TikTok-on terjed a gyerekek legveszélyesebb kihívása!

TikTok-on terjed a gyerekek legveszélyesebb kihívása!

Villányi Gergő | 2020.03.10 | Olvasási idő: 3 perc

Egy veszélyes, félinformációk és félreértések sokaságától nyüzsgő kihívás jelent meg néhány hónapja. Ráadásul olyan felületen terjedt és vált népszerűvé pillanatok alatt, a TikTok-on, amiről a szülők jóformán nem is tudnak. Ha pedig mégis, akkor mosolyogva elintézik annyival, hogy egy táncolós, tátogós, aranyos kis applikációról van szó, amit imádnak a gyerekek és a kamaszok, de amúgy ártalmatlan szórakozást nyújt csupán.

Mi a TikTok?

A TikTok nem véletlenül vakfolt a felnőttek számára, ugyanis nem ők a célközönség és nehéz lenne elképzelni, hogy rövid kis videós performanszokat nézegetnének órák hosszat naponta. A TikTok a fél perces hírnév, a gyors és lehetőleg szórakoztató és érdekes tartalomgenerálás egyik csúcspontja és csak 2019 első negyedévében több mint 180 millió új felhasználó regisztrált rá. Ez pedig 70 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A tinik egyik legfontosabb applikációjának a népszerűsége tehát töretlen és egyre nagyobb az a bázis, ahol egymással és egymás között tartalmakat osztanak meg és készítenek.

Mi a Morning After Pill Challenge?

A TokTok-on terjedő Morning After Pill Challenge (esemény utáni tabletta kihívás) abból indul ki, hogy a műanyag terhességi teszt szétszedése után egy apró „tablettát” lehet találni az eszköz belsejében. Ezt – teljesen tévesen - a neten a fiatalok esemény utáni tablettának aposztrofálták. A kihívás az, hogy le kell nyelni, hiszen az a tesz mellé adott, ahogyan a tinik a TikTokon és a Twitteren fogalmaznak, „B opció”. Ez több szempontból is rendkívül veszélyes!

Először is az esemény utáni tabletta a nem kívánt terhességtől védene meg, de itt ilyesmiről nincsen szó. Ez a "tabletta" nem esemény utáni tabletta, sőt nem is alkalmas emberi fogyasztásra. - A kihívásban leggyakrabban előforduló teszt, a Clearblue gyártója közleményt adott ki, hogy a tabletta nem alkalmas emberi fogyasztásra, és aki így tett, mielőbb forduljon orvoshoz. - Másfelől a terhességi teszt nem egy csomagolás, hanem egy kész termék. A benne levő a kis tabletta egyetlen feladata az, hogy a felesleges nedvességet magába szívja és ezáltal a teszt megbízhatóságát növelje.

Korábban írtunk már a netes kihívások (challenge-ek) lélektanáról és hátteréről, sőt a Tetris kihívással külön cikkben is foglalkoztunk, mert érdekes és kedves.

Mennyire kell megijedni?

Kamaszként az ifjúsági magazinokban találkoztunk hasonló történetekkel, ahol szakértő felnőtt válaszolt a beküldött kérdésekre, történetekre olykor sületlenségekre. Azonban a TikTokon vagy más felületeken a gyerekek - élettapasztalattal rendelkező felnőttek nélkül - egymással beszélgetnek, a saját tudásukból, tapasztalataikból merítenek. A Morning After Pill Challenge-ből jól látszik, ez néha nagyon kevés, sőt, nagyon veszélyes is lehet.

Ha a szülőként nem is „lógunk a TikTok-on”, a fiatalokat érdeklő online tartalmak, az influencerek, a kihívások mindennapos témák lehetnek egy családi beszélgetésnél. A Morning After Pill Challenge tévedéseit és veszélyeit akkor is érdemes elmagyarázni, ha a gyerek nem találkozott vele, hiszen nagyon valószínű, hogy nem ez az utolsó veszélyes kihívás, ami a gyerekek között terjed, és minél többet tudnak a kihívások veszélyiről, „eszementségéről”, annál jobban bízhatunk abban, hogy nem követik. Sőt, ha hiteles és pontos információhoz jutnak a gyerekek, nagyon könnyen lehet, hogy egymásnak is segíteni tudnak és visszatarthatják a barátaikat, hogy olyasmibe keveredjenek, ami árthat nekik.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai