13 dolog, amiben megváltozott az okostelefonommal való kapcsolatom, mióta gyerekem van

M.anna | Olvasási idő: 6 perc

M.anna

Kor: 29 Gyerekek száma: 1
"Szabad szemmel szinte felfoghatatlan gyorsaságú technikai és társadalmi változások kellős közepén élünk, ahol szülőként felelősségünk odafigyelni és minél kiegyensúlyozottabb környezetet biztosítani a jövő generációja számára."

Bármennyire is féltjük a gyerekeinket a digitális világtól, azért valljuk be, van kitől ellesnie, hogy kell ellágyult tekintettel simogatni a telefon érintőképernyőjét – tettük ezt már azelőtt is, hogy ő megszületett volna. (Már akinek kisgyereke van.) Egyszóval félre a túl szigorú felnőtt képmutatással, és valljuk be, mi is bele voltunk szerelmesedve a kütyüjeinkbe! Illetve vagyunk is. Csak ezt egy vagy két gyerek alaposan fel tudja borítani. De mégis, hogyan változik meg egy felnőtt, öntudatos techrajongó kapcsolata az okostelefonjával?

1. Le kell tennem a reggelinél-ebédnél-vacsoránál

Ó azok a boldog idők, amikor reggel a telómba temetkezve tömtem a fejembe a müzlit! Tovaszálltak. Ez az éber kis felügyelő minden olyan alkalommal hangos sipítozásba kezd, amikor közös időben használom a telefonomat – „De anyának miért lehet, nekem meg mért nem?” – Kínos.

2. Ritka tudatos lettem a felhőkkel és biztonsági mentésekkel kapcsolatban

Mióta megesett, hogy egy maszatos ujjacska egy véletlen, kacagtatóan könnyed mozdulattal három gigányi fényképet és videót törölt a memóriából, semmit sem bízok a véletlenre.

3. Néha furcsa üzeneteket küldök, és megesnek érdekes telefonhívások is

A legutóbbi kedvenc a szerkesztőmnek küldött UUUUUuuuuu. I! Poooooooooo volt, amit azóta is magyarázok, hogy izé, nem volt benne se hátsó szándék, se dekódolandó üzenet. Rendszeresen hívogatja is az embereket, egyszer rajtakaptam, hogy hosszas eszmecserét folytat a nevetéstől fuldokló autószerelőmmel.

4. Tele van fancy, „praktikus” appokkal. Szerencsére ezek cserélődnek…

… mivel hiába lelkesülök fel minden olyan cikken, ami a háztartás szervezéséhez, bevásárláshoz, spóroláshoz és egyebekhez kínál megfelelő megoldást, sajnos a karjaimon lógó, visító kölökkel kiegészülve ezeket élesben szinte sosem tudom használni.

5. Annak ellenére, hogy „nincs időm”, tele vagyok egyre hülyébb játékokkal

Régebben, amikor kevésbé, vagy máshogy volt az agyam leharcolva, kifejezetten cikinek tartottam a Candycrushozó embereket a tömegközlekedésen. Micsoda szellemi rágógumi! Mióta gyerekem van, néha nem is esik más jobban, mint hogy beüljek a vécére, magamra zárjam az ajtót, és valami egyszerű logikai játékkal kapcsolódjak ki.

6. …és mérges vagyok rá, ha elhasználja a nehezen megszerzett bónuszaimat.

Hogy van-e olyan földi vagy égi bíróság, ami felmentene engem, amiért egyszer súlyosan összeszólalkoztam a kisfiammal, aki elhasználta az Ocean Mania 2-ben legvészebb vészhelyzetekre tartogatott +5 lépést jelentő csillogó jogart…? Nos, valószínűleg nincs.

7. Legalább háromféle vicces fényképezőapp van letöltve ÉS használatban

A legrosszabb, hogy ezek szerintem is viccesek. 🙁

13 dolog, amiben megváltozott az okostelefonommal való kapcsolatom, mióta gyerekem van

8. Szinte mindig hangosra van állítva a telefonom…

… mert lehetetlen helyekről kell előhúznom. A mosógép mögül, a szennyesből, a legós kosárból, a hűtőgép második polcáról. Ez persze nem jelenti azt, hogy sokkal elérhetőbb lennék.

9. … és a csengőhangom az Oroszlánkirály főcímdala.

Vagy a Pokémoné. Bolygó kapitánya. Bogyó és Babóca megvan? Legrosszabb két hetem volt… de ő imádta.

10. Megváltoztak a preferenciáim készülékváltáskor

Elegáns, letisztult, nagy memória, nagyfelbontású fényképezőgép, etc.? Oh dear. Legyen minél inkább ütés,- és kopásálló,  vízálló, hosszú akksiidővel, és még rezgőre állítva is úgy szóljon, mint a mozsárágyú.

11. Másfajta intim üziket kapok

Régebben, lánykoromban a telefonom tele volt romantikus, vagy annak szánt üzenetekkel. Smsekkel, meg intimebb csatolmányokkal… Ugyanúgy a szemem se rebbent, mint most, mikor az anyukák zárt Facebook csoportjában valaki folyós kakiról vagy darabos hányásról oszt meg képet, a segítségünket kérve.

12. Rájöttem, hogy a gyerekem előtt komoly jövő áll egy titkosszolgálatnál

Nincs olyan billentyűzáram, amit fel ne tudna törni. Legyen rajzolós, számos, legyen kriptotechnikailag ötcsillagos, valahogy kilesi, kikövetkezteti, megoldja.

13. … de akárhogy is, Ő sokkal jobb, mint a Facebook

Tény és való, a kisfiam születésekor három napig nem csekkoltam be a Facebookra. És azóta is ő kb. az egyetlen, aki miatt ki tudom kapcsolni a telót, és teljesen elfeledkezni róla, mi is történik a virtuális térben. Mert ő offline-online is gyönyörűség. Csak be ne pereljen nagykorában a róla megosztott képekért….

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai