Segítség! Az interneten ismerkedik a gyerekem!

Segítség! Az interneten ismerkedik a gyerekem!

Tünde | 2018.04.05 | Olvasási idő: 4 perc
Tünde
40 éves
3 gyerek édesanyja

Nem kell online társkeresőre regisztrálni ahhoz, hogy az interneten ismerkedjen valaki. A közösségi oldalak (Facebook, Instagram, Musical.ly stb.), de még a chat funkcióval rendelkező játékprogramok is lehetőséget kínálnak az online ismerkedésre. Akár a gyerekeinknek is.

Milyen veszélyeket rejt az online ismerkedés? Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatóval beszélgettünk a témában.

Mi a véleményed arról, ha a kamasz gyerekünk online ismerkedik?

Matusek M. Zsuzsanna: Ez az a felület, ahol életveszélybe kerülhetnek a gyerekek. Hiszen nem tudhatják azt, hogy ki van a másik oldalon, valóban az-e, akinek kiadja magát – és azt sem, hogy milyen szándékai vannak annak, akivel épp beszél. Ráadásul az interneten mindenki egy kicsit jobbnak adhatja el magát, mint amilyen. Például lehet a képeket retusálni, másik képet feltenni önmaga helyett. Elképzelhető persze, hogy valaki teljesen őszintén szeretne ismerkedni az interneten, de sajnos előfordul ennek az ellenkezője is.

Milyen veszélyek leselkednek a kamasz gyerekeinkre?

Matusek M. Zsuzsanna: A legegyszerűbb eset az, amikor egy idősebb pasi próbál megkörnyékezni egy fiatal tinit. Sajnos ezek a férfiak nem riadnak attól vissza, hogy a tini esetleg még csak 14 éves, vagy még fiatalabb. Mondok egy példát. A közelmúltban csináltak egy tesztet: egy 13 éves kislánynak készítettek egy álprofilt az egyik közösségi oldalon. Körülbelül 300 megkeresés érkezett. A legmegdöbbentőbb, hogy egyetlen férfit sem érdekelt, hogy az a lány még csak 13 éves gyerek. Ez nagy problémákat vet fel.

Ez tényleg valós veszély?

Matusek M. Zsuzsanna: Nemrég azért hívtak meg egy iskolába internetbiztonsági előadást tartani, mert egy 13 éves lány elkezdett az interneten levelezni egy ismeretlen emberrel, a férfi pedig már a második levelében a nemi szervéről küldött neki fotót, és azóta is zaklatja a gyereket, nem hagyja békén. Ez már bűncselekmény.

Mit tehetünk, ha ilyen helyzetbe keveredik a gyerekünk?

Matusek M. Zsuzsanna: Ilyenkor a szülőknek és a pedagógusoknak az ingyenesen hívható Kék vonalat vagy a Safer Internet oldalt szoktam javasolni.

Mi a legveszélyesebb az online ismerkedésben?

Matusek M. Zsuzsanna: Az internetes ismerkedés végeredményeként, akár, előbb-utóbb személyes találkozóra szokott sor kerülni. A legnagyobb veszélyt én itt látom. A gyerek úgy megy el a találkozóra, hogy azt sem tudja, kihez megy, nem kér segítséget (anyám megtiltaná), tehát máris ott van a veszélyforrás.

Segíthet, hogy a legjobb barátnőjének elmondja, vagy bárkinek, hogy tudjon róla valaki, hol van és mit csinál?

Matusek M. Zsuzsanna: Azt szoktam a nagyobbaknak, középiskolásoknak mondani, hogy én megértem, hogy nem szólnak az anyunak, hogy „randira megyek, elkísérsz?” Rendben, ez nem működik. De mindenképp segítség lehet, ha a tinik összeállnak, és akár csoportosan mennek el a találkozóra.

Ez miért hasznos?

Matusek M. Zsuzsanna: Ha bármilyen probléma adódik, a többiek ott vannak a háttérben és tudnak menekülő-útvonalat biztosítani. Soha, egyébként még felnőttként sem, nem szabad egyedül menni!

Össze tudnád foglalni az internetes ismerkedés szabályait?

Matusek M. Zsuzsanna: Az ismerkedés három szabálya:

- bizalmatlanság (nem hiszünk el mindent, amit a másik ír)

- ha találkozóra kerül sor, csak nyilvános helyen, ahol sokan vannak

- soha nem megyünk egyedül, még felnőttként sem

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai