21. századi szuperhősök: tech guru apukák

21. századi szuperhősök: tech guru apukák

Myreille | 2019.06.14 | Olvasási idő: 3 perc

Gyerekkoromban minden vitában az „én apukám az erősebb” volt a végső érv, a mondat, amit már nem lehetett überelni. A fiaimnál némileg más a helyzet. Náluk az „én apukám videókártyája a legerősebb”, vagy az „én bármennyit gépezhetek, az apukám megengedi” a záró mondat, amire már nem igazán tud egy másik gyerek rálicitálni. Ám hiába a robogó digitális fejlődés, a lényeg ugyanaz: az apukák mindig is különleges szuperhősök voltak a gyerekeik számára. Ők a világon a legerősebbek, a legügyesebbek és a legrettenthetetlenebbek. A 21. században pedig a digitális képességeik is fantasztikussá váltak: ők a család tech gurui. (Saját bevallásuk szerint is!)

Ki ért otthon a kütyükhöz?

A kutatásunk során arról is megkérdeztük a szülőket, hogy a családjukban ki ért a legjobban a számítógépes dolgokhoz. Ki az, aki beállítja a nyomtatót, megmondja, melyik okostelefont vagy számítógépet érdemes megvenni. Tapasztalataink alapján azt gondoltuk, hogy a legtöbb családban a legnagyobb gyerek lesz ez a tech guru. Az eredmények igazolták a várakozásainkat, ám nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a megkérdezett apukák 43%-a bevállalta, hogy ő a digitális eszközök tudora, a tech guru.

Az apukákról azt is megtudtuk, hogy ritkán posztolnak képeket a közösségi médiában és egyetértenek azzal az állítással, hogy a videojátékok fejlesztő hatásúak. Okostelefonjukon a Viber, a Messenger és a Waze a leggyakrabban használt app.

Kedvem lenne tiltakozni, de a korrajz tűpontos.

21. századi szuperhősök: tech guru apukák
Milyenek a mai apukák?

Nálunk a nagyobbik fiam azért válik hamarosan tech guruvá, mert folyamatosan figyeli az apját, tanul tőle, kérdésekkel bombázza. Röpködnek a videókártya teszteredmények, a Subnautica: Below Zero trükkjei, legutóbb pedig a Tihanyt bemutató iskolai prezentáció miatt „égett a net”. Bármelyik gyerekünk önazonosan elénekelhetné az Iszkiritől – vigyázat dallamtapadás! - hogy „Nincs a Földön, mit mi hárman nem tudunk. Apukám, én és a laptopunk.” A videojátékok átbeszélése mellett sokszor ugyanazt a videojátékot játsszák együtt vagy párhuzamosan és ha egy problémára létezik app, akkor ők abból megtalálják a legjobbat.

Sajnos, az is egyértelmű, hogy apa csak azért nem a Waze-t használja a legtöbbet, pedig boltba is azzal jár, mert én az üzeneteimmel (például az ott küldött bevásárlólistákkal) jelentős Viber használatra kényszerítem.

Amikor a gyerekek még csak tervben voltak és készülődtünk a szülőségre, könnyesre röhögtem magamat Szily László Kitolás – Kalauz leendő apáknak című könyvén. Most meg a Fatherly insta oldalára járok feltöltődni és megnyugodni, hogy nem csak a gyerekek képesek bármire, de az apukák is. (És ezért is szeretjük őket ennyire!) Ki más lenne képes arra, hogy a „világvégén” az autó slusszkulcsát rejtse el az erdőben, hogy majd milyen jó móka lesz így a geocaching? Lombszívóval gyártson könnyű nyári szellőt a tökéletes insta fotóhoz, kihasználja a 3D nyomtatás lehetőségeit, hogy jobbá tegye a gyereke életét, sőt, nem retten meg a feladattól és képes 24 órára beállni „háziasszonynak és anyának”.

Apák napja

Az apák napjának talán még nincs akkora hagyománya, mint az anyák napjának, ám érdemes ugyanolyan ünneppé varázsolni, hiszen szülőnek lenni a legnagyobb szívás és a legnagyobb öröm. Az érzelmek és feladatok olyan színes, szagos hullámvasútja, ami be- és ledarálja az embert miközben elképzelhetetlen magasságokba repíti az életét. Az apák napi ajándékért nem feltétlenül kell boltba menni. Tech guru apukáknak készülhet vicces kép vagy videó a gyerekekről, de meríthetünk ihletet az internet végtelen ötlettárából is. Ehhez érdemes a Pinteres-et használni, mert a cikk elején emlegetett kutatásból az is kiderül, hogy az apukák ezt a platformot szinte nem is használják, minden ajándék meglepetés lesz. Innen származik az az ötlet is, amit mi idén meg fogunk valósítani.

Ünnepeljük együtt az édesapákat! Boldog apák napját!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai