Hogyan fotózhatnak a fiatalok a nyári bulikban?

Hogyan fotózhatnak a fiatalok a nyári bulikban?

Myreille | 2018.07.10 | Olvasási idő: 3 perc

Az apróbetűs rész – legyen az egy fesztivál vagy egy szórakozóhely általános szerződési feltétele vagy házirendje – legtöbbször azzal kezdődik, hogy a belépőjegy megvásárlásával (vagy a belépéssel) elfogadjuk a rendezvényre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Mégis sok fiatalnak fogalma sincs arról, hogy milyen feltételekkel és hogyan rögzíthetnek hang- és/vagy képfelvételt, illetve ezeket hogyan oszthatják meg. Azzal pedig szinte egyáltalán nem számolnak, hogy a szórakozóhely is készíthet felvételeket.

Nem olyan régen került fel a Fortepanra néhány 30 évvel ezelőtti fotó, amely a legendás budapesti szórakozóhelyen a Fekete Lyukban készült. Az egyiken meg is találtuk a férjemet, aki, persze, akkor még nem volt a férjem és még arról se volt fogalma, hogy egyszer találkozunk. Szerencsére visszafogott szórakozás közben örökítette meg a filmszalag. Mert bizony 1988-ban még sci-finek számított a digitális fényképezőgép és igen kevesen fotózták a bulikat. Ezzel szemben ma mindenkinél ott az okostelefon és ezzel együtt egy fényképezőgép is, a netet pedig azonnal elöntik a bulifotók és „előző este még viccesnek gondolt” szelfik.

Az internet nem felejt

„A gyerekekben és a fiatalokban nem lehet elégszer tudatosítani, hogy ami az internetre egyszer felkerül, az ott is marad – mondja Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértő  –, és ahogy azt elismételjük ezerszer, hogy evés előtt mindig moss kezet, a fotófeltöltés általános szabályait is újra és újra mantrázni kell:  „Csak olyan fotót tölts fel, amin megfelelően fel vagy öltözve, nem villan ki  a fehérneműd, nem látszik intim testrészed, nem valami kínos helyzetben vagy.” Érdemes arról is beszélgetni a gyerekkel és tudatosítani benne, hogy akkor is készülhet róla hang- és képfelvétel, ha nem tud róla, nem veszi észre. A fesztiválokon rendszeres, hogy drónok repkednek a bulizók feje fölött, egyrészt a biztonságuk, másrészt felvételek készítése miatt, de fotózhat vagy videózhat egy másik bulizó, a szórakozóhely megbízott partnere vagy éppen sajtómunkatárs is. Hangsúlyozni kell a fiataloknak, hogy arcuk, megjelenésük és megnyilvánulásaik rögzítésére engedélyt adtak a jegy megvásárlásakor vagy akkor, amikor beléptek a rendezvényre. Tehát bármikor kikerülhet egy magazin címlapjára. Akár aligruhában, kínos szituációban vagy éppen nevetségesen. Csekély vigasz, hogy névtelenül, mert ismerősei, kollégái akár 10-20-30 év múlva is felismerik majd.”

Hogyan fotózhatnak a fiatalok a nyári bulikban?
Kiről készülhet fotó?

Vagy az általános szerződési feltételekben, vagy a házirendben szerepel kitétel arra, hogy a fesztivál vagy a szórakozóhely területén mit és hogyan lehet rögzíteni. Leggyakrabban okostelefonnal és táblagéppel személyes célokra lehet kép- és/vagy hangfelvételt rögzíteni, ám ezeken engedély nélkül csak a közszereplőket lehet nevesíteni és a személyiségi jogokat nem lehet megsérteni. Tehát a fiataloknak (a buli hevében) olyan helyzetekkel kell megküzdeniük és dönteniük, amire sokszor nem is készítették fel őket. Például amikor egy ismerős „vicces helyzetben”, váratlanul lefotózza, a képet megosztja és be is tag-eli rajta vagy ő lát meg valakit... Fontos szabály: sem őt nem nevesíthetik felvételeken a beleegyezése nélkül és ő sem nevesíthet másokat a beleegyezésük nélkül.

A „betegelhetlek a képen?” kérdés ugyanis nem csak udvariassági formula, hanem személyiségi jogi kérdés is.

Persze, a névtelenség nem lesz mindig védőháló. A jövőben számítani kell az arcfelismerő algoritmusok fejlődésére is, ezek pedig nagyon gyorsan és hatékonyan fogják összegyűjteni az interneten fellelhető, rólunk készült fotókat. Azokat is, amelyeket jobb lenne elfelejteni.

Bulizás előtt érdemes átbeszélni…

A személyiségi jogok mellett figyelni kell a szerzői jogok védelmére is, mert megsértésük büntetést vonhat maga után. Például egy koncert vagy koncertrészlet rögzítése is jogsértő lehet, a felvétel megosztása pedig pláne - hívja fel a figyelmet az internetbiztonsági oktató, majd azzal folytatja:

A mindenkori jogkövető és megfelelő magatartás és a nem túl sokat mutató öltözet örök követelmény. Fontos, hogy ne kerüljön senki kompromittáló, kínos helyzetbe. Ezért még a buli hevében is átgondoltan a társadalmi normáknak megfelelően kell viselkedni. És ezt kell tudatosítani a gyerekekben is!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai