3 Youtube videó közös családi tévézéshez

3 Youtube videó közös családi tévézéshez

Myreille | 2020.01.30 | Olvasási idő: 3 perc

Arra vállalkoztam, hogy a könyv- és filmajánlók mintájára 3 olyan Youtube videót mutassak, amit érdemes a gyerekekkel együtt megnézni és a gyerekeknek megmutatni. Azt hiszem, nem durrantok el előre egy meglepetésbombát, hogy gameplay nem lesz a válogatásban, viszont tudomány annál több.

Vírus és baktérium: Mi a különbség, és kit érdekel egyáltalán?

Nem titkolom, sőt, büszkén vállalom, hogy a gyerekeimmel a Zállatorvos minden videóját rongyosra néztük. Nehezen is választottam kedvencet, de most, hogy napi hír a koronavírus és a koronavírus-járvány, a nagy klasszikusra, a Vírus és baktérium: Mi a különbség, és kit érdekel egyáltalán? - csak egyszerűen címűre esett a választásom. Annyira egyszerű, hogy az 5 éves gyerek is megérti, de azért azt tudni kell, hogy nem gyerekek az elsődleges célcsoportjai ezeknek a videóknak és találkozhatnak olyan részekkel is, amelyek talán túl vaskos poénok. Azt hiszem, hogy ez szülői döntés, nálam ezek a videók beleférnek, ha pedig olyat látunk, amit magyarázni kell, akkor magyarázok.

Szülőknek azért is kifejezetten ajánlott ez a videó, mert így elkerülhetik azokat az eseteket, amikor a gyerekük szenvedő arccal benyögi: „Anya, nem vírus, hanem baktérium!” Ahhoz nem voltam elég bátor, hogy lepacsizzak a kisfiúval a vonaton, aki kijavította az anyukáját, pedig nagyon bizsergett a tenyerem…

Méretarányok: A Naprendszer

Félek bevallani, de én olykor megpróbálom elképzelni a felfoghatatlant, az Univerzum méretét. És nem tagadom, hogy csodás dolog, hogy az ember eljutott a Holdra, de ezt a világűr meghódításának nevezni költői túlzás. Az Univerzum borzasztó nagy, de még a Naprendszer is hihetetlenül nagy és a Föld-Hold távolság is jóval nagyobb, mint ahogy az ember a képekről gondolná.

Wylie Overstreet és Alex Gorosh a Méretarányok: A Naprendszer című rövidfilmben arra vállalkozott, hogy megépíti a Naprendszer méretarányos modelljét. A nevadai Black Rock sivatagban találtak akkora szabad területet, ahol ezt meg tudták tenni úgy, hogy a Föld üveggolyó méretű a nap pedig egy hatalmas „strandlabda”.

A film nyelve angol, de magyar felirat választható hozzá. Kisebb gyerekeknek magyarázni is lehet a látottakat, úgy is élvezhető a film.

Egy Marsbázis építése szörnyű ötlet: Csináljuk meg!

Az utolsó videó sem egy videó az Egy Marsbázis építése szörnyű ötlet: Csináljuk meg!, hanem megint egy csatorna a Kurzgesagt – In a Nutshell, mert egy videót kiválasztani olyan nehéz, mint Gombóc Artúrnak a kedvenc csokoládéját. A Kurzgesagt annyiban nehezített pálya, hogy angol nyelvű, de van hozzá magyar felirat, így inkább felsősök-gimisek fogják igazán érteni és élvezni, miközben a grafikája a kisebbek számára is megnyerő.

A Mars küldetés izgalmas kérdés. Andy Weir könyve A marsi és az ebből készült film igen sikeres volt. És nagyon jó is, teszem hozzá. A Mars terraformálása társasjáték pedig az egyik legnépszerűbb. Tehát bevállalhatjuk, az emberiséget erősen foglalkoztatja ez a bolygó. De tényleg élhetne ember a Marson és milyen lenne ott az élet, és egyáltalán hogyan juthatunk el oda, erről szól az Egy Marsbázis építése szörnyű ötlet: Csináljuk meg! videó.

És aki még bírja, jöhet a következő, a Hogyan uralják a baktériumok a testedet vagy a A Föld Leghalálosabb Lénye - A Bakteriofág! (Mindkettőhöz van magyar felirat!)

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai