Felkészültél, hogy saját mobilja legyen a gyerekednek?

Felkészültél, hogy saját mobilja legyen a gyerekednek?

Myreille | 2018.08.21 | Olvasási idő: 3 perc

A felejthetetlen elsők: amikor a gyerek először feláll vagy elindul, megtanul biciklizni vagy elkezdi az iskolát. A gyerekek nőnek, okosodnak, és előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor a gyerek kiérveli vagy kikönyörgi magának a saját okostelefont, a szülő pedig beadja a derekát.

Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértővel arról beszélgettünk, hogy mi mindent kell nekünk szülőknek átgondolni és megbeszélni a gyerekeinkkel, mielőtt a kezükbe adjuk az okostelefont.

„A legtöbb szülő azért ad a gyereke kezébe mobilt, hogy könnyű és gyors legyen a kapcsolattartás – mondja Matusek M. Zsuzsanna. – Ám azt is fontos tisztázni a gyerekkel, hogy a mobiltelefon nem státuszszimbólum - még akkor sem, ha a kamaszok hajlamosak rá úgy tekinteni - és a telefon nem helyettesítheti a személyes kapcsolatokat. Óriási szerepe van a szülői példamutatásnak abban, hogy a gyerekeknek egészséges viszonyuk alakuljon ki a mobiljukkal. Hitelességünket veszítjük, ha megtiltjuk, hogy evés közben telefonozzon, ám mi magunk nyomkodjuk és képtelenek vagyunk letenni.”

Legyenek a mobilozásnak szabályai és tartsuk be azokat!

Az internetbiztonsági szakértő azt javasolja, hogy hozzunk házi szabályokat a mobiltelefon használatára és ezt a család minden tagja tartsa be. Következetesen és kibúvó nélkül. Külön fel kell hívni a gyerek figyelmét arra, hogy iskolája házirendjét és szabályait a mobilhasználat során is be kell tartania. Ha ki kell kapcsolni a telefont, kapcsolja ki, ha le kell adni a tanáriban, akkor adja le. Szülőként pedig érdemes szem előtt tartani, hogy iskolaidőben a gyereket ne zavarja hívásokkal vagy üzenetekkel. Egészen kellemetlen szituációt okoz, ha matekóra közepén a gyerek arról telefonál az anyukájával, hogy hol is lehet a kutya póráza.

„Már a legelső pillanattól fel kell állítani mennyiségi és minőségi korlátokat az okostelefonozásra! – hívja fel a szülők figyelmét Matusek M. Zsuzsanna. – Ha a kapcsolattartás miatt kapott telefont a gyerek, akkor legyen következménye annak, ha a megbeszéltek ellenére nem jelentkezik be, vagy nem fogadja a hívásunkat. A gyerek napirendjében legyen dedikált helye és ideje a kütyüzésnek és legyenek közös offline tevékenységeink is. Soha ne engedjük a gyereket a mobiljával az ágyába, mert akkor sem időbeli, sem tartalmi korlátot nem tudunk állítani, ráadásul a gyerekek hajlamosak pihenés helyett is kütyüzni.”

A világ és az internet is kinyílik számukra

Ma már minden okostelefonban van fényképezőgép, a gyerekekkel mindenképpen át kell beszélni a fényképezés és a fotófeltöltés szabályait. A telefonok alkalmasak videózásra és hangfelvétel rögzítésre, így az ehhez kapcsolódó szabályokról is beszélni kell, akárcsak a zeneletöltésről, -megosztásról, a közösségi médiáról és a kommentelésről.

„Újra és újra, mint egy mantrát, el kell nekik mondani, hogy milyen szelfit készíthet, mi látszódhat ezeken a képeken és mi nem - mondja a szakértő. - Hívjuk fel a figyelmét például arra, hogy ne készítsen olyan felvételeket, amelyen a környezete, az otthonunk vagy az iskolája beazonosíthatóan látszik. A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az iskola életéről az iskola beleegyezése nélkül nem készíthet felvételt, és a tanóráról sem a tanár tudta és beleegyezése nélkül.

Ezeket a szabályokat már akkor érdemes a gyerekkel megbeszélni, amikor még nincs okostelefonja, mert az osztálytársának vagy az iskolatársának lehet, és a gyerekünk csak akkor tud megfontolt döntéseket hozni, ha vannak hozzá ismeretei. Szülői részről az is önáltatás, hogyha nem kap a gyerek a mobiljára adatkeretet, nem lesz jelen az interneten. A gyerekek pillanatok alatt rájönnek, hogyan tudnak bárhol és bármikor felcsatlakozni egy wifi hálózatra. Tiltás helyett fontosabb, hogy megtanítsuk nekik a biztonságos telefon- és internethasználatot.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai