A lányokat jobban kell félteni az interneten?

A lányokat jobban kell félteni az interneten?

Judit | 2018.02.22 | Olvasási idő: 6 perc

Lányos szülőktől gyakran hallom: „könnyű neked, hiszen fiaid vannak!” Tény, hogy a lányokat a szülők általában jobban féltik, és szigorúbban fogják, mint fiútestvéreiket. Úgy gondolják, hogy ahogyan a való világban, úgy az online térben is jobban ki vannak téve az áldozattá válás, az online zaklatás veszélyének. De vajon ez valóban így van? Egyes tengerentúli és brit statisztikák arról árulkodnak, hogy a lányoknak valóban több esélyük van arra, hogy online zaklatás áldozatává váljanak. Ugyanakkor a számokból az is kiderül, hogy a kortársaktól érkező zaklatás nemcsak a lányokat veszélyezteti: egyre több fiú kénytelen szembenézni az iskola- és osztálytársak gonosz megjegyzéseivel, míg a zaklatók oldalán egyre több lány tűnik fel. Ám míg a fiúk körében gyakoribb a fizikai erőszakkal való fenyegetés, addig a lányok az érzelmi manipuláció eszközével élnek gyakrabban.

Online zaklatás: van, amikor a lányok veszélyeztetettebbek

Léteznek az online zaklatásnak olyan típusai, amelyeknek a leggyakrabban lányok, fiatal nők az áldozatai. Ilyen például a bosszúpornó, amikor a szakítás után az ex-partner teszi közzé a korábban készült intim felvételeket. A tetszeni vágyás is lehet csapda: a fürdőruhás képeiket a közösségi oldalakra feltöltő tinilányok bele sem gondolnak, hogy esetleg olyan oldalakon bukkanhatnak fel a fotóik, ahol nem szeretnék viszontlátni őket. Az is előfordul, hogy egy internetes „szerelem” egyre intimebb fotók küldésére szeretné rávenni őket, amikor pedig ezt a kapcsolat megtartása érdekében megteszik, zsarolni kezdi őket. Ilyenkor a leggyakrabban szexuális természetű kívánságokkal áll elő a zsaroló azért, hogy ne tegye közzé a fotókat, de az sem ritka, hogy pénzt követel. Egy olyan amerikai fórumra, ahová tanácsokért fordulnak a tizenévesek, egy 15 éves lány például ezt írta: „A barátom azzal fenyegetett, hogy szakít velem, ha nem küldök neki egy meztelen képet magamról. Megtettem, most azzal fenyeget, hogy mindenkinek szétküldi a képet, ha nem fekszem le vele. De még csak 15 éves vagyok...”

Online zaklatás a chatszobákban és a játékokban

Az áldozatokra vadászó pedofilok azonban nemcsak a lányokat igyekeznek becserkészni: a fiúk körében is előfordult már, hogy a magát tinilánynak kiadó pedofil később az intim fotók terjesztésével zsarolta meg az áldozatát, pénzt, vagy személyes találkozót követelve. Az online játékok is felületet biztosíthatnak számukra ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a tizenévesekkel – az online játékosok jó része márpedig fiú!

Miért nem szólnak az online zaklatásról?

Elgondolkodtató adat, hogy míg brit és amerikai statisztikák szerint a tizenévesek fele volt már online zaklatás áldozata, sőt, ugyanennyien vallották be, hogy részt vettek online zaklatásban, csak minden hatodik szülő tud a gyerek ilyen jellegű problémáiról. Magyar rendőri szakértők is felhívták már rá a figyelmet, hogy a gyerekek a legtöbbször nem mernek szólni a zaklatásról. Hogy miért? Mert úgy érzik, az első hibát ők követték el azzal, hogy kiszolgáltatták a fotóikat a zaklatójuknak, vagy attól tartanak, hogy a zaklató valamilyen módon megtorolná, ha segítséget kérnének. Tartanak attól, hogy a szülők, és akár a rendőrök is őket hibáztatnák. A fentebb már említett amerikai internetes fórumon például egy lány arról panaszkodott, hogy a barátja közel háromszáz embernek küldte el a meztelen fotóját, közte az iskolaigazgatónak és a szüleinek is – így bukott ki a zaklatási ügy. Mindezt viszont csak úgy védhetjük ki, ha megértetjük a gyerekkel, hogy akármennyire is hibásnak érzi magát a helyzet kialakulásában, mi mellette állunk, és mindent megteszünk, hogy megvédjük. Az iskolai zaklatás ellen pedig nem csak az online térben kell fellépni: a tanároknak és az iskolai közösségnek együtt kell kialakítaniuk azt a légkört, amelybe ez sem online, sem személyesen nem fér bele.  

Alapelvek az online zaklatás elkerülésére - ezeket beszéld át a gyerekeiddel!

  • Személyes információt semmilyen körülmények között ne adj ki a neten.
  • A cikizés, szívatás, gonoszkodás sem személyesen, sem online nem menő.
  • Aki zaklat, azt azonnal le kell tiltani.
  • Az interneten semmi nem marad titokban: csak olyat posztolj, vagy küldj e-mailben, amit bármikor nyugodt szívvel kitennél az egész világ elé.
  • Ha durva üzeneteket kapsz, vagy egy idegen akar veled kapcsolatba lépni, mindig szólj a szüleidnek. Akkor is, ha olyasvalaki akar veled találkozni, akit ők nem ismernek. Ha az illető azt kéri, hogy ne szólj a randiról otthon, az már nagyon gyanús.
  • Hibázni szabad, de a hibát eltitkolni veszélyes lehet. Inkább egy fejmosás, mint az egyre fojtogatóbb online zaklatás. Adott esetben a rendőrséget is érdemes bevonni az ügybe: a zaklató üzeneteket pedig ne töröld, készíts róluk képernyőképet, és tartsd meg bizonyítékként.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai