Ne romoljon a gyerek szeme a kütyüzés miatt!

Ne romoljon a gyerek szeme a kütyüzés miatt!

Tünde | 2016.10.14 | Olvasási idő: 6 perc

Hetven évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk az, olvasható egy friss, svéd kutatásban. A kutatók úgy vélik, a rövidlátók számának drámai emelkedését részben a monitorok előtt töltött egyre több idő okozza. Hogyan lehet kivédeni a szem romlását? A témáról Dr. Hangyál Évát, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekszemész főorvosát kérdeztük.

A látásfejlődés az első években a legintenzívebb

„A megszülető baba szeme alkalmas a külvilágból érkező ingerek felfogására és azok közvetítésére az agy felé. Az agyban lévő kapcsolati rendszer azonban a születés után alakul, fejlődik. A különböző központok idegsejtjei közötti kapcsolat az első életévekben rohamosan, majd 11-12 éves korig lassabban fejlődik. Ezekhez azonban a szemen kívül szükség van a test mozgásérzékelési rendszerére, a kéz tapintására, a tárgy kézzel való mozgatására, a szaglásra, az ízérzésre” – mondja a gyermekszemész.

A kora kisgyermekkorban a technikai eszközök nézése a látórendszer integrációját akadályozza. A memória, a tanult folyamatok elsajátítása az adott tevékenység ismétlésével alakul. A képi információk nagy mennyisége, amit a táblagép, számítógép vagy okostelefon közvetít, az agy tanulási, megjegyzési képességét rontja” – teszi hozzá a szakember.

Ne romoljon a gyerek szeme a kütyüzés miatt!

Ha sokat kütyüzik a kisgyerek, valóban romolhat a szeme

„A közeli monitornézés közvetlen szemészeti hatása, hogy a szemlencsét függesztő izom a tartós közeli szemmunkánál – ami egy kisgyermeknél még nem szükséges – állandó görcsös állapotba kerül, ami egy ideig visszafordíthatóan, majd maradandóan rövidlátáshoz vezethet. Gyakran kíséri a szemizom görcsét erős, akár migrénszerű fejfájás. A képi információk sokasága – melyet nem a saját képzelet alakít ki – alvászavart okozhat a kisgyermekeknél, ami krónikus fáradtságot és szintén az idegrendszer fejlődésének zavarát hozhatja. Célszerű tehát minimalizálni az egészen kicsi gyerekek kütyühasználatát” – javasolja Dr. Hangyál Éva.

Fontos a szünet a használatban

Nagyobb, iskoláskorú gyermekeknél az eszköz használata gyakran már a tanulás, az iskolai anyag részét képezi. Ebben az esetben is meg kell találni azt az időtartamot, ami még a gyermek szemét, idegrendszerét nem terheli túl.

Ez körülbelül háromnegyed-egy óra folyamatos géphasználat, mely után biztosítani kell a szemek, a mozgásrendszer és az idegrendszer pihenését. Erre legalkalmasabb a szabadban végzett tevékenység, séta, sport stb. Amennyiben nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél ennél hosszabb időt kell elektromos eszköz használatával tölteni, akkor rendszeres szemészeti ellenőrzés szükséges, hogy a legkisebb rejtett hibát is korrigáljuk, csökkentve ezzel a látórendszerre jutó terhelést” – tanácsolja a gyermekszemész.

Gyakran én is azon kapom magam, hogy órák óta fel sem álltam a számítógép elől (kávé, ásványvíz, csoki a kezem ügyében van), csak akkor, amikor a szemem jelzi, hogy elfáradt. Nekem is tudatosnak kell lennem a digitális eszközök használatában. Ha a gyerekeim azt látják, hogy betartom a szabályokat, és óránként felállok egy kicsit a monitor mellől (ha már muszáj ott lennem), akkor ők is megtanulják ezt a viselkedést, és minimálisra csökkenthetjük a monitorozás miatti látásromlás esélyét. Van persze olyan megoldás is, hogy egyáltalán nem adunk a gyerek kezébe kütyüket, de szerintem az Alfa-generációnál ez nem a legjobb opció. Marad a mértékletesség és a példamutatás.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai