Miért ne küldjünk „privátban” sem képeket?

Miért ne küldjünk „privátban” sem képeket?

Myreille | 2019.03.04 | Olvasási idő: 4 perc

A gyerekeknek százszor (ezerszer) elmondjuk a fotófeltöltés szabályait és általában arra koncentrálunk, hogy mi ne szerepeljen a képeken. Ám azt is nagyon pontosan el kellene magyaráznunk, hogy mit értünk megosztás alatt, mert egy „privátban” üzenetben elküldött merész vagy ciki fotó ugyanolyan bonyodalmakhoz vezethet, mintha a közösségi médiában került volna megosztásra.

Egy kép többet ér ezer szónál

- A mai szülőknek tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ és sokkal könnyebb fotót készíteni és másokkal megosztani, akár privát üzenetben, akár a közösségi média felületein, mint néhány évtizeddel ezelőtt – mondja Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktató. – A fiatalok kommunikációjának természetes része lett a (digitális) fényképek készítése és egymásnak küldözgetése. Privát üzenetben barátokkal, szerelmekkel olyan képeket is megosztanak egymással, amelyet azért az osztályban nem szívesen mutatnának meg.

A digitális technológia olcsóvá tette a fényképezést, az okostelefonok fényképező funkciójának köszönhetően pedig mindenki számára gyorsan és egyszerűen elérhetővé vált. A fényképezés már nem kíván bonyolultabb technológiai ismereteket, az előhívás nem igényel időt és speciális körülményeket, hanem azonnal közzétehető, elküldhető fotóink vannak. A folyamatok felgyorsulása sok esetben könnyített az életünkön (pl. nem kell felírnunk az suli ajtajára kiragasztott üzenetet, elég lefényképeznünk, illetve végtelen számban dokumentálhatjuk a nyaralásunk legszebb pillanatait is), ugyanakkor eltűnt a mérlegelésre fordítható idő is. Ez tényleg olyan jó kép, hogy érdemes fotópapírra nagyítani? A pillanat hevén túl is egy jó fotó? Most vicces/merész/vagány, ám ugyanígy gondolom majd 1 nap vagy 1 év múlva?

Miért ne küldjünk „privátban” sem képeket?
- Nem fontos mindent azonnal megosztani – teszi hozzá a szakértő. - Ha egy képpel tudunk várni egy-két napot, akkor van idő észrevenni a kínos részleteket, akár a háttérben is. Illetve arra is rájöhetünk, hogy ez a kép időközben elveszítette a jelentőségét.

Szabályok nélkül elveszettek a gyerekek

- Annyira hirtelen változtatta meg az életünket a digitális fejlődés, hogy sok esetben nem csak a gyerekek, de a szülők sincsenek tisztában a lehetőségekkel és a veszélyekkel. Ha pedig ő nem tudja, hogyan taníthatná meg ezekre a gyerekét – hívja fel a figyelmet az internetbiztonsági oktató. – A gyerekeknek ismerni kell a fotózás lehetőségeit (pl. senkiről se készíthetek felvételt a beleegyezése nélkül), a képmegosztás szabályait (milyen képeket oszthatok meg privát üzenetben vagy közösségi médiában) és milyen tartalmú fotókat készíthetek, készíthetnek rólam.

A kamaszoknak nem lehet elég sokszor elmantrázni: Csak olyan fotót tölts fel, amin

- megfelelően fel vagy öltözve,

- nem villan ki a fehérneműd,

- nem látszik intim testrészed,

- nem valami kínos helyzetben vagy.

Ha már két ember tudja, nem titok…

- Régen a kamaszok azt tanulták meg nagyon gyorsan, hogy a titok addig titok, amíg csak egy ember tudja. Mert ha elmondtad a titkodat a legjobb barátnődnek vagy a szerelmednek, amikor ezek a kapcsolatok véget értek, akkor a titkod is kirepült a világba. Ma ugyanez a helyzet csak a képekkel – meséli Matusek M. Zsuzsanna. – A legtöbb fiatal tudja és érzi is, hogy a közösségi médiában nem oszthat meg bizonyos fotókat, mert „visszaüthetnek”. Azonban egy bizalmi (szerelmi) viszony könnyelművé tehetői őket, úgy gondolják, hogyha privát üzenetben osztják meg a fotót, akkor „abból nem lesz baj”. Pedig lehet!  A bosszúoldalak, amikor egy kapcsolat intim vagy kínos képeivel, felvételeivel élnek vissza, nem csak a felnőtteket érinti. A szerelmesek közötti „bevállalós” fotók küldözgetése elterjed és azt is tudatosítani kell a kamaszokban, hogyha ez elvárásként jelenik meg egy kapcsolatban, annak nem kell eleget tenni. Mind a lányok, mind a fiúk figyelmét arra is fel kell hívni, hogyha „rázós” képet kapnak akár a vagánynak látszani akaró szerelmüktől, akár a haverjuktól, akivel éppen most szakított a „szerelme”, semmiképpen se küldjék tovább és sohase éljenek vissza a hozzájuk eljutott képekkel.

Szülőként pedig mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy mindegy hányszor figyelmeztettük a gyereket a szabályokra, ha mégse hallgatott ránk és a fotómegosztás miatt kellemetlen helyzetbe kerül, ne hagyjuk magára, ne hagyjuk egyedül ezzel a problémával.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai