Tényleg meghízhat a gyerekem a sok netezéstől?

Tényleg meghízhat a gyerekem a sok netezéstől?

Vendég | 2016.06.13 | Olvasási idő: 6 perc

Mennyivel eszik többet a gyerek gép előtt? Kevesebbet is mozog az új virtuális hobbijai miatt? Szerencsére nem feltétlenül – pár egyszerű szabály, és nem kell aggódnod amiatt, hogy plusz kilók szaladnak fel a gyerekedre.

Hogy lehet az, hogy alapból alig bírsz megenni fél csomag chipszet, de filmnézés közben simán lecsúszik 2 adag nachos? A gyerek alig eszik, de ha mesenézés közben adsz neki valami kaját, fél perc alatt eltünteti. Ez utóbbi szerencsés „mellékhatásnak” tűnhet, pedig nem feltétlenül az.

Ha már beszélgettetek arról, hogyan kell helyesen ülni, megvan a napi kütyüzés időkorlátja, és a friss levegőn is eleget mozogtok, még mindig marad egy-két dolog, amire érdemes figyelnetek.

Képernyőbámulás közben jobban esik minden falat?

Három éve az ENERGY projekt keretein belül készült egy nagyon alapos felmérés arról, hogy a sokat tévéző gyerekek között több-e az elhízott. Azt vizsgálták, többet esznek-e azok, akik közben filmet is néznek, a válasz pedig egyértelmű volt: igen. Főleg azoknál, akiknél ez a tévé-evés kombináció mindennapos program volt: azok a gyerekek, akik csak a kísérlet miatt tettek így, nem ettek sokkal többet filmnézés közben sem.

„A lányom ovis korában 3 hétig volt otthon influenzásan, ebből egy hétig lázas volt, alig evett, ezért megengedtem neki, hogy a kanapén ülve csipegessen, miközben mesét nézett a tableten. Annyira örültem, ha evett, hogy észre sem vettem, hogy épp rászoktatom erre a nem valami egészséges dologra – emlékszik vissza Vivien. Utána még sokáig azt hitte, ez a kényeztetés, és ha ez nasi-mozi program nincs, akkor büntetem. Időbe telt, mire nagy nehezen sikerült megértetnem vele, hogy ez nem jó, és visszatérhettünk a közös vacsorához az asztalnál.”

[caption id="attachment_989" align="alignnone" width="800"]

hizlalonet2-belso-800
(Forrás: Flickr.com)[/caption]

Szakértőnk elmagyarázta, hogy miért fontos, hogy étkezés közben semmi ne vonja el a gyerek figyelmét.

Számítógépezés vagy tévézés közben ’észrevétlenül’ tűnik el az étel a tányérról, mivel az agy azzal van elfoglalva, amit a képernyőn látható, és nem azzal, hogy megálljt parancsoljon az evésben – állítja Csernus Annamária dietetikus.

„Ahogyan kontrolláljuk a gyerekek internet-hozzáférését vagy azt, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzön fel, azt is érdemes megmagyarázni és megtanítani neki, hogy jobb asztalnál, nyugodt körülmények között enni.”

Nassolásra csábító reklámok

Nem csak a gyerekek étvágya játszik közre, rengeteg hatás éri őket más forrásokból is. A fent említett felmérés során például azt is megfigyelték, hogy az italokat, ételeket hirdető reklámoktól – ami lehet akár hirdetés a Youtube-on, vagy egy weboldalon felvillanó kép vagy animáció - még éhesebbek lettek a gyerekek. Ha alapból eszükbe sem jutna az édesség, egy gumicukor reklámtól akkor is biztosan megkívánnak valami nasit. Ez persze jó hír a hirdetőnek, de a szülőknek nem – biztosan a te gyereked is imádja a csokit, a csipszet, és többek között ezek miatt a reklámok miatt is kezdi el hangosan követelni, vagy épp titokban a kosárba csempészni, ha közösen mentek bevásárolni.

Dietetikus szakértőnk tippjei:

– Iktassatok be napi egy közös családi étkezést, amikor mindenkinek tilos a telefonozás. Erre az időre kapcsoljátok ki a tévét és a tabletet is.

– Szüntessétek be a tévé és számítógép előtti nassolást. Néha-néha lehet egy-egy "nasiünnep", de akkor is egészséges finomságokat ropogtassatok (répa, alma, szőlőszemek sajtkockákkal, dióval, sótlan popcorn, natúr cornflakes)!

– Nagyobb gyerekeket se hagyj magukra a gyerekszobában chipses zacskókkal, kekszes dobozokkal! Vedd rá őket, hogy egyenek, igyanak az asztalnál, és csak utána vonuljanak el.

Hogy miért kell ekkora szigor? Mert gép közelében eleve nem az igazán egészséges, hizlaló, zsíros, cukros kajákat majszoljuk. Ugye te sem sokszor vittél még nassolni zöldborsófőzeléket vagy natúr húst zöldkörettel a tévé vagy a gép elé? Mert folyik, maszatol, potyog, lecsöpög és hasonlók. Sokkal kézenfekvőbb a gumicukros zacskót vagy a sós mogyorós tálat felkapni, ami sok-sok felesleges plusz kalóriát jelent, főleg, ha ez megszokássá válik – a gyerek pedig ebben is rólad vesz példát.

Kütyüzés és mozgás egyszerre? Simán!

Könnyen leszokhattok a laptopon filmezés-popcorn vagy a videójáték-gumicukor programról, ha olyan közös szórakozást találsz ki, ami átmozgat titeket, és még véletlenül sem jut senkinek eszébe a nassolás.

[caption id="attachment_988" align="alignnone" width="800"]

hizlalonet-belso-800
(Forrás: Flickr.com)[/caption]

„Sosem értettem, hogyan lehet órákat eltölteni egy videójátékkal, amíg meg nem hívtak minket egy szülinapi zsúrra, ahol Wii táncversenyt rendeztünk – meséli Rita. Régen nem nevettem már annyit, de aznap potyogtak a könnyeim, a következő karácsonyra saját játékkonzol került a fa alá. Azóta sem bántam meg, rengeteget ugrálunk, meccsezünk otthon, főleg, ha rossz az idő.”

Így vedd rá a családot egy kis mozgásra a kockulás helyett:

Playstation Just Dance 2016 Táncolós játék, amin biztosan te is kifáradsz – olykor a nevetéstől

Wii Sports Rengeteg sport közül választhattok, csak vigyázzatok egymásra a teniszütéseknél...

HybridPlay – Interaktív szenzor és applikáció a játszótérre a legkisebbekkel – így tuti te sem csak a padon olvasgatsz majd a parkban! A gyerekek a játszótéri mókázással az appjáték főszereplőivé válnak -gyártás alatt van, de rendelhetsz belő már most is.

A legjobb persze, ha annyi időt töltötök együtt a szabadban mindenféle sporttal, kirándulással, amennyit csak lehet, a gépezésre, tabletezésre szánt időt pedig limitáljátok – erre minden családnak meglehetnek a maga szabályai.

„A tévé vagy számítógép előtti játék sosem lehet olyan értékes, mint a szabadban, friss levegőn eltöltött idő – vélekedik Gábor. A négy fal mindenképp korlátoz és nem is jut elég oxigén a gyerkek agyába attól még, hogy ugrabugrálnak. A playstationözés a fiamnál ugyanúgy a napi 60 perces kütyülimitbe esik, mintha mobilon játszana vagy csetelne.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai