Az évek során a digitális fejlődéssel együtt a videojátékok is rengeteget fejlődtek. Ha a ma létező összes játékot be szeretnénk kategorizálni, akkor akár 30 féle kategóriáról is szót ejthetnénk, de most röviden, a szülői alapismeretek megszerzéséhez a főbb kategóriákat vesszük sorra.

A legismertebb videojáték típus: Akció

Az akció játékok közé tartoznak azok a jellemzően gyors játékmenetű játékok, amik gyakran próbára teszik a játékosok reflexeit és kudarctűrő képességét, sőt az idegeit is. Ide tartoznak például a Counter strike és Call of duty féle lövöldözős játékok, valamint a Street Fighter és Mortal Kombat féle verekedős játékok. Többnyire ez a játékcsoport tartalmazza a legtöbb vért és agressziót, ezért érdemes odafigyelni a korhatár besorolásra. Az összes videojáték műfaj közül ez dolgozik leginkább az adrenalinnal, így az ilyen játékot kedvelők kicsit többet szoktak csapkodni és kiabálni játék közben a más játékokat kedvelő társaiknál.

Sok gyerek kedvence: Szimulátor

A szimulátor játékok tartalmazzák a legkevesebb vért és erőszakot, lévén általában realisztikusan igyekeznek szimulálni különböző járművek irányítását, legyen az autó vagy repülőgép, de létezik vonat és favágó szimulátor játék is. A legnépszerűbb ezek közül az autóverseny szimulátor alcsoport, amelynek leghíresebb franchise-a a Need for Speed sorozat, a legegyedibb és legösszetettebb változat pedig a Sims-sorozat, amit az életszimulátor kategóriába sorolhatnánk.

5 videojáték típus, amit minden szülőnek ismernie kell
Foci a monitor előtt is: Sport

Spotrajongók számára gyakori választásként sportjátékok típusú videojátékok kerülnek előtérbe. Ha valaki a foci szerelmese, akkor a FIFA játékokban játszhat kedvenc csapatával és bújhat kedvenc játékosa bőrébe, ha viszont a kosárlabda a szíve csücske, akkor az NBA sorozat példányai közül válogathat. De a gördeszkázás, a baseball vagy éppen a golfozás kedvelői is megtalálhatják a saját videojátékukat. A sport jellemzően olyan videojáték kategória, amivel csak a sportág kedvelői játszanak, lévén akiknek nem jön be a foci, nem akarnak majd órákon át virtuálisan focizni.

Akár évekig is játszanak vele: Stratégia

Tervezés, taktika és stratégia, ezzel a három szóval lehet leginkább jellemezni ezeket a videojátékokat. Szemben az akciójátékok gyakran igen egyszerű lőj vagy lelőnek természetével, ezeket a stratégiai játékokat inkább a digitális sakkhoz hasonlíthatnám. Ezekben a játékokban gyakran kell egész kis birodalmakat irányítani és különféle emberi erőforrásokkal gazdálkodni, miközben ugyanezt teszi a másik oldalon „ülő” játékos is, legyen az gép vagy ember. A Heroes of might and magic sorozat, vagy a Starcraft sorozat játékai a legnépszerűbb stratégiai videojátékok.

A felnőttek is rajonganak érte: Szerepjátékok

Ebben a műfajban a legfontosabb a történet. Ez enged a legnagyobb szabadságot a játékosnak. Gyakran itt találhatóak a legnagyobb, nyílt, szabadon bejárható világok és gyakorolható a legtöbb féle viselkedés. A szerepjátékokban érhetők el a célok a legtöbbféle módon, a békés beszélgetés útján történő megközelítéstől a manipuláción át a harcig. Különböző szerepekbe bújhatunk – lehetünk tolvaj, varázsló vagy lovag - és sokféle személyiségmintázatot megélhetünk: így lehetünk aranyszívű tolvaj és gonosz varázsló, egyéni választás szerint. Ezekben a játékokban alakíthatjuk leginkább tetszésünk szerint az általunk játszott karaktert és a világot, mert a szabadsággal párhuzamosan a döntések következményei is ebben a műfajban a legerősebbek. A játék végkifejlete gyakran olyan döntésekre vezethető vissza, amit a játék során hoztunk. Szerepjátékok közül a Fallout, az Elder Scrolls sorozat, vagy a World of warcraft a legismertebbek.

„Kevert” videojátékok

A legtöbb videojáték a fő jellemzőiken (a fent felsorolt kategóriákon) kívül saját vonásokkal, ha úgy tetszik, személyiséggel bír. Az utóbbi években egyre több kevert műfajú videojáték is megjelent és egyre több játék vesz át elemeket más műfajoktól. Szülőként érdemes a fő kategória mellett részletesen is megismerni gyerekünk kedvenc videojátékát.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai