Képek megosztásakor a fiatalok még midig túl könnyelműek!

Képek megosztásakor a fiatalok még midig túl könnyelműek!

Myreille | 2019.01.07 | Olvasási idő: 3 perc

Szülőként az is döbbenetes és sokkoló, ha a gyerekéről hiányos öltözetű vagy meztelen fotók keringenek a neten, de az is, ha gyermekpornográfia terjesztésével vádolják. Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatóval arról beszélgettünk, hogy a 21. században a szülőknek milyen fotófeltöltési és –megosztási szabályokat kell újra és újra elmondaniuk, hogy megóvják a gyerekeiket.

Mennyit kell a gyerekkel a fotófeltöltés és –megosztás szabályairól beszélni?

Matusek M. Zsuzsanna: Tapasztalatom szerint nem tudunk erről a témáról sokat beszélni. Rendszeresen tartok előadásokat iskolában gyerekeknek és sokszor tapasztalom, hogy még mindig nem érzik ennek a témának a fontosságát és súlyát. Azt beléjük sulykolták a szüleik és a pedagógusok, hogy a szomszéd néninek köszönni kell, az úttesten körülnézünk, mielőtt átmegyünk, és nem fogadunk el édességet idegentől, de azzal nincsenek tisztában, hogy minek milyen következménye van az online világban, milyen képeket készíthetnek, küldhetnek és oszthatnak meg.

A fotófeltöltés szabályai: Csak olyan fotót tölts fel, amin

-    megfelelően fel vagy öltözve,

-    nem villan ki a fehérneműd,

-    nem látszik intim testrészed,

-    nem valami kínos helyzetben vagy.

Pedig a prevenció szükséges lányoknak és fiúknak egyaránt, hiszen ami egyszer a netre felkerül, nagyon nehezen tüntethető el, bármikor és bárhol felbukkanhat és okozhat kellemetlen helyzeteket. Illetve a megosztott képeket bárki, bármikor letöltheti, tovább küldheti.

Képek megosztásakor a fiatalok még midig túl könnyelműek!

A szülői intelem ellenére mi motiválja a gyerekeket a „meredek” képek készítésére?

Matusek M. Zsuzsanna: Bevállalósnak, vagánynak tűnik önmagukról egy-egy ilyen kép elkészítése. Nagylányos dolognak képzelik. Ráadásul olyan közeg veszi őket körül, ahol a közösségi médiában az ikonjaik nap, mint nap ilyen típusú képeket osztanak meg magukról, és mivel ők is ilyenné szeretnének válni, mérlegelés nélkül utánoznak. Csakhogy, ami egy popsztár esetében még „belefér”, egy kislány esetében már nem. A lányokra kedvezőtlenebb a hatása, ha egy-egy ilyen kép felbukkan róluk, de a fiúk ugyanilyen veszélynek vannak kitéve. Azt szoktam mondani, hogy

soha ne ossz meg olyan képet, amit ne mernél kiragasztani az iskola folyosójára két hétre.

De a kamaszok nem csak azzal nincsenek tisztában, hogy önmagukról milyen képeket készíthetnek és tölthetnek fel, hanem azzal sem, hogy másokat hogyan fotózhatnak. A szülőknek kell tudatosítani – szóban és tettben egyaránt -, hogy csak olyan fotót készíthetünk és oszthatunk meg, aminek a szereplője ebbe beleegyezett.

A fotófeltöltés mellett a fotómegosztás ugyanilyen probléma.

Matusek M. Zsuzsanna: Olykor csak brahiból osztják meg a kép(ek)et, olykor szakítás után bosszúból. A fiatalokban nem csak azt kell tudatosítani, hogy ezek egyike sem elfogadható, hanem azt is, hogy könnyű bűncselekményekbe sodródni. Nem elég egyszer elmondani, sokszor el kell ismételni, például azt, hogy kiskorúról vagy fiatalkorúról intim fotót megosztani bűncselekmény, akkor is, ha a rajta szereplő személy nem egyértelműen beazonosítható.

Hogyan kezelje a szülő, ha a figyelmeztetései ellenére mégis megtörtént a baj?

Matusek M. Zsuzsanna: Hogyha egy gyerek elkövet egy hibát és olyan fotót oszt meg magáról vagy másról, amit nem kellett volna, akkor az kezeljük hibaként és segítsünk neki, hogy ki tudjon menekülni a helyzetből. Persze, a következmények elkerülhetetlenek, ám, ha egy ilyen helyzetben a szüleire sem számíthat, akkor egyedül marad, pedig a szülői támogatás ilyenkor életbevágóan fontos.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai