Vigyázat, ne dőlj be a kamuprofiloknak!

Vigyázat, ne dőlj be a kamuprofiloknak!

Emma | 2017.07.07 | Olvasási idő: 7 perc

Mit csinál egy harcsa a neten? Kinek és miért érdekes kamuprofilokat létrehozni és működtetni? Hogyan lehet kiszúrni egy kamureget? Catfish-gyorstalpaló a virtuális világban, mert bárki bármikor belefuthat…

Már az internet hőskorában sem volt szokás saját néven használni a különböző chatszobákat és fórumokat – vicces és kevésbé vicces nickneveket használtunk, az igazi a virtuális térben nem is számított. A legtöbben évekig ugyanazt a nevet használtuk (a férjem például a mai napig használja az egyik több mint 15 éves regisztrációját és nevét), de már akkor is feltűntek olyanok, akik váltakozva több néven is írogattak. Különböző személyiségeiket élték ki a netes szájkaratézásokban, mi meg remekül szórakoztunk azon, ahogy saját magukkal vitáztak (na, igen, a butábbak elég hamar lebuktak).

Virtuális kamureg

Ez a típusú kamureg még bőven belefért az ártalmatlan bolond kategóriába, de ahogy az internet egyre nagyobb tért hódít, egyre több a fórum, társkereső és közösségi oldal, gyorsan nő mindenhol a kamuregek száma is. A legtöbben immár nem csak ártatlan szórakozásból és figyelemfelkeltésből hoznak létre kamuprofilt és kamu regisztrációkat a virtuális világban. Nem csak a kitiltottak vagy kiközösítettek regisztrálnak újra új neveken: a megtévesztés és az átverés is a célok és lehetőségek között szerepel. Az ő gyűjtőnevük a catfish, magyarul harcsa.

A catfish elnevezés egy 2010-es, Catfish (Kamureg) címet viselő társkeresős dokureality kapcsán terjedt el. A név állítólag onnan ered, hogy megfigyelték: a hosszú hajóúton, tartályban szállított élő tőkehalak húsa a célállomásra érve gyakran már íztelen és elpuhult. Ám ha a szállítótartályba néhány ragadozó harcsát is bedobnak, a tőkehalakat állandó mozgásra kényszerítik, így a húsuk friss marad. Az interneten köröző catfish ugyanígy tartja mozgásban a kiszemelt prédát.

Egy kamuprofilt összehozni nem nagy tudomány, aki tud e-mailcímet regisztrálni, az képes erre is. Egy jó, hihető kamuprofilt ennél már kicsit nehezebb összehozni. Kell hozzá kidolgozott sztori, ellenőrizhető részletek, amelyek elterelik a figyelmet az ellenőrizhetetlenekről – attól is függően, hogy mi a profil célja. Tény, hogy ma már sokkal könnyebb lenyomozni és lebuktatni egy kamuprofilt, mint 20 évvel ezelőtt – ám az is tény, hogy az emberi jóhiszeműség és hiszékenység változatlan, vagyis a hazugok még mindig bátran átverhetik a naivakat, hiszen eltűnni is igen könnyű.

kamuprofilok a virtuális világban

Főleg a közösségi oldalakon, társkeresőkön és online játékokban nagy az esélye, hogy kamuprofilokkal találkozunk, de egy kis körültekintéssel és egészséges gyanakvással azért felismerhetők a figyelmeztető jelek. Az is lehet persze, hogy a kamuprofil mögött még csak nem is ember áll, hanem gép által generált személyiség, ami csak arra való, hogy reklámozzon, esetleg látszólagos nézettséget vagy forgalmat növeljen.

Miért hoznak létre kamuprofilokat?

Minden terepen és minden helyzetben más és más adhat okot gyanúra, egy társkeresőn általában egész más szándékkal (és sztorival) úszkál egy catfish, mint mondjuk a közösségi oldalakon, átfedések persze lehetnek. Manapság a Facebook a kamusok legkiemeltebb vadászterepe, mivel sokan gondolkodás nélkül visszajelölnek bárkit, főleg ha azt látják, hogy legalább egy közös ismerősük is van. Mindig gyanús lehet, ha a profilhoz csak egy, ám nagyon vonzó fotó tartozik (a fotókat a Google képkeresőn mindig érdemes átfuttatni). Érdemes akkor is fenntartásokkal kezelni a virtuális ismerőst, ha az túlontúl bizalmaskodó és kíváncsiskodó; ha annyira simulékony és olyan széles az érdeklődési köre, hogy gyakorlatilag bárkinek lehetne a lelki társa; ha már rövid online ismeretség után is mély érzésekről biztosít; ha komolyabbra fordul a helyzet, nem akar élőben vagy videóchaten találkozni; ha pénzt kér bármilyen megható sztorival…

Virtuális világ valósága?

A sort hosszan folytathatnánk, de ahogy a való életben, itt is a józan ész és a megérzések kombinációjára a legjobb hagyatkozni. Ha valami nem tűnik kereknek, akár a gyerek új online haverjával, akár a saját új ismerősöddel, érdemes mindig egy kicsit nyomozni. Légy inkább bizalmatlan, amíg nincs valódi bizonyítékod arra, hogy nem egy catfish hálójába akadtál.

A cikk folytatásában megnézzük a jelenséget pszichológia és internetbiztonság szemszögéből.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai