Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyerekét?

Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyerekét?

Myreille | 2020.02.07 | Olvasási idő: 3 perc

Tudjuk, hogyha megbetegszik a gyerek, orvoshoz visszük. Ezt tették a szüleink, amikor mi voltunk gyerekek, és mi is így teszünk, ha a gyerekünk megbetegszik. Erre a problémára van „megoldási sablonunk”, amit bármikor elő tudunk venni. Tudjuk, kit kell hívni, hova kell menni. Tudjuk, mit kell tenni, hogy megvédjük a gyerekünket. A zaklatásra viszont nincs „megoldási sablonunk”. Nem láttuk gyerekként, hogyan kell egy ilyen helyzetet megoldani, és hiába is ismerjük fel a jeleket, hiába hallunk, látunk tragédiákról, nem mindig rendelkezünk a cselekvéshez szükséges információkkal. Pedig kellene!

Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatónak, az Országos Gyermekvédő Liga elnökének feltettük a legfontosabb szülői kérdéseket.

Mit tegyen a szülő, ha zaklatják a gyerekét?

Matusek M. Zsuzsanna: Először is lementjük a zaklató üzeneteket, képeket. Ha tudjuk, ki a zaklató, például iskola- vagy osztálytárs, akkor először az iskolával kell felvenni a kapcsolatot és segítséget kérni. Ha az iskola nem tud segíteni, akkor az illetékes Gyermekjóléti Szolgálathoz érdemes fordulni, ezután pedig hatósági eljárást kell indítani. Ha nem tudjuk, hogy ki a zaklató, feljelentést kell tenni a rendőrségen.

A zaklató üzeneteket, képeket, sms-eket mindenképpen menteni kell és megőrizni.

Matusek M. Zsuzsanna: Igen, mert a későbbi eljárás során ezeknek bizonyító erejük van.

Ha ismerjük a zaklatót, mert a gyerek iskola- vagy osztálytársa, akkor érdemes a szüleivel felvenni a kapcsolatot, mielőtt hivatalos útra terelnénk az ügyet?

Matusek M. Zsuzsanna: Nagyon jó és bizalmi viszony kell ahhoz, hogy ez a megbeszélés eredményes legyen és ne torzsalkodásba forduljon. Érdemes az iskola segítségét kérni. Azt azonban a gyerek és a szülei is jelezhetik a zaklatónak - akár a kezdet kezdetén, akár később -, hogy amit művel, az bűncselekmény és hagyja abba.

Ha a gyerek viselkedése megváltozik, romlik a tanulmányi eredménye, visszahúzódó, zárkózott lesz, tehát a szülőben felmerül annak a lehetősége, hogy zaklatják a gyerekét mit tegyen?

Matusek M. Zsuzsanna: Célszerű a gyerekkel időnként átbeszélni a mindennapjait, a levelezését és a kapcsolati hálóját. Amennyiben bűncselekmény gyanúja, márpedig a zaklatás bűncselekmény, merül fel, szerencsés, ha a gyerekkel együtt nézzük át a leveleket, üzeneteket, de ha a gyerek ettől nagyon elzárkózik, akkor szülőként meg kell tenni a szükséges lépéseket. Ami akár azt is jelentheti, hogy megnézzük a levelezését, hiszen a hatóság is ezt fogja tenni. Ha a szülő megbizonyosodott arról, hogy nincs zaklatás, akkor más probléma lehet a gyerek megváltozott magatartása mögött, ha viszont fennáll a zaklatás, akkor a szülő kötelessége megtenni a szükséges lépéseket. Előfordulhat a gyerek fel sem ismerte, hogy ami történt vele az zaklatás, erre fel kell hívni a figyelmét. Fontos tudatosítani a gyerekben, hogy mi minősül zaklatásnak.

A teljes tiltás és a gyerek hibáztatás sokszor zsigeri szülői reakció.

Matusek M. Zsuzsanna: Nem javaslom a tiltást, nem célravezető, inkább tetézi a bajt. Amennyiben a gyereket egy platformon veszély fenyegeti, akkor a gyerekkel megegyezve a saját védelme érdekében érdemes azt elkerülni. A zaklatás áldozatát hibáztatni és őt bűnbaknak állítani csak károkat okoz: aláássa a szülő-gyerek közötti bizalmi kapcsolatot. A gyerek egyedül, szövetséges és segítség nélkül marad – vagy legalábbis ezt érzi, így viselkedik. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a zaklatás mély nyomokat hagy a gyerekekben, ezek feldolgozásához és feloldásához szakértő segítségére van szükség.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai