Online függőségek – Mit tehet a szülő?

Online függőségek – Mit tehet a szülő?

Judit | 2018.10.30 | Olvasási idő: 4 perc

Az online világtól, például a játéktól vagy a közösségi oldalaktól való függés sajnos valódi függőséggé is kinőheti magát. A WHO mentális betegségekről összeállított listáján már szerepel a számítógépes játékfüggőség. Vajon mit tehet a szülő, ha ilyen problémára gyanakszik, és vajon fel van-e készülve erre a viszonylag új jelenségre az ellátórendszer? Kérdéseinkre Dr. Demetrovics Zsolt addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora válaszolt.

Hová fordulhat, kitől kérhet tanácsot az, aki úgy látja, hogy gyermeke életén eluralkodott az online világ?

Dr. Demetrovics Zsolt: Ha ilyen gyanú merül fel, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. Érdemes pszichológus véleményét kikérni, például a nevelési tanácsadó szakembereihez, vagy más kollégákhoz fordulni. Az első konzultáció nem is feltétlenül a gyerek jelenlétében zajlik le, lehet, hogy a szülő és a pszichológus beszélget egymással. Erre azért van szükség, hogy a szakember lássa, milyen jellegű a probléma, hogyan észleli azt a szülő.

Sokszor kiderül, hogy nem is annyira függőségi, hanem inkább nevelési kérdés merül fel, és inkább a szülőt kell segíteni, mint a gyereket, serdülőt. Ilyenkor elképzelhető, hogy a gyerek nem is kerül szakemberhez, hanem a szülői funkciókat kell megerősíteni.

Online függőségek – Mit tehet a szülő?
De lehet az is, hogy valóban felmerül olyan probléma, például valamilyen szociális készséghiány, az, hogy a gyerek nehezebben létesít kapcsolatokat a való életben, vagy épp szorong, amiben a fiatalt közvetlenül kell segíteni. Előfordul tehát, hogy a gyerek szintjén is be kell avatkozni. Az viszont mindenképp fontos, hogy a szülő tudjon minél többet beszélgetni a gyermekkel, hogy legyen tere a problémák otthoni megbeszélésének. 

Mi a teendő akkor, ha a gyerek már nem gyerek – vagyis nagykorú gyerekünkön, esetleg felnőtt családtagunkon látjuk a függőség jeleit?

Dr. Demetrovics Zsolt: Segíteni kell a fiatalt abban, hogy kérjen segítséget. Egy felnőttet nem lehet akarata ellenére terápiára vinni, de akkor is nagyon sokat segíthet, ha lehetőségünk van egy szakszerű konzultációra. A szülői konzultációnak akkor is van értelme, ha a fiatal maga nem akar szakemberhez fordulni. Utóbbit egyébként nem érdemes erőltetni, mert az inkább ellenállást eredményez. Felvetni, javasolni lehet, sőt, fontos, de lehetőleg kerülve, hogy nőjön az ellenállás.

Fel van készülve a mai magyar ellátórendszer, vagy akár a pszichológus-társadalom az ilyen újfajta függőségek megjelenésére és kezelésére?

Dr. Demetrovics Zsolt: Természetesen a pszichológus kollégák is tisztában vannak az új jelenségekkel, terápiákkal. Ráadásul az online függőség nem is annyira speciális dolog, sokban hasonlít más, „hagyományos” függőségekre, például az alkoholra, a vásárlás- vagy szerencsejáték-függőségre. A pszichológus ezen kívül nem is az elsőként felmerülő, leginkább szembeötlő tünetet igyekszik kezelni, hanem arra törekszik, hogy megkeresse a háttérben álló problémát, és a jelenség egészét próbálja megérteni. Ahogy már említettem, nagyon sokszor például szorongásos zavar, vagy valamilyen készséghiány áll annak hátterében, hogy az illetőt ennyire beszippantja az online világ.

Olyan lényegében nincs, hogy valakivel minden rendben van, de a gép tönkreteszi. Ha problémák alakulnak ki, akkor általában van valami más is a háttérben.

Mi a helyzet a valóban súlyos függőségekkel? Léteznek olyan bentlakásos elvonókúrák, klinikák, ahol számítógépfüggőket kezelnek, ahogy azt az amerikai filmekben látjuk?

Dr. Demetrovics Zsolt: Amerikában kevesebb ilyen van, ezek az intézmények inkább a Távol-Keletre, Kínára, Japánra, Koreára jellemzőek. Magyarországon nem nagyon vannak ilyen speciális ellátóhelyek. És mivel sokszor maga a probléma sem speciális, egyáltalán nem biztos, hogy számítógépfüggőség-specialistára van szükség a kezeléséhez.

Korábbi beszélgetésünket Dr. Demetrovics Zsolttal a Kell-e félnünk a az online függőségektől? címmel itt olvashatod!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai