A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd!

A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd!

Tünde | 2017.09.12 | Olvasási idő: 4 perc

A hétvégén rendezték meg A játék napját a budapesti Millenáris Parkban, ahol a Digitális Család is képviseltette magát. Nem is akárhogyan! Hatalmas társasjáték várt a gyerekekre, akiket (szüleikkel együtt) biztonságos internetezés témában láttak el hasznos információkkal a Safer Internet Program oktatói.

A játék napján a szeptemberi hőség ellenére nagy népszerűségnek örvendett a Safer Internet Program játéka, a Likevadász. Legkisebb lányom is örömmel állt be, hogy a hatalmas játéktáblán élő bábuként lépegetve megpróbálja elsőnek elérni a cél mezőt, miközben különböző feladatokat megoldva gyűjti a lájkokat. A játék lényege ugyanis, hogy minél több lájkot gyűjtsön össze a versenyző, ahogy halad a pályán. Az nyer, aki legelőször eléri az ötezer lájkot – vagy elsőnek ér be a célba.

A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd! Biztonságos internetezés

A játék

(Különböző számú) lájkot ér, ha valaki a saját profilmezőjére, vagy egy másik versenyzőére lép, illetve minden dobás után egy kártyát húz és olvas fel a játék vezetője. Ezek lehetnek büntetések (például Megtudtad az indián neved, hogy ki voltál előző életedben, és azt is, hogy miként néztél volna ki, ha ellenkező neműnek születsz. Ezekkel az ártatlannak tűnő játékokkal hozzáfértek a közösségi oldalon levő ismerőslistádhoz és az adataidhoz. Hiba volt! Fizess 1000 lájkot, vagy lépj kettőt hátra!”) feladatok (például Odafigyelsz a kommunikációdra az Interneten és az életben is. Csak pozitívan nyilatkozol mindenkiről. Feladat: a játékostársaidról mondj 1-1 jó tulajdonságot. Annyiszor 100 lájkot kapsz, ahány játékostársadról sikerült jó tulajdonságot mondanod!”), vagy jutalmak is (például Azt kérték tőled az interneten, hogy küldj ruhátlan képeket magadról. Előkaptad a mobiltelefonodat és a ruhaszárító kötélen árválkodó ruhacsipeszekről készült fotót küldted el. 200 lájkot kapsz.”), melyeken keresztül észrevétlenül adták át a gyerekeknek a biztonságos internetezéssel kapcsolatos információkat. A szülők segíthettek a gyerekeiknek a játékban.

A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd! Biztonságos internetezés

Hosszú sorok kígyóztak egész nap a helikopter-szimulátornál is (mint legutóbb az Állatkertben), ahol a gyerekek egy VR-szemüveg segítségével élhették át a helikopterezés élményét – miközben a nézők is követhették a monitoron az eseményeket.

Biztonságos internetezés oktatás

Mindeközben a napernyők alatt lévő foteleken a Safer Internet Program oktatói várták a gyerekeket és szüleiket különböző feladatokkal, valamint hasznos és fontos információkkal biztonságos internetezés témakörben – többek között Matusek M. Zsuzsanna, akiről ismét kiderült számomra, hogy nagyon ért a gyerekek nyelvén. Míg a kisebb gyerekek színeztek, a nagyobbak logikai feladatokat oldhattak meg, miközben korosztályuknak megfelelő internet-biztonsági témákat beszélhettek meg az oktatókkal. De még közös éneklés is volt.

A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd! Biztonságos internetezés

Középső lányom kedvence a kódfejtés volt, melyből kiderült, hogy a jelszó olyan, mint a fogkefe: időnként cserélni kell és nem szabad megosztani senkivel. Ez nagyon megmaradt benne, még este, lefekvésnél is felidézte a hallottakat. A nyolcévesemet is megkérdeztem, mi tetszett neki a legjobban:

„Az a játék, amikor lájkokat kellett gyűjteni. Tetszett, hogy a többiekről mondanom kellett egy-egy jó tulajdonságot. Csak dögmeleg volt”

– tette hozzá.

A szülőknek is segítettek a Digitális Család standjánál: információs füzetkéket kaptak az érdeklődők például a Snapchatről és a Twitterről, de a szakemberek egyéni kérdésekre is válaszoltak a piros napernyők hűs árnyékában.

A jelszavad legyen olyan, mint a fogkeféd! Biztonságos internetezés

A biztonságos internetezés olyan téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, ezért hamarosan szakemberek segítségével készített sorozatban fogunk ezekkel részletesen foglalkozni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai