5 applikáció, amelytől egészségtudatosabb lesz a gyerek

5 applikáció, amelytől egészségtudatosabb lesz a gyerek

Judit | 2020.02.05 | Olvasási idő: 4 perc

Az okostelefonok egészségügyi veszélyeiről sokat hallunk. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az okostelefon az egészségnevelésnek is fontos eszköze lehet – akár már egész kicsi kortól. Az egészségtudatosságra nevelő alkalmazások segítségével segíthetünk a gyereknek, hogy akár egész életét elkísérő, jó szokásokat alakíthasson ki. Mutatunk öt hasznos alkalmazást.

Kicsiknek: Manómenü

Az Androidra és iOS-ra is elérhető ingyenes alkalmazás a legkisebbeknek, illetve egészen pontosan a szüleiknek nyújt segítséget az egészséges étkezésre való nevelés kezdeteinél, azaz a hozzátáplálásnál. Több mint 200 babaétel receptjét tartalmazza egy éves korig, de még a kisgyermekkorban is hasznos segítőtársa maradhat az anyukáknak. A szakemberek elérhetőségét, egészséges táplálkozással kapcsolatos rövid cikkeket és más hasznos információkat tartalmazó alkalmazás abban is segít, hogy az anyuka nyomon kövesse a baba fejlődését, változatos heti menüt állítson össze, vagy bevásárlólistát készítsen. A néha egymásnak is ellentmondó táplálkozási ajánlások útvesztőjében eltévedt szülőknek komoly segítséget jelenthet, de azok is hasznát veszik, akik egyszerűen csak szeretnék egészséges receptekkel felkészülni a hozzátáplálásra, és az első válogatós korszakokra.

Nagyobbaknak: Okostányér 

A Magyar Dietetikusok Szövetségének Okostányér című oldala és alkalmazása az egészséges étrend összeállításában segít. Bár az Androidra és iOS-ra is elérhető, ingyenes alkalmazás elsősorban az egészséges felnőttek számára készült, és a honlaphoz képest jóval kevesebb funkcióval bír, az egyes tápanyag- élelmiszercsoportokkal kapcsolatos információi a gyerekek számára is hasznosak lehetnek.

Az Okostányér honlapon a 6-17 éves gyerekek esetében is nem, kor és aktivitási szint szerint számolhatjuk ki a napi energiaigényt, és azt, hogy mennyit érdemes naponta elfogyasztani zöldségből, gyümölcsből, húsfélékből, vagy éppen folyadékból. A képes élelmiszer-adagolási útmutató szemléletes fotókkal teszi mindezt még érthetőbbé.

A Vodafone gyerekóra nem csak azt teszi lehetővé, hogy a gyerek közvetlenül felhívhassa az előre beállított telefonszámokat, vagy hogy a szülők mindig tudják, merre jár a gyermekük. Lépésszámláló funkcióval is rendelkezik, amelyből fontos információkat nyerhetünk a gyerek aktivitására vonatkozóan. Ezek után pedig érdemes arról is beszélni a családban, miért olyan fontos, hogy elegendő lépést tegyünk meg egy nap, illetve családi versenyt is hirdethetünk, naponta ki lépett a legtöbbet.

A szem védelmében: Szemfüles

Az Androidra fejlesztett applikáció a szemszárazság és a rövidlátás kialakulásának kivédésében segít. A fejlesztők ugyanis felismerték, hogy amikor a telefon, vagy a számítógép képernyőjét nézzük, sokkal ritkábban pislogunk, mint kellene. Ettől pedig kiszárad, szúrni, égni kezd a szem. A szemszárazság ráadásul számos más szemészeti probléma előszobája is lehet. A szemvédő alkalmazás épp azért a rendszeres pislogásra emlékeztet – ráadásul nem is szövegesen, hanem egy kis grafikával, ami az olvasni még nem tudó gyerek figyelmét is felkelti. Az alkalmazás arra is figyelmeztet, hogy a telefont megfelelő távolságban tartsuk a szemünktől, sőt, méréseket is végez, hogy az is láthatóvá váljon: reagált-e a gyerek a figyelmeztetésre. Az alkalmazás ingyenesen tölthető le a Play áruházból.

 

Inni márpedig muszáj: Water Drink Reminder

A megfelelő folyadékbevitelre figyelmeztető számos alkalmazás közül azért esett a választásunk erre az ingyenes, Androidos appra, mert itt nemcsak a pohár, hanem akár a kulacs méretét is be lehet állítani, és jelezni, ha megittunk egy kulacsnyi vizet. Az alkalmazás nemcsak a valós folyadékfogyasztás nyomon követésére alkalmas, hanem arra is, hogy egy bizonyos időtartamon belül rendszeres időközönként emlékeztesse a felhasználót arra, hogy igyon egy keveset. Természetesen a folyadékszükséglet kiszámításában is segít, és okosórával is szinkronizálható. Az alkalmazás ugyan angol nyelvű, de már alapszintű angol nyelvtudással is kezelhető.

Ha nehezen megy az alvás: Sounds to Sleep – relaxing music

Sajnos tagadhatatlan, hogy a gyerekeknek is egyre több problémát okoz a stressz, amely sokszor a pihenésüket is megzavarja. A nyugtató, relaxáló zenéket kínáló alkalmazás a feszültség feloldásában segít. 10 különböző stílusból, 30 zeneszámból választhatunk, és a zenéket akár már a lefekvés előtti esti rutin idején is bevethetjük, hogy könnyebben menjen a pihenés. Azt is beállíthatjuk, hogy az alkalmazás egy idő után magától kapcsoljon ki. A Google Play áruházból ingyenesen tölthető le.

A Facebook és az Instagram applikációk Beállítások menüpontjában is találunk olyan lehetőséget, amely azzal szembesít, mennyi időt is töltöttünk valójában az egyes alkalmazások görgetésével. Ha ez az időtartam túl sok lenne, figyelmeztetést is beállíthatunk, amely akkor „szól”, ha túllépjük a saját magunk számára limitként beállított időtartamot.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai