Ne dobd oda a gyereked a pedofiloknak!

Ne dobd oda a gyereked a pedofiloknak!

Tünde | 2017.10.02 | Olvasási idő: 3 perc

Fontos, hogy megtanítsuk gyerekeinknek a fotófeltöltéssel kapcsolatos szabályokat, és időben elmagyarázni nekik, hogy amit feltöltenek, az nagy valószínűséggel ott is marad kitörölhetetlenül. Arra is figyelni kell, hogy mi, szülőként mit töltünk fel a világhálóra. A fotófeltöltés szabályairól beszélgettünk Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértővel.

Korábban említetted a veled készült interjúban, hogy internetbiztonsági előadásaid egyik legfontosabb témája a fotófeltöltés. Ez miért veszélyes? Mit tanítasz a gyerekeknek?

A fotófeltöltés témája azért is fontos, mert a gyerekek még nem tudják, illetve bele sem gondolnak, hogy az internet nem felejt. Tehát onnan kezdve, hogy valamit feltöltött, az örökre ott maradhat. Például most lehet, hogy jópofinak tűnik egy kép, de egy kis idő múlva (még akkor is, ha az a kép nem kínos, csak azóta eltelt néhány év) arra döbben rá a gyerek, hogy úristen, hogy néztem ki annak idején, nem szeretném, ha ezt mindenki látná – de akkor már nem fogja tudni leszedni a feltöltött képet. És akkor még nem is beszéltem arról, amikor magamutogató képeket tesznek fel.

Felfogják a gyerekek ebben a korban, hogy ez miért veszélyes?

Egy 12 éves gyerek (főleg lányok) nagyobb akar lenni a koránál (jelzem, mi is nagyobbak akartunk lenni). Ő már nőnek érzi magát, és egyszerűen nem is esik le neki az, hogy tálcán kínálja magát, mint áldozat. Volt egy alapítvány, aki egy 13 éves kislányról csinált álprofilt, fel is tettek képeket. Körülbelül háromszáz pasi válaszolt. Egyetlen férfit nem zavart az, hogy ez a kislány még csak 13 éves.

Szülők is elkövetnek hibákat?

A szülői fotófeltöltésekről is órákig lehetne beszélni. Fel kellene fogniuk, hogy az édibédi-habos-babos babapopsi  pancsolás közben nem az internetre való – így dobjuk oda a pedofiloknak a gyerekeinket.

Hogyan tálalod ezeket a problémákat az oktatásaidon?

A fotófeltöltés az egyik sarkalatos téma, amivel nagyon fontos foglalkozni. Humorral igyekszem ezt is fűszerezni, mert azt tapasztalom, hogy ha humorral adom elő a dolgokat, akkor az „mélyebbre lemegy”, jobban rögzül a gyerekben. Igenis nevessük ki saját magunk butaságait és hülyeségeit – és tanuljunk belőlük!

Meg tudnád fogalmazni röviden a fotófeltöltés szabályait?

Csak olyan fotót tölts fel, amin

  • megfelelően fel vagy öltözve,
  • nem villan ki  a fehérneműd,
  • nem látszik intim testrészed,
  • nem valami kínos helyzetben vagy.

Köszönjük a beszélgetést!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai