Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Tünde | 2017.12.12 | Olvasási idő: 10 perc

A gyerekek biztonsága növelhető az interneten az egyszerűen beállíthtó szülői felügyelet programokkal. Az ESET Parental Control szülői felügyelet beállításait és funkcióit vesszük végig Vukovics Péter internetbiztonsági szakértő segítségével.

Mi ez?

A webhelyek és alkalmazások szűréséhez, az okos eszközzel töltött (játék)idő szabályozásához nyújt segítséget az ESET Parental Control for Android alkalmazás – hogy biztonságban legyen a gyermekünk a világhálón. Az ESET Parental Controllal:

  • egyedi házirendet hozhatsz létre, amit te magad szabályozhatsz és ezzel együtt szabályozhatod a gyerek internetes jelenlétét
  • kontrollállhatod, milyen alkalmazásokat tölthet le
  • azonnal kizárhatod azokat a tartalmakat, amelyekhez életkora alapján fiatal
  • megtudhatod, hogy gyereked melyik weboldalakat látogatja
  • megnézheted, hogy merre jár a készülék és vele együtt a gyereked.

Regisztráció

Szülőként először is regisztrálni kell egy fiókot ezen az oldalon, amibe felvesszük a gyermeket vagy gyermekeket és az eszközöket. Ezután össze lehet kapcsolni, hogy melyik gyermek melyik eszközt használja, valamint a megbeszélt szabályoknak megfelelően a beállításokat is itt tudjuk megtenni.

TIPP: A regisztrációnál megadott adatokra a későbbiekben szükségünk lesz, ezért jegyezzük meg jól.

Profil létrehozása

Vegyük fel a gyermeket a rendszerbe és adjuk meg a születési dátumát. Erre azért van szükség, mert az életkorát is figyelembe véve lehet meghatározni, hogy milyen tartalmakhoz férhet hozzá és mi legyen tiltva számára. Nem kötelező konkrét személyes adatokat megadni (de akár fénykép is feltölthető), ez nekünk segítség azonosítani és megkülönböztetni a gyermekeket, ha több is van. Választhatunk becenevet is.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Gyermek(ek) azonosítása és életkor(uk) megadása

Eszközök hozzáadása

Ahhoz hogy a felvett szabályt a gyermek eszközén érvényesíthessük, telepíteni kell rá egy alkalmazást. Ezt a regisztrációkor megadott adatainkkal összekötjük a gyermekkel. Az alkalmazás pedig elvégzi a szükséges beállításokat az eszközön. Ez tehát három egyszerű lépés, melyeket egyesével nézzünk végig:

ESET Parental Control for Android telepítése

A telepítést az eszközön tudjuk megtenni, illetve asztali számítógépről a Google-fiókból is. A telepítés ugyanúgy történik, mint bármelyik másik alkalmazás, vagy játék telepítése: a Play Áruházban keressük meg az ESET Parental Control for Android alkalmazást és válasszuk a Telepítés lehetőséget.

Belépés a MyESET fiókba

Telepítés után indítsuk is el, és a szülői regisztrációs fiók adataival lépjünk be az alkalmazásba. Itt kérni fog tőlünk az alkalmazás egy szülői PIN-kódot. Erre akkor van szükségünk, ha a készüléken szeretnénk elvégezni valamilyen módosítást. Ezért ezt is jegyezzük meg, és ne hozzuk más tudomására (pl. gyermek). Ugyanerre a PIN-re van szükségünk, ha a későbbiekben a készüléken szeretnénk ellenőrizni, hogy a védelem állapota megfelelő, vagy a beállítások frissültnek-e.

TIPP: a Szülői Mód alapesetben a PIN-kód megadásától számított 2 percig aktív marad.

Profil kiválasztása

Az alkalmazás a PIN-kód megadásával Szülői Üzemmódba lép, ahol el tudjuk végezni a szóban forgó eszköz és a felvett gyermek összerendelését

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

A Gyerek Mód az eszközhöz hozzárendelt gyermek nevével mutatja az érvényes házirendet a bal oldalon, míg a jobb oldalon a lakat megérintése (és PIN megadása) után megnyíló Szülői Mód látható. A képernyő tetején lévő nyitott lakat is jelzi, hogy a Szülői Mód aktív.

Ha ezzel sikeresen megbirkóztunk, akkor be is zárhatjuk az alkalmazást, a továbbiakban nem lesz szükség a készülékre.

Házirend beállítása – mit és meddig szabad

Ha az eszközön elvégeztük a fenti beállításokat, akkor készen állunk a szabályok megalkotására. A házirendben foglaltak automatikusan alkalmazásra kerülnek a hozzárendelt eszközhöz, semmi más teendőnk nincs vele. A házirendben két nagyon fontos dolgot tudunk meghatározni. Egyrészt rendelkezhetünk az interneten megkereshető, vagy épp tiltott webhelyekről, másrészt rendelkezhetünk a telepíthető alkalmazásokról, illetve a szórakozásra és játékra használt időkorlátot is itt állíthatunk be.

Nézzük ezeket sorban.

Internetbiztonság - Webfelügyelet

Ha bekapcsoljuk a Webfelügyeletet, el kell döntenünk, hogy aktívan beavatkozunk és a nem megfelelő helyeket le is tiltjuk, vagy megelégszünk a webhely kategóriák figyelésével. Az első eset inkább a tapasztalatlan, kisebb gyermekek számára ajánlott, de nagyobb gyermekek esetében, ha már kialakult a rutin és megvan a kellő bizalom, akkor ettől eltekinthetünk, és válthatunk a második opcióra, hogy csak figyeljük a tevékenységét (és megbeszéljük vele, ha szükséges).

Minden egyes webhely automatikusan hozzá van rendelve egy bizonyos kategóriához. Minden kategóriáról el tudjuk dönteni, és a fölfelé/lefelé mutató hüvelykujj ikonnal be is tudjuk állítani, hogy a gyermek számára megfelelő, vagy nem megfelelő az adott kategória. Mivel rengeteg kategória létezik, ezek beállításához szükség van az adott gyermek korára. A kor alapján kapunk egy javaslatot, amit természetesen felül is tudunk bírálni a fölfelé/lefelé mutató hüvelykujj ikonnal.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Webfelügyelet figyelő módban a tiltások ki vannak kapcsolva

Természetesen arra is van lehetőség, hogy kivételeket vegyünk fel. Mindkét irányban eltérhetünk, azaz tilthatunk egy bizonyos oldalt a Megfelelő kategóriából, vagy engedélyezhetünk egy másikat a Nem megfelelőből.

Alkalmazások tiltása/figyelése

Az alkalmazások esetében is megvan ugyanaz a választási lehetőségünk, mint a webhelyeknél, miszerint aktívan tiltani szeretnénk alkalmazásokat, vagy csak figyelni a használatukat.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Az Alkalmazásfelügyeletben láthatjuk, hogy milyen alkalmazások vannak telepítve a társított eszközön. Ezen alkalmazásokra nemcsak Megfelelő/Nem megfelelő beállítás tehető, hanem egy harmadik kategória is: Játék és Szórakozás. Ez annyiban különbözik az előző kettőtől, hogy időkorláthoz köthető a használata. Megadhatjuk, hogy tanítási napokon, illetve hétvégén, naponta mennyi időt tölthet a gyermek, játékkal és szórakozással összesen.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Alkalmazásfelügyelet időkorlát beállításai

Azt is megadhatjuk, hogy a hét egyes napjain mikor teheti ezt meg. Például iskolai napokon csak tanítási időn kívül, vagy hétvégén reggel és este kicsit tovább igen, de vasárnap délután a tanulási időben ne.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Egyéb beállítások

Mi történik, ha a gyermek egy olyan alkalmazást indít el (pl. Instagram), amely a Nem megfelelő kategóriába volt sorolva a Házirendben?

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

A gyermek értesítést kap, hogy a Házirendben foglaltakba ütközik az alkalmazás

Látható, hogy van lehetősége megkérni a szüleit egy kivétel hozzáadására. Szülőként ilyen esetben a regisztrációkor megadott e-mailben kapunk értesítést erről. Így néz ki a levél tartalma.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

A szülőnek küldött feloldó kérelem

Egyúttal a levélben lévő gombokkal el is dönthetjük, hogy megadjuk-e az engedélyt, vagy továbbra is tiltjuk.

Hasonló módon történik, ha tiltott webhelyet látogat vagy túllépi az időkeretét. A megjelenő figyelmeztető ablakban kérelmezheti a feloldást vagy további idő biztosítását is.

Ezek a lehetőségek azonban korlátozhatóak, azt is be tudjuk állítani, hogy milyen kéréseket küldhetnek a gyermekek.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

A gyermekek által küldhető kérések is engedélyhez köthetőek

Hol van az eszköz?

Az Eszköz helyének meghatározása nem külön beállítási lehetőség, de említést érdemel. Ezt a lehetőséget a MyESET Parental control oldalán, az adott gyermek eszközének áttekintő oldalán találjuk, ha lefelé görgetünk.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

Az eszköz hozzávetőleges helye és ideje a Google-térképen

Ez a lehetőség megmutatja, hogy mikor és hol volt utoljára elérhető az eszköz. Wifi és mobil hálózat használatakor kissé pontatlanabb, ha engedélyezzük a GPS használatát és az eszköz lát műholdakat, akkor pontosabban.

Mivel játszott a kölyök? – Riportok

A múltbeli adatok alapján riportot kaphatunk előre beállított időközönként, ami lehet hetente, kéthetente vagy havonta. A riport kivonatosan tartalmazni fogja a használati statisztikákat és a legfontosabb összesítéseket, valamint egy megnyitható linket, ahol részletesen lehet böngészni az adatokat.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

E-mailben a heti jelentés kivonatos formában

Az így gyűjtött adatok alapján finomhangolás végezhető a beállításokon. A túl szigorú és a túl megengedő házirend is finomításra szorul.

TIPP: Érdemes megnézni, hogy a Nem kategorizált kategóriájú weboldalak közül van-e olyan, ami nem való a gyermeknek.

Internetbiztonság: Így tudod kontrollálni a gyerek internethasználatát

A besorolással nem rendelkező webhelyek ellenőrzése

Biztonság a neten: a szülői felügyelet
Biztonság a neten: a szülői felügyelet

A szülők többsége szeretné biztonságban tudni gyermekét a világhálón is. Erre az egyik legjobb módszer, ha szülői felügyelet programot használnak. Elmondjuk, mire jók a szülői felügyelet szoftverek.

Tovább>>>

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai