3 eszköz, amivel az apa is erősítheti kapcsolatát a magzattal

3 eszköz, amivel az apa is erősítheti kapcsolatát a magzattal

Vendég | 2017.01.02 | Olvasási idő: 6 perc

Az anyának már a kezdetektől fogva bensőséges kapcsolata van a magzattal, ami egyre csak erősödik, hiszen kilenc hónapig a méhében hordozza. Ilyenkor mi, apák kicsit kiszorítva érezzük magukat, irigykedünk a magzatmozgás miatt, amit férfiként nem élhetünk át, és mi is vágyunk arra, hogy többet kaphassunk a babavárás élményéből, mint kívülállóként figyelni a növekvő hasat.

A digitalizálódó világnak köszönhetően egyre több mód van arra, hogy az apa és a gyerek még a szülés előtt közelebb kerüljenek egymáshoz, és szorosabb kötelék alakuljon ki kettőjük között. A baba már az anyaméhben megismeri az apja hangját, különböző digitális eszközök pedig lehetővé teszik azt is, hogy apa is jobban megismerhesse a magzatot.

Ultrahang

A terhességi ultrahangot bizonyára senkinek nem kell bemutatni, egy teljesen veszélytelen vizsgálatról van szó, amire többször is sor kerül a várandóság alatt. A szerkezettel sugárnyalábot irányítanak az anya hasába, a visszaverődő hanghullámokat pedig képernyőre vetítik. Ezzel a technikával láthatóvá válik a magzat, akire az apa is minden egyes alkalommal rácsodálkozhat, nyomon követheti a növekedését, fejlődését, ha részt vesz a kontrollokon. A modernebb, 3D-s ultrahang még nem tartozik az ingyenes, támogatott egészségügyi szolgáltatásokhoz, de mindenképp megéri legalább egy alkalommal babamozit készíttetni egy magánrendelőben. A hagyományos ultrahang ugyanis egy laikus apa számára nem biztos, hogy sokat mond (igazából semmit nem tudnak kivenni a képből), ezzel szemben a 3D-s verzió térben, fotórealisztikus módon ábrázolja a picit. Vagyis láthatóvá válik az arca (ami biztosan kiköpött apja), és kis szerencsével el lehet azt a pillanatot kapni, amikor mosolyog, az ujját szopja, vagy épp ásít (pont úgy, mint az apja).

Mozgásérzékelő öv

A Huggies és az Ogilvy & Mather Argentina nevű cég néhány éve rukkolt elő egy olyan övpárnak kinéző szerkezettel, amivel az anya hasában mozgó gyerek rúgásait az apák is képesek érzékelni. Az ötlet onnan ered, hogy az apáknak csak ritkán sikerül elcsípni a megfelelő pillanatot, amikor a babák nagyban buliznak az anyai méhben, és mire tenyerüket rátapasztják a hasfalra, a kicsik többnyire egyből megnyugszanak, és nem mozdulnak meg.

A forradalmian új találmány úgy működik, hogy az anya hasára egy övszerű érzékelőt kötnek, ehhez hasonlót kap az apa is. A két öv összeköttetésben áll egymással, így, amikor a magzat megmozdul, az apa öve is produkálja a mozgást. Az interneten különböző videófelvételek bizonyítják, hogy ez mekkora élményt jelent a terhességi időszakból magukat sokszor kiközösítve érző férfiaknak.

Fetaphon

Az otthoni használatra ajánlott Fetaphon a hagyományos ctg-készülékhez hasonlóan regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, a méh izomzatának aktivitását és az anya által jelzett magzatmozgásokat is. A mérés során az egyik, gumipántok segítségével a hasra rögzített vizsgálófej kiszűri és felerősíti a magzati szívhangot, így az tökéletesen hallható. A ctg-készülékkel szemben a Fetaphon nem bocsát ki ultrahangot, vagyis használata közben sem az anyát, sem pedig a magzatot nem éri sugárzás. Vagyis egy romantikus, finom vacsora után bármikor előkapható, és az apa számára is elérhető és hallhatóvá válik a kicsi szívdobogása.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai