Hogyan lehetünk okos szülők a digitális világban is?

Hogyan lehetünk okos szülők a digitális világban is?

Myreille | 2019.05.29 | Olvasási idő: 4 perc

A szeptemberi vetítés után most Miskolcon lehetett megnézni a Screenagers című amerikai dokumentumfilmet, és a Digitális Családi Fesztivál keretében beszélgettünk arról, hogy minden család más, mások a digitális szokásaik, ám folyamatosan törekednünk kell arra, hogy megismerjük a gyerekeink online életét is. Az ő szemükkel is rá tudjunk nézni a digitális világra és a lehetőségek mellett a veszélyeket is tisztán lássuk.

Most te is megnézheted a Screeanagers cím dokumentumfilmet! Szívből ajánljuk szülőknek, középiskolásoknak és pedagógusoknak.

Screeangers vetítés időpontok:

2019. május 30. csütörtök 16:30 – 18:00

2019. június 6. csütörtök 11:00 – 12:30

Helyszín: Tudomány és Technika Háza, Miskolc

Részvételi szándékodat, kérlek, jelezd az info@technikahaza.hu email címen!

A Digitális Család Fesztiválon már a nyitóbeszédekből kiderült, hogy a gyerekek és a szülők közötti digitális szakadék mindenki számára érzékelhető. Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja a társadalmilag fontos adatok mellett személyes tapasztalatairól is beszélt, akárcsak Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Kriza Ákos polgármester, valamint Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató helyettese, igazgatóságának alelnöke.

Még mélyebb kibontásra került a téma a filmvetítést követően kerekasztal-beszélgetésen: Tari Annamária, pszichológus, Váczi Dorottya, a Vodafone Alapítvány Főállású Digitális Oktatási Angyala, Koleszár Péter, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások programjának vezető IKT tanácsadója, Fegyverneki Gergő tanár, digitálispedagógia-szakértő és Adamovits Áron, influencer beszélgetett arról, hogy mi történik a mai gyerekekkel a digitális világban és mit tehetnek a szülők, hogy az online térben is megvédjék a gyerekeiket.

A szakértők egyetértenek: kellenek a szabályok

A szakértők egyetértettek abban, hogy digitális szabályok, házirend nélkül nem adhatjuk a gyerekeink kezébe az okoseszközöket és a szabályok, koráltok nem csak a gyerekekre vonatkoznak, hanem a felnőttekre szülőkre is.

Tari Annamária, pszichológus a szigorú szabályozás híve: minél kisebb egy gyerek, annál kevesebb időt töltsön a képernyő előtt. Illetve azt javasolja, hogy a szülők minden képernyő előtt töltött perc után háromszor annyi időt töltsenek a gyerekekkel offline. Egy óra videojátékozás, videozás után legyen 3 óra kirándulás, társasjátékozás vagy bármilyen offline, közös családi program. Arra is felhívta a szülők figyelmét, hogy sokat beszélgessenek a gyerekeikkel, hiszen mindig mi leszünk az, aki a legjobban ismeri a saját gyerekét, aki a gyerek viselkedésében megjelenő változásokat észreveheti. És mondjuk el sokszor, akár naponta többször is a gyerekeinknek, hogy szeretjük őket.

Hogyan lehetünk okos szülők a digitális világban is?

 

Nem számít az óceán, a problémák ugyanolyanok

Amikor először láttuk a Screenagers című filmet, számunkra is húsbavágó volt, hiszen szülőként ugyanazokkal a problémákkal szembesültünk, mint a filmben bemutatott családok: a gyerek okostelefont akar, mert az menő, túl sok időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, túl sokat játszanak és egyáltalán, mi történik a gyerekeinkkel az online világban.

A Vodafone tavaly egy reprezentatív kutatás keretén belül vizsgálta meg a digitális eszközhasználati szokásokat a magyar családok körében. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy az általános iskolást nevelő családok 44%-nál vannak „kütyüzésre” vonatkozó szabályok, amelyeket mindenki betart, és a családok 2/3-ánál tudatosan szerveznek a szülők közös programokat annak érdekében, hogy a gyerekek ne üljenek túl sokat a gép előtt.

A magyar szülők többsége felismerte, hogy felelős azért, mennyi időt töltenek gyermekeik a képernyők előtt, és 76%-uk szabályozza a képernyők előtt tölthető időt. Sok szülő rájött annak fontosságára, hogy nekik is ismerniük kell a virtuális világot, és igyekezniük kell képben lenni a digitális trendekkel.  A kutatás rámutatott, hogy úgy lehet a gyermekeknek hatékony iránymutatást adni a digitális világban, ha elindul egy beszélgetés a szülők és a gyerekek között, és kialakul a bizalom.

 „A Vodafone számára egyaránt fontos, hogy elhozza a családok számára a legújabb technológiai megoldásokat és partnerként is jelen legyen a családok életében. A Digitális Család Fesztivált is azért szerveztük, hogy a szemünk előtt zajló változásokról párbeszéd indulhasson, hogy foglalkozzunk a témával” – nyilatkozta Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, igazgatóságának alelnöke. – „Egy általános iskolás és egy nagycsoportos óvodás kislány édesapjaként magam is tudom, milyen nehéz helyzetben vannak a szülők és a pedagógusok, ezért szeretnénk segíteni nekik eligazodni ebben a fontos témában.”

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai