Online játék vagy videojáték? Mi a különbség?

Online játék vagy videojáték? Mi a különbség?

Tóth Dániel | 2018.07.20 | Olvasási idő: 3 perc

A videojátékok fogalma sokszor homályos. A leggyakoribb tévesztés a videojátékok és az online játékok fogalomkörének összemosása által történik. Szülőként nemcsak azért fontos, hogy pontos ismeretekkel rendelkezzünk gyerekünk szokásairól, hogy ne tűnjünk tehetetlen őskövületnek, hanem azért is, hogy fel tudjuk készíteni őket a különböző platformok játékszabályaira és tisztán lássuk az előnyök mellett a veszélyeket is.

Mi a videojáték?

Videojáték minden olyan játék, ami (digitális) képernyőn keresztül kerül elfogyasztásra. Tehát ide tartozik a telefonon játszott Angry birds és a Candy crush, de az Xbox vagy Playstation konzolokon játszott verekedős játékokon át, a számítógépen játszott MMO játékokig minden. A videojáték nagyon nagy halmaz, amiben rengeteg féle játékfajta megtalálható erről bővebben írtam egy előző cikkben.

Mi az online játék?

Az online játékok szintén egy nagy, de a videojátékoknál mégis kisebb halmazt takarnak. Ide azok a videojátékok tartoznak, amikhez internet szükséges. Ilyenek például a böngésző alapú játékok és a fiatalok körében igen népszerű MMO játékok. Ez utóbbi a „masszív sokszereplős online” játék angol rövidítése. Ezen belül a leggyakoribbak a szimulátorok, a stratégiai játékok, a lövöldözős akciójátékok és a szerepjátékok.

Online játék vagy videojáték? Mi a különbség?
Mi a különbség?

Szülői szempontból a legfontosabb különbség az internet természetében rejlik. Míg egy hagyományos videojátékkal a gyermekünk eljátszhat órákon át az otthon biztonságában, és amíg az egészséges keretek között marad szülőként kvázi nyugodtak lehetünk, hogy biztonságban van, addig az internetes játékoknál a játékon keresztül egy olyan világhoz kapcsolódik, ahol egészen más szabályok érvényesek. És sajnálatos módon, az online térben pont, hogy nem a biztonság érvényesül elsődlegesen.

Kivel beszélget a gyerekünk az online játékban?

Az egyik probléma az arc és név nélküliségben rejlik. Ahogy sok közösségi oldalon, így számos videojátékban is annak adja ki magát az ember, akinek akarja. Mind el tudjuk képzelni, miféle veszélyeket rejthet, ha felnőtt emberek adhatják ki magukat 10 éves fiúnak vagy 14 éves lánynak. Az online játékok terepet nyújtanak azoknak a bűnözőknek, akik a fiatalok bizalmába akarnak férkőzni. Gyerekeinket meg kell tanítani az óvatosságra. A „ne bízz idegenekben” elvet az online térben is gyakorolni kell, és ugyanúgy megtanítani nekik, hogy ne adjanak ki személyes adatot, mint ahogy megtanítjuk nekik, hogy nézzenek szét mindkét irányba mielőtt lelépnek az úttestre.

Internetes zaklatás az online játékokon belül?

Gyakran megesik, hogy egy 11 éves fiatalt nem a felnőttek, hanem a kortársai bántanak a virtuális térben. A csúfolás, zaklatás, kirekesztés, megalázás, ellehetetlenítés és bántás egyéb formái lehetségesek a virtuális térben is. Ennek egy formája, amikor egy unatkozó vagy alapvetően szadisztikus természetű troll szándékosan akadályozza a másik játékost, netán tönkreteszi, amit ő több hónapnyi munkával felépített. Meg kell tanítanunk a gyerekeket felismerni a trollokat és a zaklatókat, és meg kell tanítanunk őket arra is, hogy mit tehetnek, ha zaklatják őket. Szülők számára meglepő és igen felkavaró témakör az online kommunikáció: előfordul, hogy 10 éves gyerekek úgy kommunikálnak, mint egy részeg kocsis és gyakran kevés empátiát mutatnak egymás felé, pedig empátia nélkül a digitális világban se boldogul a gyerekünk. Egy kompetitívebb játéktérben gyermekünk ilyen értelemben támadásnak lehet kitéve akkor is, ha nem olyan ügyes mint társai, de akkor is, ha ügyesebb. A „béna vagy”, „húzz innen” és hasonló kifejezések obszcénabb verzióival könnyen szembesülhet, de ha éppen ügyes, akkor meg a vesztes oldaltól kaphat támadást: megkérdőjelezhetik a becsületességét mondván hogy biztos csalt, de ugyanúgy vitathatják heteroszexualitását, édesanyja erkölcsösségét vagy akár élethez való jogát is. Gyerekek között az online térben nem ritka a durva támadó nyelvezet és ezek megrázó élmények lehetnek egy fiatalnak. Szülőként ezért is érdemes képben lenni a játékokkal. Nem csak azt megkérdezni, hogy aznap mi volt az ebéd a suliban, hanem azt is, hogy mi történt a gyerekkel a játékok világában, és az ott történteket ugyanúgy átbeszélni és feldolgozni, mint a nap többi eseményét. A szülő gyerek közötti bizalmi kapcsolatnak van igazi védelmező ereje az online térben is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai