Milyen veszélyei vannak a digitális világnak iskolás korban?

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak iskolás korban?

Tóth Dániel | 2018.11.26 | Olvasási idő: 3 perc

A digitális világ számos nagyszerű lehetőséget rejt. Az okoskütyüink rendkívül hatékony eszközök, ám ha nem vagyunk elég tudatosak és mértéktartóak, akkor bizony problémákat okozhatnak. Iskolás korban is igaz ez, ami ma már nem csak az iskola miatt fordulópont a gyerekek életében, hanem azért is, mert általában felsősként kapják meg az első saját okostelefonjukat is. De ebben az életkorban korlátozás nélkül kütyüt adni a gyereknek olyan, mint bedobni a gyeplőt a lovak közé. 

Fantázia vs. virtuális világ

A fantáziavilág gyerekkorban nagyon fontos. Voltaképpen felnőtt korban is az, csak felnőttként már nem szentelünk rá annyi figyelmet. Ugyanakkor manapság a gyerekeknél is háttérbe szorulhat. Ugyanis az iskolások egyre kevesebb időt töltenek a saját képzeletük világában spontán játék, rajzolgatás vagy álmodozás közben, ehelyett egyre többet merülnek el a képernyőn keresztül a virtuális világokban. Igaz a félelem, hogy a készen kapott képek megölik a képzelőerőt. Persze, ez már a TV-nél is felmerült (és részben ott is igaz volt), de a tévét még nem vitték mindenhova magukkal a gyerekek, csak iskola után, tanulás előtt vagy után töltöttek vele valamennyi időt.

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak iskolás korban?

Kitartás és a kudarc elviselése

Egy másik probléma, hogy az „okos” világ, kütyük és appok stb. rendre úgy vannak megtervezve, hogy a felhasználó, akár egy ötéves is, könnyen boldoguljon velük. Használatuk nem igényel komoly, elméleti felkészülést. A gyors sikerek és instant jutalmazás viszont „túl könnyű” a való élethez képest. Ha egy gyerek túl sok időt tölt az okos kütyük világában, az könnyen azt eredményezheti, hogy ha „offline” nem úgy megy valami ahogy szeretné, feladja. Iskolás korban egy sor nehézséggel, kihívással kell szembenézni a fiataloknak, és ebben nem megy minden magától elsőre és rögtön. Ellenkezőleg, szükség van némi kitartásra, és el kell tudni viselni a kudarcokat is, ez utóbbi az általam az elmúlt egy két évben meglátogatott iskolákban hallott beszámolók alapján egyre nehezebben megy a kisdiákoknak. 

Mit tehet a szülő?

Azon túl, hogy érdemes alaposan megfontolni mielőtt saját telefont adunk, alsós csemeténknek, ezen túl még más módokon is segíthetjük az ő egészséges fejlődését. Ide tartozik, a mesélés, a közös mese olvasás, a beszélgetés, a fantáziával és képzelőerővel dolgozó játékok, és minden olyan kétkezi, manuális tevékenység vagy játék ami az „itt és most” –ban a fizikai világban horgonyozza le a gyerek figyelmét. Ez lehet kártyajáték, gyurma, Lego, társasjáték, de akár a kreatív tevékenységek is, mint rajzolás, festés, zenélés, vagy sport szinte bármely formája, legyen az focizás vagy horgászat. És végül, de nem utolsó sorban a beszélgetés ereje felbecsülhetetlen, ha a fentiek közül semmi másra nem jut idő hét közben, erre mindenképpen érdemes időt szánni napi szinten.

Olvasd el a sorozat többi részét is:

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak bölcsődés-óvodás korban?

Milyen veszélyei vannak a digitális világnak kamaszkorban? 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai