Mennyire ragaszkodnak a gyerekek az okos eszközeikhez?

Mennyire ragaszkodnak a gyerekek az okos eszközeikhez?

Vendég | 2016.05.17 | Olvasási idő: 6 perc

Ha a saját gyerekeddel kapcsolatban teszed fel magadnak ezt a kérdést, valószínűleg már jön is a szádra a válasz: nagyon!  Ha lehetne, kütyüzne a vacsoránál, úton a suli felé, stikában lefekvés után, és amúgy nem tudod rávenni, hogy letegye a mobilját vagy a tabletjét. Biztosan érdekel, milyen a helyzet másoknál, ezért is kérdeztünk meg gyerekeket és szülőket erről. A videónkból kiderül, hogy az eszközeikhez nagyon is kötődnek. Vajon a bringájukat adnák hamarabb kölcsön a legjobb barátjuknak vagy a mobiljukat?

Videó:  Mit adnál inkább kölcsön – a bringád vagy a telefonodat?

 

Nem csoda, hogy a mobil, a net ennyire fontos a gyerekeknek, hiszen már kicsit koruktól sokat látják mobillal a kézben az szüleiket, szóval ha ez nálatok is így van, még véletlenül se legyen lelkifurdalásod! Inkább gondolj arra, hogy mennyi hasznos dolgot csinálhattok együtt, ha kézbe vesztek egy okos eszközt: például kereshettek választ közösen arra a rengeteg kérdésre, amit a fiad vagy a lányod szinte minden nap feltesz neked.

Ami biztos: mára a gyerkőcök és a családok életének szerves része lett a netezés. Kutatások szerint a fiúk a hálón töltött idő legnagyobb részében játszanak – tudod, olyankor, amikor a fülük botját sem mozgatják, ha megpróbálod őket előcsalogatni a szobájukból. A lányok inkább csetelnek, és a fotóikat osztják meg. A 9-12 éves korosztály majdnem felének ráadásul már saját mobilja vagy tabletje van, de a 8 év alattiak 11 százaléka is rendszeresen használ táblagépet, leginkább játékra. Sok minden függ persze attól, hogy mennyi időt engedsz a gyerekednek az imádott kütyüjével eltölteni – ez minden családban másképp alakul, az viszont tény, hogy a gyerekek átlagosan napi 3 órát töltenek az interneten. Ebben benne van a számítógépezés, a mobilozás, a zenehallgatás, a tabletezés és az e-könyv olvasás is – utóbbira szánnak a legkevesebb időt, nagyjából 20 percet naponta. A kütyüzéssel eltöltött idő tehát fontos kérdés, de nem csak a gyerekeket érinti, nem árt, ha mi magunk is figyelünk erre. Mi is tudunk példát mutatni nekik, például azzal, hogy ha már kütyüzünk, próbáljuk meg közösen: keressünk olyat tartalmakat, olyan játékokat, amelyekkel együtt tudunk játszani és tanulni, hogy a digitális térben töltött idő egyfajta családi kikapcsolódássá váljon. Ne aggódj, ha nincsenek ötleteid arra, hogyan vágjatok bele, hiszen a jövőben számtalan izgalmas ötletet adunk majd nektek!

Videó: Mennyi időt neteznek a szülők , a gyerekek előtt?

 

Érdemes lesz időről időre visszalátogatnod az oldalunkra, mert terítékre kerül többek között az, milyen volt az élet akkor, mikor még nem volt mindenkinek nete és saját mobilja, utánajárunk annak, hogy kiket és miket néznek legtöbbet az ifjoncok a Youtube-on, sőt, szóba kerül majd a Snapchat és a felelős internethasználat is, miközben segítséget nyújtunk ahhoz, hogy együtt kalandozzatok az elképesztően izgalmas digitális világban!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai