Ezt a videót mutasd meg kamasz gyerekednek!

Ezt a videót mutasd meg kamasz gyerekednek!

Tünde | 2017.10.24 | Olvasási idő: 4 perc

Nyáron indult az a nemzetközi kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelemre. Tegyél érte, hogy biztonságban legyen a gyereked! A prevenció érdekében igyekeznek a fiatal internethasználók és hozzátartozóik tudatosságát növelni, valamint információt nyújtani a veszély megelőzésének lehetőségeiről. A kezdeményezéshez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Így környékezik meg a gyerekeinket

A kampányhoz készült videóban valós történeteket dolgoznak fel, mely az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módjait mutatják be: az elkövetők az interneten keresztül próbálnak meg rávenni fiatalokat, hogy intim kép- és videofelvételeket osszanak meg magukról. Először a bizalmukba férkőznek, majd végül sikerül rávenni az áldozatokat, hogy küldjenek magukról képeket vagy vetkőzzenek a kamera előtt. Amint a bűnözők kezében vannak az intim felvételek, zsarolni kezdik az áldozatokat.

Mivel nálunk már többször napirendre került a téma itthon, megmutattam a nagyobb lányaimnak a videót, akik először nehezen hitték el, hogy igaz történetek alapján készült. Ismét megragadtam az alkalmat, hogy újra figyelmeztessem őket, hogy ha ismeretlen próbál velük kapcsolatba lépni, mik a teendőik. (Azt gondolom, ezt a témát nem lehet elégszer elővenni…) Először is Facebookon csak ismerőst igazoljanak vissza (olyat, akit személyesen ismernek). Ha ismeretlen ember próbál velük kommunikálni (függetlenül attól, hogy gyerek vagy felnőtt) jusson eszükbe, hogy bárki lehet a másik számítógép előtt, és nem lehet tudni, hogy milyenek a szándékai. (A balesetek sem mindig csak másokkal történnek.)

Jótanácsok

Felolvastam nekik a rendőrség hat tanácsát a témában, és meg is beszéltük ezeket egyesével. - Ne ossz meg intim felvételeket! - Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot! - Ne fizess a zsarolónak! - Kérj segítséget! Nem vagy egyedül. - Őrizd meg a bizonyítékokat – készíts képernyőfelvételt! - Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!

Biztosítottam őket, hogy bármi is történik, segíteni fogok mindenben és számíthatnak rám, csak forduljanak hozzám, ha bajba kerülnek. De ha betartják a szabályainkat, nagy eséllyel elkerülhetőek ezek a helyzetek. A témában megkérdeztem a Digitális Család pszichológusait is, ők mit gondolnak a filmről és a témáról.

„A kisfilm fontos problémákra hívja fel figyelmünket, egy nagyon érzékeny korosztály sebezhetőségét mutatja meg. Nézőként akár fiatalként, akár szülőként, nagyszülőként megszólítva érezhetjük magunkat. A filmből látható, hogy az érzelmi labilitás, a magányosság mennyire védtelenné tehet bennünket, az internet világában pedig különösen.”

– mondják a pszichológusok.

„A film üzenete kettős: egyszerre üzeni, hogy mennyire magányossá tehet az, ha nehéz beilleszkedni, bizonyos elvárásoknak megfelelni akkor, ha a fiatal önmagáról alkotott képe vagy értékei nem illeszkednek az aktuális ideálokhoz, kortárs elvárásokhoz, vagy egész egyszerűen nem találja helyét a világban - sem tágabb, sem szűkebb értelemben véve. Másrészt azt az üzenetet is magában hordozza, hogy csak az emberi kapcsolatok lehetnek az igazán védőfaktorok, akár szülői, akár kortárskapcsolatról legyen is szó, amelyek képesek megvédeni, vagy egy-egy hullámvölgyön átsegíteni bennünket, ha nehezebb időszakot élnénk át. Szülőként sokrétű mintát nyújtunk gyerekeinknek, nemcsak a kiemelt eseményekkor (pl. születésnap megünneplésekor), hanem egy nehézség, probléma megoldása során is”.

– teszik hozzá. És hogy hogyan lehet gyermekeinkkel kialakítani az olyan szülő-gyerek kapcsolatot, hogy hozzánk forduljanak, ha bajba kerülnek? Egy korábbi cikkünkből kiderül.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai