Hogyan változtatja meg az életünket az okosóra?

Hogyan változtatja meg az életünket az okosóra?

Myreille | 2019.09.16 | Olvasási idő: 4 perc

A felnőttek felelőssége óvni a gyerekeket és gondoskodni az idősekről, mindezt úgy, hogy ne legyen túlzott a kontroll, viszont ott legyünk vagy elérhetőek legyünk, ha szükség van ránk. De hogyan tudunk távolról is jelen lenni, ugyanakkor megadni szeretteinknek azt az önállóságot, amire igényük van?

Használd, amit lehetővé tesz a technológia!

Akár szeretjük, akár utáljuk a digitális újdonságokat és okoseszközöket, jelentősen hatnak az életünkre. Olyan dolgokat tesznek elérhetővé, amelyek korábban lehetetlennek tűntek, és átalakítják szokásainkat. Okostelefonnal egy park közepéből is telefonálhatunk a külföldön élő barátainkkal, kideríthetjük, hol van a legközelebbi nyitva tartó gyógyszertár, vagy futás közben legújabb slágereket hallgathatunk saját válogatásban. Butaság lenne, ha nem tennénk könnyebbé, egyszerűbbé az életünket, csak azért, mert dédanyáink sem használtak ilyen eszközket. Ennyi erővel kidobhatnánk a hűtőt, a kávéfőzőt, a mosógépet és az elektromos vasalót is. Persze, az is érthető, hogy az idősek óvatosabban közelítenek az újdonságok felé.

Bár órát már évtizedek óta hordunk, az okosórák használatát még tanuljuk. Ma még meglepő, ha valaki „az órájával” beszélget. Sőt, azt is bevallhatjuk, hogy ilyenkor még eszünkbe szokott jutni a Knight Rider sorozat, amiben David Hasselhoff az óráján keresztük hívta az autóját, a mesterséges intelligenciával felszerelt Kitt-et. Amikor a sorozat ment, nem gondoltuk volna, hogy a gyerekeink és a szüleink valóban így fognak telefonálni. De ez még közel sem a csúcs! A digitális fejlődés robog tovább. A következő generációknak valószínűleg már nem is lesz kérdés, hogy kell-e okosóra a gyereknek és a nagyszülőknek – persze, hogy kell, hiszen így a legegyszerűbb velük a kapcsolattartás –, ők majd másfajta kihívásokkal találják magukat szemben. Sofőr nélküli autókkal, ételreplikátorral, vagy egy olyan eszközzel kell majd megbarátkozniuk, amiről csak most kezdtek el álmodni a mérnökök. Minden generáció találkozik a technológiai fejlődésből adódó félelmekkel.

Kinek praktikus a Senior Okosóra?

A Senior Okosóra egyik előnye, hogy megjelenésében hasonlít a karórákhoz, így nem egy teljesen új eszköz használatát és viselését kell megtanulni. Természetesen a kijelzőjén látható a pontos idő, de ezenfelül mutatja a dátumot, a lépésszámot és az akkumulátor töltöttségét. Egyetlen nagy gomb található az okosórán, amivel az előre rögzített számra hívás indítható vagy SOS riasztást lehet kezdeményezni. A Senior Okosóra több számról is hívható, így a nagyszülő nem csak egy, hanem több családtag számára is elérhető az okosórán keresztül.

A Senior Okosóra beállításait távolról, internetkapcsolaton keresztül meg lehet tenni, ezzel nem az okosóra viselőjének kell bajlódnia, neki csak arra kell figyelnie, hogy rendszeresen feltöltse az óra akkumulátorát. A feltöltést könnyíti, hogy mágneses csatlakozóval kell a töltőkábelhez csatlakoztatni sz órát.

A PS-órát™ online felületen lehet regisztrálni és beállítani: megadni az óra használójának adatait, a tetszőleges gyakorisággal és díjmentesen cserélhető, hívható telefonszámot, a riasztás során értesítendők elérhetőségeit, valamint a biztonsági zónát, amelynek elhagyásakor az óra figyelmeztetést küld. Akkor sem kell az okosóra közelében lenni, ha ezeken módosítani kell. Az online felületen és a PS-órához™ tartozó applikációban látható az óra viselőjének aktuális helyzete, valamint az akkumulátor töltöttségi szintje is.

A Senior Okosóra azoknak a családoknak jelenthet nagy segítséget, akiknél idős rokonok élnek egyedül. Természtesen az okosóra nem helyettesíti a személyes beszélgetéseket és a közösen megélt pillanatokat, de lehetőséget ad arra, hogy szerető figyelemmel úgy kísérjük végig hozzátartozóink mindennapjait, hogy ők ezt egyáltalán nem élik meg tehernek. Ugyanakkor felkészülve minden eshetőségre, megvan a gyors kapcsolatfelvétel lehetősége. Egyszerűen jó képben lenni, hogy a nagyi nem azért nem hívott bennünket az orvos után, mert baj van, hanem azért, mert beszaladt még a piacra is. Neki pedig azért igen kényelmes a Senior Okosóra használata, mert tudja, hogy bármikor kapcsolatba tud lépni a szeretteivel, és akkor is tudnak róla, ha ő éppen nem telefonálgat, hanem éli az életét.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai