„Ha nem teszed meg, szétverlek!”

„Ha nem teszed meg, szétverlek!”

Myreille | 2017.11.20 | Olvasási idő: 4 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

A gyermekjogok nemcsak a felnőttek lelkiismeretének megnyugtatására születtek, hanem valóban a gyerekek érdekeit védik. Tanítsd meg a gyerekednek a saját jogait, hogy ne legyen kiszolgáltatott! Gyermekjog egy mobil applikációban.

Fontos, hogy a gyermekek ismerjék a jogaikat

Magyarországon évente körülbelül hatezer gyermek lesz valamilyen bűncselekmény áldozata, miközben több tízezer fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében. Ám a gyerekek nemcsak akkor találkozhatnak az igazságszolgáltatás rendszerével, amikor letérnek a „helyes útról”, akkor is ismerniük kell a saját jogaikat, ha

 • szüleik válnak,
 • a társaik molesztálják, zaklatják őket az iskolában,
 • cyberbullying vagy utcai rablás áldozatává válnak,
 • felnőttek fizikailag vagy lelkileg bántalmazzák őket,
 • a szüleik ellen indul eljárás.

tudniuk kell

 • mit lehet megtenni velük, de leginkább az, hogy mi mindent nem
 • milyen következményei lehetnek, ha heccből ellopnak egy tábla csokit
 • mi történik egy bírósági ülésen
 • milyen szereplők vannak jelen egy tárgyaláson
 • hogyan ismerhetik meg a jogaikat
 • kihez fordulhatnak, ha bajba kerülnek

November 20. a gyermekjogok világnapja. 1989-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, amelyben deklarálták, hogy a gyermekek különleges gondoskodásra és védelemre jogosultak.

Storylab

Az ingyenesen letölthető mobiljáték, a StoryLab azért született meg, hogy a gyerekek megismerjék az igazságszolgáltatás rendszerét és saját jogaikat, így csökkenjen a kiszolgáltatottságuk és a bizonytalanságuk.

„Ha nem teszed meg, szétverlek!”
A játék fejlesztése 2016 elején indult. A projektet koordináló Terre des hommes Alapítvány és Pressley Ridge Alapítvány főként a gyerekek visszajelzésire épített. Olyan applikációt szerettek volna létrehozni, ami gyerekbarát, és ehhez azt tűnt a legjobb megoldásnak, ha a játék elkészítésében is fontos szerepet kapnak a gyerekek. A fejlesztés a Lauder Javne Középiskola tanulóinak és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakóinak bevonásával zajlott.

A fiatalok nemcsak egymással beszélgettek, hanem gyerekjogi szakértőkkel, rendőrökkel, bírókkal, többek között Renate Winter osztrák bírónő, gyermekjogi szakértővel, aki az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, pártfogó felügyelőkkel és még kriminológiai szakértővel is találkoztak. A projekt nem állt meg az országhatárokon belül. A játékot az Európai Unió támogatta, és az StoryLabnak több országban elkészült a helyi változata. A közreműködő csapatok egymással is egyeztettek, tapasztalataikat egybe gyúrva találták ki az avatárok grafikáját, a játékban szereplő történetet, sok meghatározó és sok apró, de fontos részletet. Olyan játékot alkottak, amivel ők maguk is szívesen játszanának, és szívesen ajánlanák a többi gyereknek is.

Gyermekjog érthetően és átélhetően

A StoryLab mobiljáték egy interaktív detektív képregény. Nyomozásra buzdítja a gyerekeket: a 4-10 kockából álló interaktív képregény képkockáit a helyes sorrendbe kell állítani, és akkor kiderül, mi történik a gyerekekkel, ha meghalnak a szüleik, ha a nagyobbak megfélemlítik őket és hazugságra, bűncselekményre akarják rávenni őket, vagy éppen rájuk akarják „kenni a balhét”. A játék nem valóságos, hanem esettípusokat mutat be mintapéldákon keresztül. Nyelvezete mai, nem követi a jogi szakzsargont, így könnyen érthető és átélhető. A gyerekek nem jogszabályokat bifláznak be, hanem eseteket derítenek fel, történetekből tanulnak, és ahogy szaporodnak a megoldott esetek, úgy válnak gyerekjogi nagykövetekké.

A játék letölthető Androidra és IOS-re, a Play áruházból és az AppStore-ból, valamint számítógépen és Facebookon.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai