Te tudod, mit kell tenni, ha zaklatják a gyerekedet az interneten?

Te tudod, mit kell tenni, ha zaklatják a gyerekedet az interneten?

Tünde | 2018.05.08 | Olvasási idő: 5 perc

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk annak a 14 éves brit fiúnak az esetéről, akit egy internetes ismeretséget követő első élő találkozón gyilkolt meg a vele addig online levelező 18 éves férfi. Bár az ilyen végzetes esetek szerencsére igen ritkák, fontos, hogy tisztában legyünk a megelőzési lehetőségekkel, hogy a gyermekünk soha ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatót kérdeztük a témában.

Mit gondolsz a történetről? Hogyan lehet védekezni egy ilyen veszély ellen?

Matusek M. Zsuzsanna: Először is nagyon fontos megjegyezni a történet kapcsán, hogy tényleg nem csak a lányokat fenyegeti veszély az interneten. A fiúkat éppúgy! Sőt, továbbmegyek, a felnőtteket is! A legjobb védekezés a megelőzés. Ahhoz, hogy megelőzzük az ilyen eseteket, a legfontosabb, hogy a gyerekeket „felvilágosítsuk”: például internetbiztonsági oktatás keretében ismertessük az internet veszélyeit és ezek elkerülési módjait. Azaz megtanítsuk őket a biztonságos internetezésre.

A tanár feladata ez?

Matusek M. Zsuzsanna: Az a tapasztalatom, hogy ha ezeket az ismeretterjesztő, internetbiztonsági órákat egy „külsős” oktató tartja a gyerekeknek, jobban átmegy az információ, mintha például a saját matematikatanáruk tenné. Egy „idegen” nem a megszokott nyelvezettel beszél a témában, esetleg jobban le tudja fordítani az információkat a gyerekek nyelvére, vagy kellő humorral fűszerezi a témát – erre fogékonyabbak a gyerekek.

Mint például a tavalyi év folyamán a Vodafone is lehetőséget biztosított arra a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen, hogy mi, internetbiztonsági oktatók eljussunk az ország több iskolájába (köztük hátrányos helyzetű, különösen veszélyeztetett iskolákba), hogy internetbiztonsági oktatásainkkal lehetőségünk legyen megelőzni az ilyen típusú problémákat is. Hogy a gyerekeink biztonságban legyenek a világhálón, ne legyen belőlük áldozat.

Te tudod, mit kell tenni, ha zaklatják a gyerekedet az interneten?
Miben segíthet, ha a gyerek ismeri az internetbiztonsági szabályokat és tisztában van a veszélyekkel?

Matusek M. Zsuzsanna: A tragikus történetben az szerepel, hogy az áldozatnak az osztálytársai juttatták el a telefont, amin keresztül kapcsolatot tarthatott a szülei által tiltott személlyel. Lehet, hogy ha abban az osztályban tartottak volna internetbiztonsági előadást korábban, akkor nem továbbították volna a fiúnak a telefont, amin kapcsolatot tudott tartani a későbbi elkövetővel. Ezért nagyon fontos a figyelemfelkeltés, a veszélyek ismertetése, a prevenció.

Szülőként mit tehetünk?

Matusek M. Zsuzsanna: Én úgy gondolom, hogy – mint a gyereknevelés egyéb területein, úgy itt is – a tiltás nem vezet eredményre. A gyerek, ha akarja, meg fogja találni a kiskaput. Ráadásul, ha elvesszük a gyerektől a telefont/tabletet, és/vagy megtiltjuk neki ezek használatát, titokban fog élni velük – így viszont még rálátásunk sincs arra, hogy mit csinál a gyerek az interneten.

Fontos, hogy odafigyeljünk a gyermekünkre, vegyük észre, ha tanulmányi eredményei hirtelen romlani kezdenek, ha megváltozik a viselkedése. Ezek ugyan akár a kamaszkor „tünetei” is lehetnek, de legyünk résen!

Mi a teendő, ha arra gyanakszunk, valaki zaklatja a gyerekünket az interneten, vagy úgy érezzük, hogy veszélyben van online?

Magyarországon jó szívvel ajánlom a Kék vonalat, amely ingyenesen hívható a 116-111-es telefonszámon, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett Safer Internet oldalt.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai