Mit néz a gyerek órákon keresztül a Youtube-on?

Mit néz a gyerek órákon keresztül a Youtube-on?

Vendég | 2016.06.15 | Olvasási idő: 6 perc

Eljött az idő, hogy eláruljuk az igazságot azoknak, akik eddig azt gondolták a Youtube-ról, hogy az egy mozgóképes rádió: nem az. A gyerekeink ezt már régóta tudják, hiszen attól a perctől kezdve, hogy mobilt vagy tabletet kapnak a kezükbe, a videónézés lesz az egyik első dolog, amire használják azt. Ha pedig online videók, akkor már pötyögik is be, hogy Youtube hiszen ott mindenki talál magának valami kedvére valót.

Oké, te nem csak zenét hallgatsz a Youtube-on, de tudod, hogy mennyiféle videós tartalmat találsz ott? És azt, hogy a gyerekednek mik, vagy kik a kedvencei? Megkértük őket, hogy meséljenek nekünk, aztán pedig a szüleiket is faggattuk kicsit, hogy vajon képben vannak-e azzal, kikért, miért rajonganak a legnagyobb videómegosztón.

A gamerek, azaz online illetve számítógépes játékokkal foglalkozó, azokat tesztelő youtuberek, illetve a vicces, humoros szösszeneteket gyártó videobloggerek vezetik a nézettségi statisztikákat.

Hogy milyen léptékekről beszélünk? Íme, néhány adat:

A magyar csatornák közül Dancsó Péter, a filmeket viccesen elemző, kritizáló Videómániája a legnépszerűbb. A videói már több mint 138 millió megtekintésnél járnak, a csatornájára több, mint félmillióan iratkoztak fel. Második helyen a humoros kisfilmeket, klipparódiákat gyártó Pamkutya áll, csaknem 95 millió megtekintéssel és közel 385 ezer feliratkozóval. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a TheVR gamergárda játékokkal foglalkozó csatornája foglalja el, több mint 87 millió megtekintéssel – az ő feliratkozóik száma 340 ezer fölött jár.

Ha ezek a témák nem is a kedvenceid, akkor is lehet közös program a videózás a neten! Olvasd el egy korábbi cikkünket, amelyben olyan online sorozatokat és filmeket javasoltunk, amelyek a család minden tagjának érdekesek lehetnek.

A videókat azonban nem csak nézni lehet – bárki csinálhat magának olyan csatornát, ahová a saját készítésű videóit töltheti fel. A videoblogolás, vagyis vloggerkedés mára már önálló szakmává, bevételi forrássá nőtte ki magát, ahogyan erről a szakértőnk is beszél. Ha szülőként tudod, hogy a gyereked kikért, milyen videókért van oda, akkor akár bátoríthatod is arra, hogy ő is kipróbálja magát vloggerként.

Ha érzéke és tehetsége van hozzá, akkor könnyen lehet, hogy tíz év múlva már meg is élhet a vloggerkedésből! Ha pedig mégsem ide fut ki a dolog, akkor is megtanul számos hasznos készséget: vágni, koncepcióban gondolkodni, önállóan „dolgozni” és felelősséget vállalni valamiért.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai