Ezért ne vigyenek a gyerekek kütyüt az ágyba!

Ezért ne vigyenek a gyerekek kütyüt az ágyba!

Villányi Gergő | 2019.10.31 | Olvasási idő: 5 perc

Életünk jelentős hányadát töltjük alvással, ami a gyógyulás, az emlékek rendezésének, a feltöltődésnek, a regenerálódásnak és a stressz csökkentésének is egy igen értékes és hasznos módja. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű alvás a gyerekeknél, és nem csak azoknál, akiknél a délutáni szundi még napi rutinnak számít(ana). Milyen problémákhoz vezethet, ha a gyerekek alvás előtt vagy alvás helyett az okoseszközeiket bámulják?

A felnőttekre és a gyerekekre is hatással van

Egy 2017-es felmérés arra kereste a választ, hogy milyen összefüggései lehetnek a digitális eszközök használatának és az alvási szokásoknak, illetve hogyan lehet elkerülni az ártalmas hatásokat.

A tanulmány összesen 715 családot vizsgált meg, és hamar kiderült, hogy a digitális kütyük nem csak a tinikre és a felnőttekre vannak hatással, hanem bárkire, aki hozzájut, de amíg 2011-ben csupán a családok 7%-a rendelkezett érintőképernyős okoseszközzel, 2014-re már 72%-ra nőtt ez az arány.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 2-3 éves gyerekek több mint 90%-a napi szinten használt tabletet, telefont vagy hasonló okoseszközt, de még az 1 év alatti babák több mint fele is napi szinten találkozott a kütyükkel. Nem meglepő, hogyha az idősebb korosztály alvásminőségét befolyásolni tudja az okoseszközökkel töltött idő, a kisgyerekeknél sem más a helyzet.

A Vodafone Magyarország magyar családok körében végzett, reprezentatív kutatása alapján a hazai adatok is nagyon hasonlóak. A 6-19 év közötti magyar gyerekek 91 százaléka használ okostelefont, tabletet vagy számítógépet.

Hogyan fejlődnek a gyerekek?

A korai fejlődés szakaszában (6-36 hónapos korban) az agyi és a kognitív téren nagyon sok változás zajlik le (pl. az agyi plaszticitás fejlődése, az érzékszervek és az észlelés fejlődése) és ebben a kritikus időszakban az alvás létfontosságú szerepet kap. Ugyanakkor a kisgyerekek és a babák számára a kütyük ösztönösen vonzóak, hiszen a zajok, a képernyőn mozgó színes alakok, alakzatok szinte minden érzékszervüket stimulálják, és a használat elterjedtségét az eszközök mobilitása és széles körű felhasználhatósága csak tovább erősíti.

Azoknál, akiknél már a korai hónapokban (6-11 hónapos kor) használatban voltak az érintőképernyős eszközök, az figyelték meg, hogy ez a használat a kezdeti napi kb. 8-10 percről, 26-36 hónapos korra már napi 45 perc lett.

A tanulmány arra is kitér, hogy elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy tudjuk, a kütyüzés csökkenti az éjszakai alvás mennyiségét és az alvás minőségét is lerontja. Számszerűen, minden tabletezéssel vagy hasonló eszközzel töltött óra 20-25 perccel rövidítette meg az éjszakai alvást és kb. 10 perccel megnövelte a nappali alvás időtartamát. De ebbe még nincsen beleszámítva az az idő, amit a kisgyerek vagy a baba az eszközzel való játszás során az alvásidőből elveszít akár nappal, akár éjjel.

Ha alvásminőségről beszélünk, fontos az alvás hossza és az átaludt, alvással töltött órák minősége. A minőséget a nyugtalanság mértéke (pl. forgolódás) a rossz álmok (rémálmok, impulzív, zavaró gondolatok) és a felébredések száma határozza meg.

Tudatos digitális önkorlátozás?

Nem olyan régen vezették csak be az okostelefonok operációs rendszereiben, hogy olyan beállítások mellett dönthessünk, amik kevésbé addiktívvá teszik eszközeinket és az alvásminőségünket is jobban óvják. A színes kijelző fekete-fehérré vagy tompább színűvé varázsolható, de talán még fontosabb, hogy a monitor kék fénye sárgássá változik este, ha beállítjuk az éjszakai fény opciót. Ez azért is nagyon fontos, mert a kék fény gátolja az elalváshoz nélkülözhetetlen melatonin termelődését, hiszen azt hiteti el az agyunkkal, hogy nappali fényviszonyok között vagyunk, vagyis az alvásra nincsen szükség. Ezzel ellentétben a sárgás fény a naplementére, az este közeledtére utal és a test is eszerint reagál.

Nyugodtan, eleget aludni

Fontos tényező, hogy az online játékok, a fejlesztő appok, de akár maga a harsány képernyő izgalmas, pörgős, csillog-villog, vagyis élénkítő hatással bírnak a felnőttekre és a gyerekekre egyaránt, akik ezáltal éberebbek, feszültebbek lesznek. Ez nehezíti az elalvást, ezért is javasolt alvás előtt 1-2 órával már letenni az okoseszközöket. A gyerekeknél a lecsillapodás és az elfáradás az alvásminőség miatt halmozottan fontos, ráadásul egy kiskorban megalapozott és következetesen betartott digitális eszközhasználati feltételrendszer később, kamaszkorban is segíteni fog kordában tartani az okostelefonozást és az internetezést.

Ha probléma van az elalvással, az nem csak a szülőket terheli meg adott esetben, de a gyerek fejlődését is hátráltatja. A korábban említett regenerálódás és az emlékek, a tanult dolgok elraktározása mellett a növekedésben, az agyi és testi fejlődés tekintetében is elengedhetetlen, hogy kialudja magát a gyerek.

A WHO nemrég kiadott javaslatait követve pedig egy kisgyerek semennyit vagy alig találkozzon, de akkor is szülői felügyelet mellett, az okoseszközökkel. Egyfelől neki még offline kell a készségeit és képességeit fejleszteni, másfelől később, a kora tinédzser szakaszban bőven lesz ideje bepótolni és elsajátítani azokat a készségeket, amik a digitális világban való eligazodáshoz kellenek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai