A megelőzés a legjobb védelem a cyberbullying ellen

A megelőzés a legjobb védelem a cyberbullying ellen

Vendég | 2016.06.08 | Olvasási idő: 6 perc

A YouGov felmérése szerint a magyar tizenévesek 41 százaléka élt már át online zaklatást. A statisztikákból az is kiderül, hogy az ilyen jellegű, korábban “iskolai erőszaknak” hívott esetek száma is nőtt, ami valószínűleg a megnövekedett eszköztárnak tudható be. Illetve annak, hogy a nyilvános kiberterek, személyes profilok, chatfunkciók szinte korlátlan lehetőségeket biztosítanak.

Csúfolás, kiközösítés, kibeszélés a hálón

„Számos módon ad lehetőséget az internet a másik bántására, zaklatására, megfélemlítésre”- mondja Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa. „A leggyakoribb talán a sértő, felzaklató vagy fenyegető üzenetek sorozatos küldése, de sokszor a bántás eszköze lehet a hozzájárulás nélkül hozzáférhetővé tett tartalmak megosztása is.”

Sok rossz élményt tud okozni a szexting, ami a szexuálisan provokatív fényképek, videók készítését és tovább küldését jelenti. Gyakori a valótlan pletykák terjesztése, amelyek megszégyenítik, megalázzák a másikat. Vagy az online identitáslopás, amikor az áldozat e-mail címét, vagy közösségi oldalon a profilját törik fel azzal a szándékkal, hogy a nevében más küldjön sértő, kellemetlen üzeneteket vagy valótlanságokat.

Nagyon bántó tud lenni egy fiatal számára az is, amikor interneten közösítik ki, amikor az online közösség egy tagját a csoport kirekeszti, vagy éppenséggel ott beszélik ki őt. Talán a saját gyerekkorodból van is hasonló élményed – a kettő között nincs nagy különbség a „helyszínen” kívül.

„A cyberbullyinggal kapcsolatos legtöbb eset offline közösségi problémákból indul” - magyarázza a szakértő. „A Kék Vonal telefonvonalain illetve chatszobájában leggyakrabban olyan történetekkel találkozunk, ahol az offline nem megoldott konfliktusok, például egy szakítás, amibe az egyik fél nem tud beletörődni, fordul át online zaklatásba. Az iskolai kiközösítés, az osztályon belüli bántások a világhálón folytatódnak. Így az áldozatok egész napos iskolai gyötrése a kicsengetés után sem ér véget. Kisebb számban, de arra is van példa, hogy a zaklató vagy a rosszindulatú csábító és kiszemeltje csak virtuálisan ismerik egymást.”

megelozes-belso-800

Mik lehetnek a jelei, hogy a gyerekedet zaklatják?

Bármilyen apró változásra érdemes felfigyelned, és rákérdezned a hátterére. Ha lehangolt, rosszkedvű annak bizonyára oka van. Fontos jel lehet, ha kerüli a korabeliek társaságát, ha inkább egyedül vagy felnőttekkel tölti a szabad idejét. A súlyosabb esetek okozhatnak szorongást, ami teljesítményromláshoz, alvászavarokhoz, étkezési problémákhoz vezet - ezek már nagyon látványos tünetei annak, hogy valami nincs rendben.

Annak a gyereknek, akit rendszeres bántások érnek a neten, csökken az önértékelése, egyre kevésbé talál örömet olyan dolgokban, amiket korábban szívesen csinált. A negatív üzenetek, amiket sem térben, sem időben nem tud az korlátozni, pszichés problémákhoz, serdülőkori depresszióhoz, önsértéshez, függőségek kialakulásához vezethetnek, ha nincs mögötte támogató környezet és nem kap időben segítséget.

A gyereknek tudnia kell, hogy senkinek sincs joga bántani

Fontos, hogy akár már ovis korától beszélgess gyerekeddel az internetes biztonságról – természetesen a korának és érdeklődésének megfelelően. Fontos, hogy ezek a beszélgetések, ne "prédikációk", ne "ijesztgetések" legyenek, hanem teljesen hétköznapi párbeszédek, konkrét, az életből vett példákkal. Az internet ma már a családok életének része, így jó, ha a családi beszélgetések részévé is válik.

„Az, hogy kiből lehet áldozat, nem lehet megjósolni. Gyakorlatilag mindenkit lehet kiszolgáltatott, alárendelt helyzetbe hozni, mindenki válhat rosszindulat áldozatává.” – mondja a pszichológus. „Az viszont tény, hogy nagyon nem mindegy, ki hogyan reagál a bántásokra, és ebben szerepe van a korábbi tapasztalatoknak, a jó önismeretnek, önértékelésnek és a szociális kompetenciáknak."

Fontos, hogy a gyerekek tudják, elhiggyék, hogy senkinek sincs joga bántani őket! Merjenek hallgatni a saját rossz érzéseikre, tudjanak nemet mondani és segítséget kérni!

A fiúk és lányok között van különbség abban, hogy általában hogyan és mire használják az internetet. A lányokat jellemzőbben vonzzák a közösségi oldalakon történő aktivitások, a fiúk kicsivel több időt töltenek online játékokkal. Van, hogy mást és másképpen akar magáról megmutatni az online felületeken egy lány és egy fiú, de ezek a különbségek az áldozattá válás szempontjából nem lényegesek.

Kihez fordulhatsz segítségért?

A Kék Vonal segélyszámán a szülőkkel is szívesen átgondoljuk a lehetőségeket, de közvetlenül a gyerekek is hívhatnak minket.” - javasolja Reményiné Csekeő Borbála. „Ha a cyberbullying mögött iskolai történések állnak, és ez elég gyakran kiderül a beszélgetésekből, akkor fontos az osztályfőnök, az iskolapszichológus bevonása.”

A zaklatás, zsarolás online utakon is bűncselekmény, lehetséges, hogy szükséges rendőrségi intézkedés a hatékony megoldáshoz. A hozzájárulásunk nélkül közzétett fotóinkat, a káros vagy illegális tartalmakat be kell jelenteni. Erre több út is van: a biztonsagosinternet.hu bejelentő űrlapján például akár névtelenül is jelezhetitek a visszaéléseket vagy a gyerekekre veszélyes oldalakat.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai