4 ingyenes mobilos játék, amely katapultálja a gyereket a kanapéról

4 ingyenes mobilos játék, amely katapultálja a gyereket a kanapéról

M.anna | 2017.04.20 | Olvasási idő: 6 perc

Az okostelefon használata sokak szerint szinonimája az időfecsérlésnek és a lustaságnak.Az edzéstervezőket és fitnesz-appokat használók számára viszont egyértelmű: a technológia kis belső motivációval igenis állítható a mozgás szolgálatába.

Az eszement okos-fitneszőrültek és az elhízott kanapéhuszárok közti két véglet között vannak azok a játékok, ahol a játéktér a GoogleMaps. Itt a telefonunk GPS technológiára építve motivál minket (vagy a gyereket) arra, hogy ne csak a Facebookon keresztül lássa a külvilágot.

  1. Pokémon Go

A 4 ingyenes mobilos játék közül az elsőt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a PokémonGo-t. Itt a pokémonokat a térképen kell felfedezni, kikeltetésük pedig lépésszámlálóhoz van kötve. Megjelenése után több generáció ugrott rá a játékra pillanatok alatt: azok a fiatal felnőttek, akik még a tévében látták a Pokémon első évadát (az én korosztályom), és azok a gyerekek, akik ugyanezeket az epizódokat már a Youtube-on nézik (a kisfiam korosztálya). Szóval a játékra mindketten rákattantunk, hétvégente nem kirándulni jártunk kisfiammal, hanem Pikachut sétáltatni. Az őrület nagyjából két hétig tartott, a lelkesedés viszont azóta sem maradt abba.

4 ingyenes mobilos játék

  1. Geocaching

A GPS alapú játék műfajteremtője tulajdonképpen a GeoCaching, ami a GPS technológia és az internet széleskörű elterjedése után született, és népszerűsége azóta is töretlen. A koncepció egyszerű: vízhatlan ételesdobozokba zárt „kincseket” kell felkutatnunk, a geocaching.hu vagy az app térképadatai alapján. A dobozban jópofa apróságokat  találunk, amiket csak akkor vihetünk el magunkkal, ha magunk is pótoljuk a doboz tartalmát. Jelenleg több, mint 4000 geoláda található Magyarországon, nagy részük népszerű kirándulóhelyeken, városokban. Ha megtaláltok egyet, ne felejtsétek el regisztrálni a weboldalon – és persze rejtsétek vissza helyére! A kincskeresés élménye életkortól függetlenül fun, így a GeoCaching kiváló családi program.

  1. Ingress

Habár ez tette igazán mainstreammé a GPS- alapú szórakozást, a PokémonGo előtt is készültek kirándulásra ösztönző programok. A pokévadászat fejlesztőinek első térképes játéka, az Ingress egy sci-fi történetbe dobja a felhasználót: két frakció, a Felvilágosultak és az Ellenállás ügynökei küzdenek egymás ellen a város uralmáért. A játékban úgy tudunk terjeszkedni, hogy a Google Maps-alapú térképen megjelenő ellenséges portálokat meghekkelve körbekerítünk területeket. Sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha nem egyedül dolgozunk (főleg, ha az ellenfél ügynökei is éberek), vagyis akkor járunk a legjobban, ha kis csapatban vágunk neki a városnak. Tökéletes levezetője egy lusta családi mozizásnak, ha hazafelé portálokat foglalunk és antianyagot (bocs, egzotikus anyagot) gyűjtünk.

  1. Zombies, run!

Ezekben a játékokban egy átrajzolt Google térkép világát fedezzük fel a telefon képernyőjén keresztül, azonban a Zombies, run! esetén egyértelműen AR-ről, vagyis kiterjesztett valóságról beszélhetünk. A játékban a valóság kiterjesztett része egy posztapokaliptikus univerzum, ahol egy óvóhely futójaként kell küldetéseket teljesítenünk. Az app alapkiegészítői közé tartozik a fülhallgató és egy jó futócipő, ugyanis a sztorit a játék hangeffektjein keresztül fogjuk átélni. Futás közben nyakunkon a belsőségeinkre éhező élőhalotthorda hörög, vagyis tényleg a (virtuális) életünkért futunk majd. A zombik távolsága sebességünkön múlik, így az edzési szintünknek megfelelő tempót a hörgés hangereje és a plusz adrenalin segít majd beállítani. (12 éven felülieknek!)

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai