Így lesz biztonságban a gyereked a Facebookon

Így lesz biztonságban a gyereked a Facebookon

Tünde | 2017.08.16 | Olvasási idő: 4 perc

A Facebookra hivatalosan csak 13 éves kor fölött lehet regisztrálni, mégis rengeteg, ennél jóval fiatalabb gyerek lóg nap mint nap a Facebookon. Fontos, hogy biztonságban legyenek ők is a közösségi oldalon. Biztonsági beállítások Facebookon.

Ha meg is engedjük a gyereknek, hogy időnek előtte csatlakozzon a közösségi oldalhoz, egyrészt – ahogy már többször írtunk róla – fontos, hogy szabályokat hozzunk a használatára vonatkozóan (és ellenőrizzük is, hogy betartja-e), másrészt meg kell győződnünk róla, hogy a Facebook-fiók beállításai biztonságosak-e. (Ez természetesen akkor is fontos, ha a gyermek elmúlt 13 éves.) Te tisztában vagy az összes beállítási lehetőséggel? Tudod hogyan lehet biztonságos az internethasználat Facebookon?

Vukovics Péter Safer Internet oktatót kérdeztük, hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a Facebook használatát – nem csak a gyerekeknek.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a korhatárt megelőzően regisztrálnak gyerekek nem kizárólag csak a Facebookra, de más közösségi oldalakra is.

– mondja a szakember, aki hozzáteszi, hogy ő maga a tévé esetében sem engedi meg, hogy bármit megnézzen gyermeke, az interneten pedig még nagyobb óvatosságra van szükség, hogy biztonságban legyen a gyerek online is – tehát nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdi használni a gyerek a Facebookot (akárhány éves is), mi, szülők tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket, és végezzük el azokat a beállításokat, amelyekkel csökkentjük a közösségi oldal esetleges kockázatait.

Internetbiztonsági beállítások Facebookon

Minden beállítást a háromszög alatt kell keresni a felső menüsorban:

internetbiztonság facebookon

Ezt lenyitva kiválaszthatjuk a Beállítások opciót, ahol a minket érdeklő biztonsági funkciók laknak.

Biztonsági beállítások Facebookon

Aki idáig eljut, jó eséllyel végig fogja nézni, hogy milyen biztonsági és egyéb beállításokra ad lehetőséget a közösségi oldal. Minden felhasználónak javaslom, hogy vessen pár pillantást rá és a gyereké mellett ellenőrizze a saját beállításait is.

Az Adatvédelem menüpont alatt rendelkezhetünk arról, hogy ki léphet velünk kapcsolatba, kik láthatják az ismerőseinket. Megadhatjuk azt például, hogy csak közös ismerősön keresztül lehessen kapcsolatba lépni. Ugyanitt azt is megadhatjuk, hogy alapértelmezés szerint kik láthatják az általunk közétett tartalmat.

Gyermekek esetében különösen óvatos beállításokra van szükség, hisz ami egyszer felkerül az internetre (és láthatóvá van téve mindenkinek) azt utána nehéz meg nem történtté tenni.

Biztonsági beállítások Facebookon

Az Idővonal és megjelölés menüpontban megadhatjuk, hogy ki írhat az idővonalunkra, azaz a saját falunkra, illetve hogy ki láthatja az oda írt üzeneteket. Arra is van lehetőség, hogy ha megjelölnek minket mások egy bejegyzésben, akkor eldönthessük, hogy szeretnénk-e ha a saját oldalunkon is megjelenne az a tartalom, vagy sem.

Biztonsági beállítások Facebookon

A beállításainkat célszerű időről időre újra átnézni, mivel jelenhetnek meg új beállítások, melyek alapértékei nem feltétlenül tükrözik a mi szándékainkat. A képen is látható opció épp egy bevezetés alatt álló funkció előfutára, amely arcfelismerő funkciót fog tartalmazni.

További lehetőség még a Tiltások kezelése. Létrehozhatunk egy listát azokból az ismerőseinkből, akik nem fogják látni az idővonalra feltöltött tartalmainkat. Le is tilthatunk egyes felhasználókat, akik így az ismerőseink maradnak, de nem fognak tudni kapcsolatba lépni velünk.

Fontos megemlíteni még, hogy a Facebook sok alkalmazást is kínál, pl. játékokat, melyek népszerűek. Ezen alkalmazások külső fejlesztésűek, így óhatatlanul kockázatosak lehetnek. Ezek kezelésére, tiltására is itt van lehetőségünk.

A Biztonsági portálon belül található a Szülői Portál. Itt szülőknek szánt további jótanácsokat, bevált gyakorlatokat lehet olvasni.

Biztonsági beállítások Facebookon

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai