Az 5 legjobb ingyenes egészségügyi applikáció

Az 5 legjobb ingyenes egészségügyi applikáció

M.anna | 2017.02.22 | Olvasási idő: 5 perc

Már nagyon sok idős ember netezik okostelefonról vagy tabletről, érdemes körülnézni, milyen appokkal és beállításokkal segíthetjük őket. Számos olyan app van, ami egyszerűen kezelhető és nagyon hasznos. Például vérnyomásmérés telefonnal. Ahogy egy csomó más app esetében, itt is az a legnagyobb probléma, hogy a piaci rést egyelőre csak angol nyelvterületen ismerték fel, ezért több közülük nem elérhető magyarul. De segíthetünk a letöltésükben és beállításukban, mert némi gyakorlattal nyelvtudás nélkül is kezelhetőek (bár sejtésem szerint az internet aktív használatával az angolul nem tudó idősebbek passzív szókincse is lényegesen bővült).

Fade

Ez az app segít észlelni, ha egy idős ember aktivitásában szokatlan változás állt be. A Fade megtanulja, hogyan mozog a készülék, és ha túl hosszú ideig inaktivitást érzékel, vagy azt, hogy az illető elesett, először a telefon felhasználóját figyelmezteti, majd ha az nem reagál, vészjelzést küld a felhasználók által beprogramozott számokra. Azt is be lehet állítani, hogy a mentőket hívja. A program ügyesen alkalmazkodik a felhasználója szokásaihoz, és igyekszik elkerülni a téves riasztásokat – bár tudjuk, jobb félni, mint megijedni.

Blood pressure

Számos ingyenes és nagyon ügyes vérnyomásmérő létezik, én az Icare Blood pressure Monitort próbáltam ki, ami nagyon egyszerűen használható: mutatóujjal kell a kamerát eltakarni, míg az adatfelvétel történik. Előtte be kell állítani, hogy az alkalmazás hozzáférhessen a kamerához. A feldolgozott adatok: vérnyomás, pulzus, vérviszkozitás, oxigén, és még egy csomó más, aminek segítségével az idősek saját maguk ellenőrizhetik egészségi állapotukat. Az app abban is segítséget nyújt, hogyan osszák meg különböző felületeken (ami nagyon hasznos lehet, ha pl. minden méréskor elküldi a gondozónak, orvosnak), és természetesen heti, havi, éves diagramot készít.

Vérnyomásmérés telefonnal

Lépésszámláló

Okosóra nélkül is képes a telefon az aktivitás mérésére, ehhez több ingyenes lépésszámláló program is rendelkezésre áll, szerencsére magyarul is. Egy felnőtt közepes aktivitása napi tízezer lépés (kb. 7,5 km), természetesen ez az idősebb embereknél, az egészségügyi állapotuk függvényében változhat. Mindenképpen érdemes beszélni a háziorvossal. Az viszont biztos, hogy Magyarországon az idősek nagy része szenved túlsúlyhoz köthető betegségektől és azok szövődményeitől. Egy olyan app, ami az aktivitásra ösztönöz, mindennél hasznosabb lehet. A legtöbb ilyen app egyben beépített kalóriaszámlálót is tartalmaz, amivel az étrendet lehet figyelemmel követni és megtervezni.

Medication reminder

Ez a hasznos kis alkalmazás segít abban, hogy a felhasználója ne feledkezzen meg a gyógyszerei bevételéről. Minél többet kell bevenni, minél bonyolultabb rendszerességgel, annál nagyobb az esélye, hogy még egy teljesen ép memóriával rendelkező idős is belezavarodik. Az app egyszerűen kezelhető, figyelmeztet, mikor melyiket kell bevenni. Arra is, ha valamelyik gyógyszer el fog fogyni és újat kell belőle venni. Ahogy a többi egészségügyi appnál, itt is több hasonló appot is fel fog dobni az áruház, ha rákeres: érdemes odafigyelni viszont, hogy olyat töltsön le, ami odafigyel a beteg adatainak biztonságára.

ICE – In case of emergency

Ez az okos kis alkalmazás a lezárt telefon képernyőjén hoz létre egy olyan felületet, amit meg lehet nézni a telefon feloldása nélkül is. Ha a felhasználó összeesik, rosszul lesz valahol, és a környezetének eszébe jut megnéznie a mobilját (ami valószínűleg így fog történni), akkor elolvashatja ezen a kis kártyán lévő információkat. Ezek alapinformációkat tartalmaznak (beleírhatjuk a nevet, vércsoportot, TAJ-számot, allergiát, betegséget stb.), illetve az elsődlegesen értesítendő telefonszámokat, amiket fel lehet hívni szintén a telefon feloldása nélkül. Ehhez személyes történettel is tudok szolgálni: karácsony körül hívtak fel a kórházból, hogy egy idős asszony, évekkel ezelőtti főbérlőm balesetet szenvedett, és nem tudják, kit értesítsenek. Valamilyen csoda folytán megtalálták az én telefonszámomat a tárcájában, és én meg tudtam adni a lányáét, de addigra a néni már órák óta feküdt eszméletlenül az intenzíven... Ez például ezzel a kis appal sokkal egyszerűbben és gyorsabban ment volna. És amit még tehetünk: nagyobb gyerekeknek szintén megmutathatjuk ezeket az applikációkat, hogy ők is tudjanak segíteni nagyszüleiknek a használatban. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a digitális bennszülöttek pillanatok alatt át fogják látni az appok működését (sokszor hamarabb is, mint mi).

A kommentek között több olyan véleménnyel is találkoztunk, amik (főként a vérnyomásmérős app) hitelességét vitatják. Valóban, több olyan tanulmány is létezik, amik szerint a vérnyomásmérés appon keresztül főleg a magas vérnyomásban szenvedők számára veszélyes lehet, máshol azt írják, a fejlesztőcsapatok elenyésző részében vett csak részt orvos szakértő. Megint máshol azt írják, az eredmények javarészt fedik a valóságot, és külön jó, hogy az appok arra biztatnak, a páciens tartsa a kapcsolatot háziorvosával. Egy biztos: az appok fejlesztői is kizárják az orvosi használat lehetőségét, és mi is arra biztatjuk olvasóinkat, hogy ezeket az appokat SEMMIKÉPPEN ne használják a háziorvosi kontroll, szűrővizsgálatok helyettesítésére, illetve aki bármilyen betegséggel küzd, szerezze be a hitelesített orvosi mérőkészüléket. Az egészséggel, fitnesszel kapcsolatos appok használatának elsődleges célja és hatása éppen hogy a minél egészségesebb élet kell, hogy legyen. Nem az, hogy még nagyobb kockázatot okozzunk magunknak.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai