Digitális eszközökkel követheted, merre jár a gyereked

Digitális eszközökkel követheted, merre jár a gyereked

Emma | 2017.01.03 | Olvasási idő: 7 perc

A titkos helyzetkövetők és kémprogramok telepítése olyan bizalmi kérdés, ami más lapra tartozik, a Google új applikációjában viszont a felhasználó engedélyezheti, hogy ismerősei közül ki követheti nyomon az aktuális földrajzi helyzetét.

Ebből az összefoglaló írásunkból megtudhatod, mely digitális alkalmazások vannak segítségedre a gyereknevelésben.

Kísérj haza a távolból!

A Trusted Contacts, azaz megbízható partnerek olyan biztonsági alkalmazás, ami a telefon kikapcsolt állapotában is működik. A használata egyszerű: a kijelölt ismerősökkel bármikor megoszthatók a helyadatok, akár egy teljes útvonalon is végigkísérhetnek a távolból, ha pedig épp olyan hegyen-völgyön-erdőben járunk, ahol nincs szolgáltatás, a legutolsó ismert koordinátát adja meg a rendszer. Arra is van lehetőség, hogy az aggódó ismerősök kérjenek helyzetjelzést, ilyenkor értesítő érkezik a telefonra – ha erre nem érkezik elutasító vagy megerősítő reakció öt percen belül, a koordinátákat automatikusan küldi a rendszer a kérelmezőnek. Kémkedésről viszont szó sem lehet, hiszen a helyadatok küldését a felhasználó bármikor leállíthatja, illetve a megbízható partnerek listája is szabadon aktualizálható.

Mielőtt leesnék a térképről

Kapásból millió olyan helyzet jut eszembe, amikor ez a funkció megnyugtatóan hasznos lehet. A férjem például sokat jár egyedül erdőkbe, nem is szoktam miatta aggódni, de mi van, ha sötétedéskor mégsem ér haza? Mi van, ha addigra már órák óta fekszik kificamodott bokával egy fa alatt és nem tud felhívni? Ilyenkor például jó, ha látom, hogy órák óta nem változott a földrajzi pozíciója – így sejthetem, hogy baj van, és azt is tudom, merre induljak el megkeresni.

Ha a gyerek sötétben, egyedül jön haza a barátjától vagy az edzésről, gyakorlatilag lépésről lépésre elkísérhetem hazafelé – már amennyiben beleegyezik a távfelügyeletbe. Azt is megtehetem, hogy amint olyan környékre keveredem egyedül, amit bármi okból veszélyesnek érzek, én magam kezdeményezem egy (lehetőleg minél közelebb lévő) ismerősnél a helyzetem megosztását, pusztán a biztonság kedvéért…

Digitális eszközökkel követheted, merre jár a gyereked

Egy próbát megér

Szerencsére a tesztidőszakban semmilyen vészhelyzet nem merült fel, mégis használhattuk élesben az appot: a férjemnek ugyanis sikerült elhagynia a telefonját vadonjárás közben – és persze arra sem emlékezett pontosan, hogy az aznapi sok erdő között mikor volt a kezében utoljára. Ha közben paranoiásan figyeltem voltam a reggel óta futó appot, én már előbb tudtam volna, hogy elvesztette, mint ő (vagy aggódva elindulhattam volna a férjem keresésére, de mint említettem, az aggódógénjeim nem túl fejlettek), ám mivel ez elmaradt, csak akkor vette észre a telefonhiányt, amikor hazaért. Most viszont ahelyett, hogy újra végigjártuk volna az összes erdőt, bolondul csöngetve a telefonját, hátha kihallatszik az ágak, gallyak, aljnövényzet és bokáig érő avar takarásából, tulajdonképp csak címre kellett menni, és igen gyorsan meg is lett az elvesztett kütyü.

Digitális eszközök

Mivel az ingyenes alkalmazás gyakorlatilag vadonatúj, biztosan lesznek még benne kisebb javítások és változtatások, de tesztelni már most is érdemes. Az alkalmazás egyelőre csak Androidos készülékekre tölthető le, de hamarosan az iOS verzió is jelentkezik.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai