Így tud a gyereked biztonságosan mobilozni

Így tud a gyereked biztonságosan mobilozni

Bogi | 2016.12.05 | Olvasási idő: 6 perc

A mai gyerekek életében előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor saját mobiltelefont, okostelefont és tabletet kapnak. Akár kilencévesek, amikor ez megtörténik, akár tizenhét, minden szülő meg akar győződni arról, hogy a kütyü veszélyes-e a gyerekre és nem uralja-e el az életét. A „Használd egészséggel!” biztosan nem elég, hogy útra engedjük őket az új játékszerrel. Mik azok a dolgok, amikre oda kell figyelni, és amiket mindenképpen meg kell beszélni egymással ahhoz, hogy a hordozható készülék a gyerek javára és ne kárára váljék?

Egyezzetek meg abban, hogy mennyit használhatja a mobiltelefont

Ha amiatt aggódsz, hogy a gyerek éjjel-nappal a telefonon fog lógni, ezzel nem vagy egyedül. A telefon nagyon hasznos lehet bárki társasági életében vagy munkájában, de ugyanakkor nem helyettesítheti a személyes beszélgetéseket és találkozásokat. A koncentráló-képességet,az alvást és az éleslátást is károsan befolyásolhatják.

Amiket mindenképpen figyelembe kell venni, az az egyensúly és a mértékletesség. Egyezzetek meg előre abban, hogy mikor használhatja a gyerek a telefont (a legjobb időszak erre az, amikor  a gyerek még a telefonért könyörög, és bármit hajlandó megígérni azért, hogy megkapja) és vaskézzel tartasd be a megállapodást. Ne játsszon vele, amikor mást kellene csinálnia és közvetlenül lefekvés előtt. Természetesen ne feledkezz meg arról, hogy a szülői példa mérvadó. Ha mindig a telefonoddal vagy elfoglalva, szinte biztos, hogy a gyerek is ezt fogja csinálni.

A helyzetjelző hasznos, de nem veszélytelen

Az okostelefonok és a tabletek GPS technológiával vannak ellátva, aminek segítségével helyzetük pontosan követhető. Ez segít például a térképek használatában. Egyes közösségi oldalak ugyancsak ezt az információt használják, és a kütyü kezelőjének pontos helyét nyilvánosságra hozhatják, amikor posztol valamit. Ezzel a funkcióval működik némely társkereső oldal is. Fontos megbeszélni a gyerekkel, hogy mikor jó, és mikor veszélyes a helyzetjelző engedélyezése, milyen beállításokkal lehet szabályozni, hogy melyik app érheti azt el, és mikor és hogyan kell kikapcsolni.

Így tud a gyereked biztonságosan mobilozni

Képek és videók készítése és küldése

Annyira egyszerű a fényképek és videók készítése és megosztása a hordozható kütyükkel, hogy már egy nagyon kicsi gyerek is képes rá. De ahhoz nagyobbnak kell lenni, hogy megértsék, nem mindig jó ötlet ez. Sok helyen nem illik, vagy nem szabad fényképezni és filmezni. Sem másokról, sem társaikról nem szabad kompromittáló képeket készíteni, mert egy könnyen elveszíthető kütyün azok soha nincsenek biztonságban. Továbbá ha bármit megosztanak, előtte jól fontolják meg. Abban a pillanatban, hogy egy képet vagy videót elküldenek, megosztanak, az visszavonhatatlanul másoké lesz – természetesen ez ugyanúgy vonatkozik az írott szövegre, SMS-ekre, e-mailekre, kommentekre is – és onnantól fogva nem befolyásolhatják, hogy mi történik vele. Külön beszélgetést érdemelnek a meztelen képek, hiszen ezeknek a megosztása különösen veszélyes és illegális is.

A biztonsági beállítások a szülők legjobb barátai

Ugyanúgy, ahogyan a számítógépeken, a tableteken és mobiltelefonokon is le lehet tiltani weboldalakat és bizonyos tartalmakat. A legtöbb internet-szolgáltató ingyen alkalmazást is biztosít ezekhez a beállításokhoz, így az otthoni wi-fi által elérhetetlenné tehetőek a nemkívánatos oldalak és tartalmak. A letiltást viszont nem lehet hosszútávon kivitelezni megbeszélés nélkül. Nagyon fontos megmagyarázni a gyereknek, hogy a saját érdekében és biztonsága védelmében történik mindez.

A nyilvános wi-fi és a mobil internet szabályai

A nagy- és kisvárosok telis-tele vannak olyan pontokkal, ahol ingyen lehet internetezni mobil gépeken. Kávézókban, éttermekben, könyvtárakban és egyes boltokban ingyen wi-fi érhető el a vendégeknek. Ám ezek a helyek gyakran nem biztosítják ugyanazt a biztonságot, amit az otthoni, jól beállított wi-fi, és a szülői kontroll beállítások sem érvényesek. A gyerek véletlenül vagy direkt sokkal könnyebben elérhet neki nem való oldalakat, pornót, félelmetes képeket és videókat, és a készüléke is sebezhetővé válhat. Elkerülhetetlen ezért megbeszélni, hogy nem minden hely biztonságos az internetezéshez, és csak megbízható hálózatra csatlakozzon a gyerek.

Appok, amikkel a szülő határokat szabhat

Sok applikáció van arra, hogy a szülő megvédje a gyerek okostelefonját, letiltson tartalmakat, vagy akár monitorálja a gyerek internetezési, vagy üzenetküldési szokásait. Mindenféle opciók elérhetőek, de a gyakoribbak közé tartoznak azok, ahol az app rögzíti az elküldött üzeneteket, blokkol oldalakat, és megjegyzi, ha a gyerek a tiltott oldalakat próbálja elérni. Be lehet állítani olyan időszakokat, amikor a gyerek nem internetezhet, pl. iskolaidő alatt, éjszaka, vagy kora reggel, és olyanokat is, amikor viszont igen.

Minden szülő és minden gyerek igényei mások, ezért a szülőnek kell eldönteni, hogy mennyire akarja a gyereket szabadjára engedni, mennyire bízik meg benne, és milyen korlátokat akar szabni.  A teljes tiltás hosszútávon nem fog senkinél működni, de a felügyelet nélküli mobilhasználat veszélyei egy éretlen gyereknél vagy tininél nem elhanyagolhatóak. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy a szárnyaikat bontogassák szülői felügyelet nélkül is a hordozható kütyüjeiken. Egy kevés odafigyeléssel ez nem kell, hogy veszélyes legyen.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai