19 tipp, hogy tanulás után, délután se unatkozzon a gyerek

19 tipp, hogy tanulás után, délután se unatkozzon a gyerek

Myreille | 2020.03.25 | Olvasási idő: 3 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja

Délelőtt tanul a gyerek, mintha iskolában volna, de nekünk szülőknek fejtörést okoz az is, hogyan tudják a gyerekek a délutánokat hasznosan és szórakoztatóan eltölteni. Ráadásul úgy, hogy a videojátékokhoz hasonló, izgalmas dolgokat kell nap mint nap felvonultatnunk. Mutatunk néhány ötletet!

A képzelet világa

1. Unatkozás helyett, cuki állatok. Egyszerű technikák, nagyszerű karaktereket mutat Agócs Írisz a rajz sulijában.

2. Lehet, hogy a gyerek nem akar fülesbaglyot rajzolni, de „meggörbítené” a teret? Látványos és szemkápráztató rajztechnika és ötletek a VamosART Youtube csatornájáról.

3. Anno a Sticky Man-t egy 15 éves fiú készítette rengeteg post-it felhasználásával stop motion technikával. A négy fal között az idő adott, papír, ceruza akad, stop montion animációhoz pedig bőven találni appot.

4. Aki nem szeret rajzolni, de szívesen filmezne, akkor belevághat egy Lego „moziba” a Google Play áruházból ingyenesen letölthető Movie Maker app-pal.

Múzeumról múzeumra

5. Otthon a szobából is bejárhatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai, valamint a múzeum Youtube csatornáján Tóth Csaba, régész-numizmatikus napi három perces „kanapé-történetekben” mesél a pénzek történetének színes világáról. (Ráadásul Star Wars-os pólót visel.)

6. Nyitva van a Magyar Nemzeti Galéria Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás virtuális kiállítótere.

7. A fotelből egy kattintás és bejárható a londoni British Museum virtuális tárlata.

8. Elérhető távolságra van a São Paulo-i Museu de Arte online kiállításai is.

9. Izgalmas dolgokra bukkanhatunk a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban és most akad idő a Fortepannal utazni az időben.

10. A gyerekek „kezébe lehet adni” Mozaik kiadó Művészettörténet tankönyveit, amelyek a tanév végéig ingyenesen elérhetők és 3D-s kiegészítőivel, bőséges illusztrációival inkább tűnik ismeretterjesztő könyvnek, mint tankönyvnek.

Tipp: A Vodafone új Digitális Oktatási Csomagja abban is segít, hogy a Mozaweb könyveket a megfelelő eszközön és internetkapcsolattal tudják használni a gyerekek! További részleteket itt találsz!

Kilépni a hétköznapokból

11. Rejtő Jenő, Jules Verne regényei fent vannak a Magyar Elektronikus Könyvtárban, és ha csak a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriát nézzük, akkor közel 600 találat van a meséktől a kalandregényekig át a kötelező olvasmányokig.

12. Felkavaró-elgondolkodtató animációs rövidfilmek Vimeo-ról. Ezeket a filmeket érdemes együtt megnézni és utána beszélgetni a kiváltott érzelmekről.

-    The Present

-    Alike

-    Garuda

13. A Nemzeti Filmintézet ingyenes online hozzáférést adott 90 filmhez. Az irodalmi adaptációk valamint a történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmek között olyan klasszikusok vannak, mint A Pál utcai fiúk, Bogáncs, Utazás a koponyám körül, Ludas Matyi, Hahó, öcsi!, Ha én felnőtt volnék, Égigérő fű.

Elképesztő természet

14. A Youtube-on elérhetővé vált a Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013), a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete (2016) és a Tiltott Zóna – Harctéren a vadvilág (2017) természetfilmek.

15. Nézz be az állatokhoz. Az Earth Cam-on tényleg ott az egész világ, ám most a legérdekesebb része az állatkamerák cápákkal, zsiráfokkal, pandákkal. De ugyanilyen felvillanyozók a gemenci feketególya fészek és a Madárles webkamerái is.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

16. A Jóga gyerekek számára is ajánlható mozgásforma. Legjobb hozzáértő oktatóval elsajátítani az ászanákat, de jelen pillanatban a jógázó vloggerek a legjobb barátaink. Gyerekjógára számtalan találat van, de jó szívvel Adriene-t tudom ajánlani, akivel már több mint egy éve jógázom Youtube-on keresztül és olykor a fiaim is velünk jógáznak.

17. A SUHANJ! alapítvány ingyenes, bárki számára elérhető edzéseket tart Facebook Live Videokban naponta háromszor. Gyerektorna minden nap van!

18. Van, aki egy maratont lefut az erkélyén, ám nem kell rögtön ekkorát álmodni, lehet kezdeni a plank-kel. Családilag, hiszen a szülőknek ugyanúgy szükséges a testmozgás, edzés, mint a gyerekeknek. A plank pontos kivitelezését kell először elsajátítani, utána pedig egy „Plank Workout” appal (Androidra, iOS-re)van is egy 30 napos kihívásunk. Hangsúlyozom, családi kihívás.

19. Ha pedig ellaposodna a hangulat, táncoljunk! Együtt! A spontán házibulit feldobhatjuk célzott videóval, vagy akik számára elérhető a Just dance négy fal között is izomlázra panaszkodnak majd.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai