Milyen veszélyei vannak a digitális világnak kamaszkorban?

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak kamaszkorban?

Tóth Dániel | 2018.11.27 | Olvasási idő: 3 perc

Bezzeg az én időmben….” Így kezdődik az az elcsépelt mondat, amivel a felnőttek mindig is kritikusan szemlélték a fiatalokat. Ebben egyrészt benne van a nosztalgia, ami megszépíti a régi dolgokat, másrészt nem alaptalan az a megfigyelés, hogy a mai kamaszok másként viselkednek és gondolkodnak, mint a korábbi generációk fiatal korukban. Túlzás, hogy régen minden jobb volt, de az is tévútra visz, ha nem térképezzük fel, hogy a digitális fejlődésnek milyen negatív hatásai lehetnek a kamaszokra.

Deformálódott önkép és önbecsülés

A közösségi oldalak kiváló lehetőséget kínálnak az önkifejezésre és a pozitív visszajelzések begyűjtésére, ugyanakkor jóból is megárt a sok. Ha egy fiatal túl sok időt tölt eme világokban, akkor az őszinte önkifejezésből könnyen magamutogatás vagy likevadászat lesz, és ez nem támogatja, hanem éppen aláássa a valódi önbecsülést, mert az online világban gyakran annyit „érsz” ahány like-od, megosztásod, vagy követőd van. És ezekből soha sincs elég. Ráadásul önmagukat ösztönösen összehasonlítják a többi felhasználóval, aki szebb, gazdagabb, népszerűbb (vagy legalábbis annak tűnik) és ez tovább rombolja az önbecsülésüket.

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak kamaszkorban?
Online és offline kommunikáció

A kapcsolattartó eszközeink megkönnyíthetik a kommunikációt. Feltehetően az emberi lustaság az oka annak, hogy az online kommunikációnk többnyire felszínes és sematikus lett. Egyre gyakoribb a rövidítések, emotikonok használata, ami önmagában nem is lenne probléma, de ez ma már mehet az offline szókincs és kommunikációs képesség rovására is. Egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a serdülők szemtől szemben nem tudják kifejezni érzéseiket, és nem tudnak egymásnak pozitív visszajelzést adni. Köszönet, dicséret és bók lehet egyszerre egy „lol”.

Az összpontosított figyelem hiánya

Szinte bármit csináljunk az életben, ahhoz elengedhetetlen, hogy tudjunk figyelni. Sajnos, a túl sok kütyühasználat azzal, hogy ott látszólag minden körülöttünk forog és egy kattintásnyi időintervallumban, a figyelés képességének nem tesz jót. Ennek eredménye az, hogy a fiatalok gyakran szemmel láthatóan nem szentelnek figyelmet se önmagukra, se mások érzéseire, és a türelmi, a koncentrációs képességük is évről évre gyengül. Ez számos további problémához vezet, mert gondot okoz a tanulmányok során, a baráti- és a párkapcsolatokban, később pedig a munka területén is.  

Mit tehet a szülő?

Kamaszkorban már késő arról beszélni, hogy hogyan és mikor adjuk a gyerek kezébe az okoskütyüket, inkább azon szoktak morfondírozni a szülők, hogy hogyan lehetne elvenni tőlük, és a válasz az, hogy leginkább sehogy. Ha már eltelt egy-két év úgy, hogy saját okostelefonja van a gyereknek, akkor e tekintetben érdemesebb felnőttként tekinteni rájuk, és a tudatos használat felé terelni őket. Szabályokat kialakítani, amelyek az egész családra érvényesek, beszélgetni a keretekről, a digitális élményeinkről, az online viselkedési etikettről, a virtuális és az offline életünk egyensúlyáról. A szülő mentorálásával együtt tanulni velük a digitális világot az internetezéstől a videojátékozásig.

Olvasd el a sorozat többi részét is:

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak bölcsődés-óvodás korban? 

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak iskolás korban?

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai