Kido'z: A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Kido'z: A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Tünde | 2017.12.07 | Olvasási idő: 6 perc

Különböző szűrőprogramokkal védhetjük gyermekeinket a nem nekik való internetes tartalmaktól. Most Vukovics Péter internetbiztonsági oktatóval a legkisebbeknek kontrollálására szolgáló Kido’z programot mutatjuk be.

Mi az a Kido’z?

A Kido’z hatékony és egyszerűen használható szülői felügyelet a tartalom és a használat idejének kezelésére. A legjobb alkalmazások, játékok és videók egy biztonságos és barátságos környezetben, melyet a szülő felügyel.

Mit jelent ez pontosan?

A Kido’z egy keretrendszer, amin keresztül csak kontrollált módon férhet hozzá a gyermek a tartalmakhoz. A keretrendszer két részből épül fel. Egyrészt egy gyerekzár (indító alkalmazás), mely megakadályozza, hogy a gyermek kilépjen a keretrendszerből. Másrészt dedikált Kido’z tartalmak, melyek a szerkesztők, azaz emberi kéz által lettek kiválogatva. Tanulási és oktató alkalmazások, játékok érhetőek el gyermekeknek (12 éves korig). Kézzel válogatott gyermekbarát videók, naponta frissülő tartalom csecsemők, óvodások, kisgyermekek és egyéb korosztályok számára – mondta el Vukovics Péter internetbiztonsági oktató.

A több száz online játék korszerű HTML 5 alapon telepítés nélkül, egyetlen kattintással indítható. Ezen kívül biztonságos böngészőt is ad a gyermekeknek, ahol a szülő felügyeli a tartalmat és a használati időt. A gyermekek elől a reklámok és az alkalmazáson belüli vásárlások is elrejthetőek, így a részben ingyenes játékokban elrejtett fizetős kiegészítők sem okoznak előre nem tervezett kiadást. Egyetlen szülői fiókkal több gyermek is felügyelhető.

Telepítés

A gyermek mobil eszközön végzett tevékenységének megfigyeléséhez keressük fel a Google Play vagy az App Store webhelyet, és töltsük le a KIDO'Z alkalmazást. A telepítés ugyanúgy történik, mint bármelyik másik alkalmazás vagy játék telepítése: keressük meg az KIDO'Z alkalmazást és válasszuk a Telepítés lehetőséget

A telepítés során az alkalmazásnak hozzáférést kell biztosítani bizonyos emelt szintű jogosultságokhoz (Használati adatok) is, hogy a funkcióját el tudja látni.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Az alapvető tartalmak már ilyenkor is rendelkezésre állnak (videók, telepített alkalmazások), de a védelmi funkciókhoz előbb a szülőnek regisztrálni szükséges.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Regisztráció nélkül Guest módban

Regisztráció

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

A regisztrációt legegyszerűbben magából az alkalmazásból tehetjük meg. Ugyanitt lehet a gyermekeket is nevesíteni. Erre azért van szükség, hogy az életkorát is figyelembe véve lehessen meghatározni, hogy milyen tartalmakhoz férhet hozzá és mi legyen tiltva számára. Nem kötelező konkrét személyes adatokat megadni (de akár fénykép is feltölthető), ez nekünk segítség azonosítani és megkülönböztetni a gyermekeket, ha több is van. Választhatunk becenevet is, mint például „Karcsika”. Tanácsos viszont az életkoruk megadása, mivel így az egyes korcsoportoknak ajánlott illetve a számukra tiltott tartalmakat automatikusan megkapjuk, javasolja az internetbiztonsági oktató. Megadhatunk három nyelvet is, hogy milyen nyelvű tartalmakat szeretnénk a gyermek számára hozzáférhetővé tenni. Kiválaszthatjuk csak a magyar nyelvet is, ilyenkor semmilyen más nyelvű tartalom nem jelenik meg.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

A gyermek számára elérhető, különböző nyelvű tartalmakat is meghatározhatjuk

Házirend

A gyermek felvétele után meghatározhatjuk a házirendet. A házirendben az elérhető alkalmazásokat tudjuk beállítani. A többi elem konfigurálása (például videócsatornák) prémium funkció, mely előfizetéshez kötött. Ez esetben nem jelennek meg a képernyő alján reklámok sem.

A házirend módosítását a mobil eszközön úgy lehet elvégezni, ha előtte az úgynevezett Szülői módba lépünk. Szülői módba értelemszerűen a választott jelszó megadása után tudunk lépni. Ilyenkor aktiválódnak azok a funkciók, mely csak a szülők számára vannak fenntartva. Ilyen funkciók a tartalom és a felhasználói fiókkal kapcsolatos lehetőségek, melyek használatát az alábbiakban mutatjuk be.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

A prémium funkciók lakattal vannak jelölve, ezek csak előfizetés birtokában használhatóak

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Az elérhető alkalmazások egyszerűen engedélyezhetőek vagy tilthatóak

Ha meghatároztuk az elérhető alkalmazásokat, a következő lépés annak eldöntése, hogy az eszközön telepített, vagy gyárilag szállított alkalmazásokhoz engedünk-e hozzáférést, vagy lekorlátozzuk az eszközt a KIDO'Z alkalmazáson belül elérhetőekre. A Megnövelt biztonság bekapcsolásával tudjuk ezt szabályozni, mondja Vukovics Péter.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Amennyiben úgy rendelkezünk, hogy a gyermek ne használjon mindent, hogy akár véletlenül is elállítson valamit, vagy hozzáférjen az Android rendszerhez, akkor a KIDO'Z-ból való kilépési kísérletkor egy figyelmeztető üzenet kíséretében a KIDO'Z indító alkalmazás meghiúsítja és visszairányítja a már ismert kezdőképernyőre.

A legkisebbek is legyenek biztonságban az interneten!

Te milyen szülői felügyeletet használsz gyermeked online védelmére?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai