Így vezesd be gyermekedet a digitális világba

Így vezesd be gyermekedet a digitális világba

Tünde | 2017.01.24 | Olvasási idő: 6 perc

Gyakran kihívást jelent egy szülőnek, hogy a digitális technológiáról és az online világról beszélgessen gyermekével. A legifjabb generáció számára a digitális világ az élet része, ahol csak kicsi a különbség a digitális világ és a valódi világ között. Fontos, hogy a szülők részt vegyenek a gyerekeik digitális életében, beszélgessenek róla, és már korán állítsanak fel szabályokat a használatára vonatkozóan. Íme, néhány tipp, mikről beszélgess gyermekeddel a téma kapcsán.

Hogyan használd a digitális kütyüt?

Izgalmas lehet, amikor egy új digitális eszköz érkezik a házba. Mielőtt azonban kicsomagolod az új terméket, érdemes megtervezni, hol fogod elhelyezni a készüléket. Ha a kütyü wifi-s (például laptop, mobiltelefon vagy tablet), végig kell gondolni  és meg kell beszélni a gyerekkel a használatára vonatkozó feltételeket: hol engeded és hol tiltod a használatát, ki használhatja ezeket, mikor, mennyi ideig és milyen gyakran? A legtöbb digitális eszközhöz ajánlott biztonsági beállításokat használni, melyekkel kontrollálni tudod a gyereket, ezeket érdemes rögtön beállítani. Mielőtt odaadod a gyereknek az új digitális kütyüt, magyarázd el neki a használatát és tudatosítsd benne az ezzel kapcsolatos szabályokat is.

Mit csinálsz a digitális eszközön?

Sok szülőt nem igazán érdekel a gyerekeknek szánt internetes tartalom. A gyerekek viszont örömmel megosztják a szülőkkel, hogy, mi az, ami érdekli őket és miket tevékenykednek az interneten. Legyél érdeklődő! Kérd meg a gyermeked, hogy mutassa meg, miket néz, olvas, játszik vagy hallgat a kütyüjén. Szánj rá néhány percet, hogy megnézd, milyen weboldalakat látogat és milyen játékokat játszik a neten. Vegyél részt a digitális életükben, és mutasd meg nekik, hogy érdeklődsz és figyelsz rájuk.

Így vezesd be gyermeked a digitális világba

Szeretem és nem szeretem

Ne várd meg, amíg valami negatív dolog történik a gyerekkel online, jobb, ha már a legelején beszéltek a digitális eszközök használatáról, veszélyeiről, előnyeiről és lehetőségeiről. Mondd el a gyereknek, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem tetszik abban, amit a digitális eszközön csinál. Beszéld meg vele azt is, hogy mit tartasz helyesnek. A szülők gyakran negatívan fogalmaznak, próbálj inkább a pozitív dolgokra rámutatni. Ne arra hívd fel a figyelmet elsősorban, hogy mi az, ami nem jó, hanem arra fókuszálj, hogy mi az, amit jónak tartasz az online viselkedésében. Dicsérd meg, ha az általad helyesnek tartott módon használja a kütyüjét.

Szabályok

Egy friss, külföldi kutatás szerint csak tízből három gyereknek szabnak határokat arra vonatkozóan, hogy mennyi időt tölthet tévénézéssel, videojátékokkal, és számítógép-használattal. Pedig a digitális szabályok felállításával a gyerek számára is világossá válnak, hogy mik az elvárások vele szemben. (Például hogy vacsora közben nincs kütyüzés.) A legjobb, ha a gyerekeddel együtt alkotjátok meg a szabályokat, melyeket aztán ki is nyomtathattok és akár ki is tehetitek a gyerekszoba falára vagy a hűtőre. A megbeszélt szabályokra mindig vissza tudsz utalni, ha a gyerek feszegetné a határokat. (Itt találsz mintát a 0-6 éves, a 6-12 éves és a 12-16 éves gyerekekre vonatkozóan.)

Mutasd meg, hogyan kell!

A gyerekek imádják digitális dolgokra tanítani a felnőtteket. Szeretik megmutatni a digitális világban való jártasságukat, és hogy képesek uralni a digitális kütyüket. Cserélj szerepet! Kérd meg a gyereked, hogy tanítson meg valami újra, hogy mutasson új dolgokat. Akár a telefonodat állítjátok be, akár közösségi oldalakat néztek, akár fotókat szerkesztetek, új tudást szerezhetsz, és közben közelebb kerülhetsz gyermekedhez – és még jól is szórakoztok közben!

Nektek vannak saját élményeitek/tippjeitek a témában? Írjátok meg nekünk!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai