Internetbiztonsági beállítások nélkül ne adj digitális eszközt a gyerek kezébe

Internetbiztonsági beállítások nélkül ne adj digitális eszközt a gyerek kezébe

Tünde | 2017.07.19 | Olvasási idő: 6 perc

Legkisebb lányom hétéves múlt. A tabletet két-hároméves kora óta kezeli magabiztosan. Eleinte nem is érdekelte más, csak az előre letöltött játékok, azok között válogatott és játszott. Később már maga töltött le ingyenes játékokat.

A nővérei felügyelték, hogy neki valókkal játsszon (időnként persze én is ellenőriztem a tabletre letöltött appokat). Aztán jött a Youtube, ahol együtt írtuk be, hogy mit szeretne nézni: fütyülős mesét (Magyar népmesék), gyerekegyüttes koncertjét, vagy egyéb, gyerekeknek szóló videókat. Később a nővérei megtanították, hogyan tud a Youtube-on hanggal keresni, így a betűk ismerete nélkül is tudott vadászni a videócsatornán – itt már résen kellett lennem, hogy miket néz. Idén megtanult írni-olvasni, így még jobban kell figyelnem, hogy ne találkozzon olyan tartalommal, ami nem neki való.

Internetbiztonság szakértői szemmel

Ennek apropóján Vukovics Pétert kérdeztem arról, hogy milyen beállításokat érdemes elvégezni a digitális eszközökön, ha minimálisra szeretnénk csökkenteni annak az esélyét, hogy a gyerek nem neki való tartalmakhoz jut akár tableten, akár telefonon, akár laptopon. Érdemes-e szűrőprogramokat használni, és ha igen, hogyan működnek?

Vukovics Péter 42 éves, információbiztonsággal foglalkozó mérnök, egy 12 éves kislány apukája, a terület iránt már csak ez okból is elkötelezett szakember. Több mint 5 éve vesz részt az Európai Bizottság által indított Safer Internet Plus programban önkéntes oktatóként.

Magyarországon minden internetszolgáltató köteles ingyenes szűrőprogramot biztosítani az előfizetőinek. Ez a megoldás nem kifejezetten a gyermekek és a szülők szerepeinek szétválasztását és a gyermekek védelmét szolgálja elsősorban. Épp ezért javasolt választani a számos ilyen célú gyermekek biztonságos internet használatát biztosító megoldás közül.

Ezek mellett a vezető gyártóknak is vannak ilyen célra megoldásaik. Ráadásul ezek között több ingyenesen is elérhető, mint például Microsoft Family Safety, Norton Family. Mivel szülőknek készültek, kis képzavarral élve, gyerekjáték beállítani a korcsoportnak megfelelő tartalmi szűrést.

A szűrőprogramok mellett érdemes szót ejteni a mobil eszköz (vagy asztali számítógép, notebook) beállításairól és az egyes alkalmazások biztonsági beállításairól is. Ezek önmagukban is sok biztonsági kérdést tudnak megnyugtatóan kezelni – mondja Vukovics Péter.

milyen internetbiztonság beállításokat érdemes elvégezni a digitális eszközökön?

Minden alkalmazásnak, közösségi oldalnak megvannak a saját beállításai, ezért a teljesség igénye nélkül említeném meg a mindenki által leggyakrabban használtakat:

YouTube Safety Mode: explicit tartalmak (szöveg, hang, kép) szűrése a nézhető videók közül

Google SafeSearch: a keresési eredményekből hivatott kiszűrni a nem kívánatos tartalmakat.

Google Play parental control: tartalmi besorolás szerint szűrhetők, hogy milyen alkalmazások legyenek letölthetőek, telepíthetőek. Az alkalmazások egy jelentős része fizetős, illetve egyes alkalmazásokon belül is vannak további kiegészítők vásárlására lehetőségünk. Ha a gyermekünk már otthonosan mozog az áruházban, és szeretnénk megkímélni magunkat egy véletlen megvásárolt alkalmazás költségétől, akkor érdemes jelszóval védeni az áruházban a vásárlásokat.

iTunes: Ugyanez a lehetőségünk megvan az Apple esetében is, Ask to Buy illetve a Family Sharing segítségével.

Ezen beállítások mindegyik nagyon jól dokumentált, egy egyszerű kereséssel minden beállítás és funkció hamar megismerhető.

Ha ezeket „kipipálta” a szülő, gondoskodott a csemete megfelelő felhasználói élményéről és biztonságáról, talán azt hihetnénk, hogy megtett minden tőle telhetőt. Ez azonban nem így van! A legfontosabb védelmi vonal még csak ezután jön – figyelmeztet az internetbiztonsági szakértő.

A gyerekfaktor

A legfontosabb védelmi vonal egyúttal a leggyengébb láncszem is lehet, ez pedig nem más, mint maga a gyermek. Sokéves tapasztalat diktálja azt a tanulságot, hogy bármilyen kiforrott és korszerű védelmi intézkedéseket telepítünk, mindig lesz valami hibája, ami előbb, vagy utóbb kiderül és megkerülhetővé teszi. Sajnos nincs tökéletes védelem, ezért fontos, hogy a gyermeket a kezdetektől fogva vezessük, ismertessük meg az online világban előforduló veszélyekkel és helyes magatartással.

[idezet half=1]Szülőként nem az a feladatunk, hogy elszigeteljük a csemetét a világtól és az internettől, hanem mire felnő, egészséges értékrenddel, megfelelő készségekkel megismerje azokat és a bennük rejlő veszélyeket, valamint képes legyen elkerülni őket  - fejti ki véleményét a szakember.

Ennek érdekében a digitális szocializációt, az életkori sajátosságok figyelembevételével akkor kell elkezdeni, amikor a gyermek elkezdi használni az internetes eszközöket.

Jó eséllyel a gyermek első táblagépe, telefonja a szülők által épp lecserélt darab lesz. Ebben az esetben érdemes a rajta tárolt adatokról is gondoskodni, esetleg a gyári beállítások visszaállításával alaphelyzetbe hozni.

Legjobb, ha a gyermeknek és a szülőnek az internet is egy közös program. Mindketten sokat tanulhatnak egymástól, és tartalmas időt tudnak együtt eltölteni.

Néhány szülő most azt gondolja, hogy a gyerek sokkal többet tud már az internetről, mint ő maga, és nem igazán tud mit tanítani neki. Ez természetesen előfordul, de szerencsére erre is megvan a megfelelő segítség, ráadásul ez is ingyenes. Pontosan ezt a célt szolgálja a Safer Internet Program önkénteseinek tevékenysége: Óvodás kortól középiskolás korig különböző korcsoportoknak, illetve szülőknek/pedagógusoknak szóló anyagok/előadások érhetőek el – hívja fel a figyelmet Vukovics Péter.

Internetbiztonsági sorozatunk következő részében részletesen is bemutatjuk, hogyan állítsuk be az egyes szűrési lehetőségeket, hogy maximális védelmet biztosítsunk az internetező gyermekünknek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai