Legyen biztonságos az internetezés!

Legyen biztonságos az internetezés!

Tünde | 2017.02.07 | Olvasási idő: 6 perc

2017. február 7-én tartják világszerte a Biztonságos Internet Napját (Safer Internet Day). Ennek a napnak a kiemelt témája A Digitális Család Magazinban is a biztonságos internetezés.

Egyre többen tartják fontosan a legifjabb generáció online biztonságát: „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia keretében tavaly együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány, melynek fókuszában a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése áll.

A Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében indította el a Vodafone 2015-ben. Az első tíz hónapban 1300 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet osztottak ki 25 iskolában országszerte, valamint díjmentesen biztosították az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is.

Először a programban részt vevő iskolák közel 700 pedagógusának internetbiztonsági oktatására került sor, majd a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal aláírt együttműködésnek köszönhetően a Vodafone Digitális Iskola Programjában 6500 diák internetbiztonsági képzése kezdődött meg év végén.

A mai gyermekek beleszülettek a digitális világba, számukra a világháló nem csupán a tudás hatalmas tárházát jelenti, de alapvető, sőt, talán az elsődleges szocializációs teret is.”- mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese és a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja. „Ugyanakkor a legtöbb fiatal tapasztalatlan.  Nem tudja, hogyan kell okosan, biztonsággal használni az internetet, és nincs tisztában a digitális veszélyekkel, illetve azok súlyosságával. A tudás hiánya együtt jár a kiszolgáltatottsággal, így elengedhetetlen, hogy minél korábban és minél többet halljanak a biztonságos netezésrőlEz az oka annak, hogy a Vodafone Digitális Iskola Program egyik legfőbb célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése mellett a biztonságos internetezés alapjainak megteremtése.

Legyen biztonságos az internetezés!

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereink, oktatóink, trénereink ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők számára az egész országban. A 2009 óta futó programban évente legkevesebb 30 ezer gyerekhez, 20 ezer szülőhöz, pedagógushoz és egyéb szakemberhez jutnak el oktatóink. Megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen osztjuk meg más, a témát kiemelten kezelő szervezetekkel is. Így örömmel fogadtuk a Vodafone Magyarország Alapítvány megkeresését, amely a Digitális Iskola Programhoz keresett szakembereket. A mai napon aláírt együttműködés egy közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a XXI. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.” – tette hozzá dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

Az idei Biztonságos Internet Nap ingyenes programjai február hetedikén lesznek Budapesten, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 11-13.30 között. A tervezett program:

10:30-11:00 Regisztráció

11:00-11:10 Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke köszöntőt mond, beszél a Biztonságos Internet Napról és a Safer Internet Program 2016-os eredményeiről.

11:10-11:30 Beszélgetés szakemberekkel, téma:

„Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!”

Résztvevők: Dr. Körmendy-Ékes Judit jogász és Dr. Lengyel Márk jogász, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai. A beszélgetést moderálja: Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

11:30-12:00 Biztonságos Internet plakát- és fotópályázat díjkiosztója.

12:00-12:10 A sajtó kérdései a jelen lévő szakértőkhöz.

12:10-13:10 Kötetlen beszélgetés, a többi helyszínen zajló programok megtekintése.

A biztonságos internetezés témájával mi is sokszor foglalkoztunk itt, a Digitális Család Magazinban: felvetettük azt a kérdést, hogy egy óra lehet-e biztonságtechnikai eszköz, bemutattuk, hogy egy telefonos applikációval is nyomon követhetjük a gyereket, megmutattuk, mitől féltik a szülők a gyerekeiket az interneten, tippeket adtunk, hogyan tud a gyerek biztonságosan mobilozni és internetet használni, videóinkban választ kerestünk arra a kérdésre, hogy eljutnak-e a gyerekekhez a nem nekik való tartalmak, és hogy megbízunk-e a gyerekeinkben vagy kémkedünk utánuk, és segítettünk abban, hogy a 0-6, a 6-11, és a 12-16 éves gyerekeknek milyen szabályokat érdemes lefektetni az internethasználat kapcsán. Pszichológus szakértőinkkel igyekeztük megnyugtatni a szülőket például abban, hogy ne essenek kétségbe, ha a gyerek nem neki való tartalmat lát, a Facebook használatával kapcsolatban pedig egy internetbiztonsági szakértő tanácsait is megosztottuk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai