Ha gyereknek mobilja van, közösségi médiában is jelen lehet?

Ha gyereknek mobilja van, közösségi médiában is jelen lehet?

Myreille | 2018.06.26 | Olvasási idő: 5 perc

Kamasz gyerekkel sohasem volt egyszerű az élet, ám az eddig ismert „kamaszos lázadásokat” tovább bonyolítja a telefon és a közösségi média. Fontos tisztázni: attól, hogy a gyerek kezében mobil van, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a közösségi média is megnyílik számára. Ám tény, hogy a gyerekek gyakran a felhasználási szabályzatban rögzített életkori megkötéseket kijátszva regisztrálnak. Olykor a szülő tudtával és beleegyezésével, ám sok esetben titokban. Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértővel arról beszélgettünk, miért érdemes betartani a szabályokat, és hogyan tud a szülő a gyereke támasza és bástyája lenni az interneten és a közösségi médiában.

Hány éves korban engedhetjük a gyerekeinket a közösségi médiában is megjelenni? Mindenki tudja, hogy a regisztráció életkorhoz kötött, de sokszor fiatalabbak is regisztrálnak és utána nagy a nyomás a szülőkön: „ha a gyerekem nincs fent, akkor ciki helyzetbe kerül”. És ezt az indokot a gyerekek szívesen használják is érvként, hogy miért kell nekik azonnal regisztrálni az Instagramra vagy a musical.ly-re (TikTok-ra).

Matusek M. Zsuzsanna: A 13 éves életkorhatár nem véletlen, mert ha megfelelő nevelést kapott, ekkora már-már kialakul a gyerek személyisége, ismerjük a személyiségjegyeit, a humorát, a lustaságát, az alkalmazkodóképességét, az érzékenységét stb. és már képes lehet a helyén kezelni a külvilágból érkező visszajelzéseket. Kisebb gyerekeknél a személyiség fejlődés még folyamatban van, ezért a túlzóan negatív vagy túlzóan pozitív visszajelzések torzulásokat okozhatnak. Ha túl sokat dicsérik, elbízza magát, ha túl sokat szidják, akkor elveszti az önbizalmát.

De mit csináljon a szülő, ha a 12 éves gyereke mégis regisztrálni szeretne. „Csak egy év, mit számít?” „A többiek is fent vannak!” érvel a gyerek.

Matusek M. Zsuzsanna: Próbáljunk meg ragaszkodni a szabályokhoz! Nem kell mindig a tömeg után menni! A szabálykövetés, még akkor is, ha a kortársai többsége nem teszi, ez egyetlen helyes és megfelelő magatartásforma. Arra is felhívhatjuk a gyerek figyelmét, hogy sem a virtuális térben, sem a való életben nem csalunk hamis adatok megadásával, mert az bűncselekmény.

Szülő nézze a gyerek közösségi profilját vagy sem?

Matusek M. Zsuzsanna: A nyilvános profil mindenki számára, így a szülő számára is elérhető – amennyiben ő is regisztrált azon a felületen és a gyerek nem állított be különböző szűréseket pl. ki láthatja a profilját. Ráadásul, ha a gyerek mutatja nekünk – legyen az közösségi média profil vagy vlog -, akkor mindenképpen nézzük, hiszen megosztja velünk az életét. Ám nem csak ezekből az információkból tudhatjuk, hogyha esetleg bajba került. Annak külső jegyei vannak: megváltozik a magatartása, magába forduló lesz, a tanulmányi eredménye romlik. Ezek a külső jegyek akkor is segítenek felismerni, hogy baj van, ha a gyerek tevékenységét nem figyeljük az interneten.

Kémkedhet a szülő a gyereke után?

Matusek M. Zsuzsanna: Ne! Teljesen felesleges. Amikor mi már tudjuk, hogy hol kell megnézni, akkor ő már rég tudja, hol kell eltüntetni. Ha megengedtük neki, hogy a megfelelő korban valamelyik közösségi médiában, online felületen regisztráljon, akkor az már lehet magánügy. Olyan, mint a levéltitok. Ha arra kényszerijük a gyereket, hogy titkolózzon, akkor titkolózni fog, pedig az lenne a cél, hogy beszéljen velünk, megossza velünk a gondolatait. A kémkedéssel elveszíthetjük a bizalmi viszonyt és ellenséggé válunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent megengedünk, hanem azt, hogy beszélgetünk, jó a viszonyunk és akkor el fogja mondani, hogy mi foglalkoztatja, de azt is, hogy bajba került.

Kommentelhet a szülő a gyerek közösségi média oldalain vagy inkább csendben szemlélődjön?

Matusek M. Zsuzsanna: A gyerekek érezhetik úgy, hogy a szülői komment ellenőrzés. Még akkor is, ha a szülő humoros megjegyzést fűz a posztjához. Ráadásul az üzenőfalon azt mindenki láthatja. Így a gyerekünk könnyen a többiek céltáblájává válhat. Akkor, ha azt érezzük, hogy bántják, érdemes lehet jelezni egy reagálással, hogy tudassuk,ott vagyunk a háttérben, de ne legyünk nagyon hangsúlyosan jelen. Ha mindenképpen kell valamiért visszajelzést adnunk, tegyük személyesen vagy privát üzenetben.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai