FOMO – Kíváncsiak vagyunk a valóságra?

FOMO – Kíváncsiak vagyunk a valóságra?

Villányi Gergő | 2019.10.21 | Olvasási idő: 4 perc

Mi az első, ami eszünkbe jut a serdülőkor végén járó fiatalokról? A 17-18 évesek állandóan valami rosszban sántikálnak? Makacsok? Lusták? Szinte harapófogóval kell kihúzni belőlük, hogy mi van velük? Vagy érett, kritikusan gondolkodó, határokat feszegető, felelős emberek ők, akik számára a kortársak a legfontosabbak? Még ezekkel a kérdésekkel is csak a felszínt karcolgatjuk, hiszen ennél sokkal komplexebb és mélyebb válaszokat kapnánk, ha valóban bepillanthatnánk abba mi folyik online, a zárt csoportokban, a chaten vagy az osztályteremben és azon kívül. Hartung Attila filmje a FOMO - Megosztod, és uralkodsz pont ezért is érdekes: olyan, mintha minden „titok” feltárulna előttünk a nagy-kamaszok életéből.

Fejest ugrunk a valóságba

A főszereplő Gergő és barátai A Falka néven YouTube csatornát indítanak, ahová szorgosan gyűjtik és töltik fel a videókat. A kihívások, a hülyéskedések, a buli bejelentkezések egyre több követőt és lájkot hoznak, ezért mindig emelni kell a tétet. Vajon mi az a tartalom, amire a legtöbben ugranak majd? Egy kis balhé belefér, vagy egy nagyobb botrány még jobb? Azonban nem csak online zajlik az élet, a srácok a budapesti éjszakának is aktív szereplői, a küszöbön álló érettségi pedig egyelőre a távoli homályba vész. Iskola, barátok, bulik, népszerűség, csajok – tipikus hétköznapok egy tini életéből, gondolhatnánk.

FOMO - Megosztod, és uralkodsz/Forgalmazó: Mozinet (Fotó: mozinet.hu)
FOMO - Megosztod, és uralkodsz/Forgalmazó: Mozinet (Fotó: mozinet.hu)

 

A FOMO - Megosztod, és uralkodsz című film besorolása szerint 16 éven aluli gyerekek számára nem javasolt.

A film azonban nem ragad le a felszínes témáknál és különösen jó érzékkel feszegeti a felelősség és a következmények kérdését is. Az egyik házibuliból kikerül egy videó, amin egy lány látható nehezen félreérthető helyzetben van. Nemi erőszak, vagy túlreagáljuk azt, ami történt? Ki készítette a videót? Hogyan reagálnak rá az iskolában a felnőttek? És a fiatalok a cseten, a csoportokban futótűzként terjedő képekre és videókra? Egyre feszítőbb és komolyabb kérdésekre kellene választ adni, de a FOMO, egy jó drámához méltóan, itt sem akart sablonokkal dobálózni.

Kié a felelősség?

Az erőszak árnyékában a felelősségre vonás, ilyen vagy olyan módon mindenkit érint a filmben szereplő közösségben és a családokban. Van, aki az áldozatot hibáztatja és az alkoholra, a felkínálkozásra vagy a viselkedésre hárítaná. Vagy mindez csupán egy túlfűtött buliban előforduló apróság? Az egyik szülő szerint súlyos büntetésre van szükség, a másik szerint az ő fia nem ilyen, sosem tenne ilyet. Érzelmek, érvek csapnak össze és minden szereplő a kiutat keresi a maga módján – mi azonban nézőként tudjuk az igazságot is. És így talán még inkább félelmetes azt látni, hogy hányféle színezetet kaphat valami, ami ennyire egyértelműen a bűncselekmény kategóriájába esik.

FOMO - Megosztod, és uralkodsz/Forgalmazó: Mozinet (Fotó: mozinet.hu)
FOMO - Megosztod, és uralkodsz/Forgalmazó: Mozinet (Fotó: mozinet.hu)

Az influencerek felelőssége és viselkedése, a népszerűség hajhászása szintén komoly szerepet kap a FOMO-ban és bepillantást ad abba, hogy milyen kevésen is múlik, hogy egy vicces és menő videó elkészítésekor partnereknek vagy megalázható, használható eszközöknek tekintjük csupán. 

A film különlegessége, hogy egy érzékenyítő, a feldolgozást, tudatosságot segítő honlap is készült hozzá: fearofmissingout.hu. A FOMO-ban látható legfontosabb jelenetek, fogalmak, jogi, pszichológiai hátterébe a szakértők írásai segítségével merülhetünk el mélyebben és nagyon jó lehetőséget adnak egy otthoni beszélgetéshez vagy ahhoz, hogy osztályfőnöki órán átbeszélhessük őket.

Miért ajánljuk a szülőknek?

A FOMO egy naprakész, precíz és érzékeny ifjúsági dráma, ami nem ringat minket illúziókba. Őszinte alkotás, ami több nézőpontból is lefesti elénk a valóságot. Könnyű és súlyos kérdéseket egyaránt felvet, és teret hagy arra, hogy a szembesülés mellett levonhassuk a magunk következtetéseit. Fontos azonban leszögezni, hogy a film határozottan az áldozatok pártját fogja, a bántalmazót pedig minden egyes lépés, ügyeskedés csak közelebb sodorja a várható végkifejlethez és a felelősségre vonáshoz. A legkisebb epizódszereplőről is elmondható, hogy komplex, élő és színes egyéniség, a főszereplők pedig, amellett, hogy legtöbbüknek ez az első egész estés filmszerepe minden dicséretet megérdemelnek, mert hitelesen és élettel telin jelenítik meg karaktereiket a legszebb és a legsötétebb jelenetekben is. A FOMO - Megosztod, és uralkodsz igazi generációs film, amiben mindenki talál érdekes vagy elgondolkodtató részeket és a mélységéből adódóan rengeteg beszélgetés alapja lehet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai