Ezektől féltik a szülők a gyerekeiket az interneten

Ezektől féltik a szülők a gyerekeiket az interneten

Bogi | 2016.12.19 | Olvasási idő: 6 perc

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb úgy bevezetni a gyereket az internet használatába, hogy a szülővel közösen, együtt merülnek el először benne. A legjobb óvintézkedés, amit tehetsz, hogy nem hagyod egyedül a gyereket a kezdetekben. Sokat segít a későbbi, trükkös helyzetek kezelésében például, ha a te jelenlétedben villan fel először egy nemkívánatos, felnőtt tartalmas hirdetés, oldal, vagy reklám e-mail, és a gyereked nem egyedül szembesül azokkal először.

Segítségül hívhatjuk a technológiát is – a kicsik megóvására hasznos gépi szűrőket, fehérlistákat, korlátozásokat aztán nagykamasz kortól inkább már a tudatosság, a bizalom (családon belül) és az egészséges gyanakvás (álhírek, gyanúsan bizalmaskodó idegenek, túl előnyös „ajánlatok” és társaik) keveréke váltja majd fel. Ha a gyereknek van elég ismerete és belső tartása, elég példát mutattunk neki, magától is kerülni fog sokféle károsnak ítélt tartalmat, a gépi szűrők csak a „legdurvább” kategóriáknál maradnak megoldásként.

De amikor egy nagyobbacska gyerek elkezd egyedül internetezni, a szülő aggodalommal figyeli tevékenységeit. Akár attól fél, hogy túlzásba viszi a dolgot, akár attól, hogy bántják, bizony fel kell készülnie arra, hogy olyan helyzetek adódnak, amik családi kupaktanácsra adnak okot, de legalábbis egy jó kis beszélgetésre. Összeszedtünk pár olyan helyzetet, amik gyakran előfordulnak, és néhány ötletet, amik segíthetnek a kezelésükben.

Aggódom, hogy a gyerekem...

...olyan képeket készít, vagy oszt meg, amit nem lenne szabad

Sajnos manapság sokkal előbb tudnak a kisgyerekek képeket készíteni és azokat megosztani, mint felfogni a képek terjesztésének súlyosságát. Egy kompromittáló fénykép elküldése önmagáról, vagy társairól jó tréfának tűnhet, de nagyon nem az. Beszéld meg a gyerekkel, hogy miket örökít meg, és kivel osztja meg a képeit és videóit. Kérdezd meg tőle, hogy örülne-e, ha bárki látná azokat, például a nagyszülei, vagy tanárai. Mit szólna ahhoz, ha valaki felnőtt, akit tisztel és szeret, hasonló képeket osztana meg önmagáról? Magyarázd el, hogy nagyon meg kell gondolnia, hogy mit oszt meg, hiszen amint a képet elküldi, annak terjesztését megakadályozni már nem tudja. Beszéljétek meg, hogy pontosan milyen képeket nem szabad soha továbbküldeni és miért, és a dialógust folytassátok mindaddig, amíg biztos nem vagy abban, hogy a gyerek megértette a szabályokat.

Fontos, hogy te is megértsd, hogy gyakran a gyerekek tréfából osztanak meg dolgokat, vagy egy fogadás részeként, és esetlegesen nem értik még, hogy ezzel mi a baj. Lehetséges, hogy egy ideig ellenőrizned kell a gyerek kütyüjét, és azt, hogy miket osztogat meg, egészen addig, amíg biztosan megbízhatsz benne.

...bizalmas adatokat oszt meg magáról

Beszéljétek meg közösen, hogy mik azok a dolgok, amiket meg szabad beszélni az interneten barátokkal, ismerősökkel, vagy internetes haverokkal. A hobbijai, érdeklődései például ilyenek.  Térjetek ki arra, hogy mik azok az adatok, amiket soha nem szabad kiadni olyanoknak, akiket nem ismernek személyesen:

  • teljes neve
  • címe
  • telefonszáma, vagy a szülei telefonszáma
  • e-mail címe
  • jelszavai

Minden gyereknek, aki az internetet használja, meg kell értenie, hogy bárki bárkinek kiadhatja magát a neten, és nem mindenki jóindulatú. Féltve őrzött gondolatait, vágyait, reményeit, félelmeit, esetleg egy bizalmára nem méltó valaki felhasználhatja ellene, például egy videójátékos csoportban. Ha úgy gondolja, hogy már késő, és elárult valamit, amit nem kellett volna, mindenképpen állj készen, hogy segíteni tudj neki. Fontos, hogy megbízzon benned, és bizalommal fordulhasson hozzád, ha baj van.

Ezektől féltik a szülők a gyerekeiket az interneten

...felnőtt tartalmat néz

Mindig beszéljétek meg együtt, hogy a gyerek miket néz a neten. Rendszeresen kérdezz rá, és hagyd, hogy elmesélje. De készülj fel arra, hogy lehet, hogy elszégyelli magát, és visszahúzódik, ha konfrontálódtok. Semmiképpen ne szégyenítsd meg, ha elmeséli neked, vagy magadtól rájössz, hogy felnőtt tartalmat nézett. Ha ez bekövetkezik, nyugodtan és türelmesen mondd el neki, hogy miért ellenzed. Minden szolgáltatónál és minden kütyün vannak olyan könnyen beállítható korlátozások, amik a felnőtt tartalmakat kiszűrik. Ha a gyerek rákérdez, hogy miért nem elérhetőek ezek a tartalmak, magyarázd el neki, hogy miért nem jó neki, ha ezeket nézni. Ha a szex iránt érdeklődik, keress olyan, korának megfelelő oldalakat, ahol kielégítheti a kíváncsiságát. Az érdeklődését tiltással elfojtani nem lehet, csak arról kell meggyőződnöd, hogy a megfelelő helyeket látogatja a neten. Ha már tudod, hogy ilyesmit nézegetett, beszéljetek bizalmasan az emberi kapcsolatokról és a szexualitásról, és arról, hogy ezek az oldalak és tartalmak nem a valóságot reprezentálják.

...bántják, vagy erőszakoskodnak vele a neten

Gyakran az online bántalmazás (bullying) csak a jéghegy csúcsa, mert az iskolában, vagy másutt is problémái vannak a gyereknek. Ezért fontos, hogy megbeszéljétek a gyerekkel, hogy pontosan mi történik az életében. Ha a baj bekövetkezett, és ezt megtudtad, minden bántalmazó, sértő dolgot örökíts meg a képernyőről, és mentsd le. Ez fontos lehet, ha azt jelenteni akarod a bántalmazó szüleinek, az iskolának, az app forgalmazójának, vagy az internetes szolgáltatónak. Biztosítsd a gyereket arról, hogy le lehet szedetni a sértő, degradáló tartalmakat, és blokkolni lehet azok szerzőjét. Ha úgy gondoljátok, hogy a helyzetet közösen nem tudjátok megoldani, késlekedés nélkül jelentsétek a bántalmazót az iskolának, vagy annak a helynek, ahonnan az ismeretség ered, és beszéljétek meg az elkövető családjával is. Sajnos idővel az ilyen helyzetek nemhogy nem javulnak meg maguktól, de néha el is durvulnak, ezért lényeges a mielőbbi közbelépés.

...másokat bánt a neten

Ha a tudomásodra jut, hogy a gyereked számodra elfogadhatatlanul kommunikál másokkal, vagy sértő tartalmat posztol, fontos, hogy azonnal utánajárj a történteknek. Tudd meg, hogy mi volt az alaphelyzet, mi volt a gyereked szerepe, és kik voltak a résztvevők. Lehetséges, hogy a gyereked fejében meg sem fordult tettének súlyossága, mert nem realizálja, hogy a neten kimondottak ugyanolyan sértőek, vagy akár még sértőbbek, mint ami a való világban elhangzik.  Beszéljétek meg a netre kirakott szavak és képek relatív visszavonhatatlanságát. Ne hagyj kételyt afelől, hogy amit csinált, elfogadhatatlan számodra, és soha többet nem tehet ilyet. Komolyan beszélgessetek el arról, hogy ő mit gondolna, mit érezne, ha vele történne ilyesmi.

Ha lehetséges, segíts neki a sértő tartalom kitörlésében, vagy kitöröltetésében, és mindenképpen kérjetek bocsánatot a sértettől.

... túl sok időt tölt internetezéssel

Legjobb a szabályokat már korán, a legkisebbeknél lefektetni és betartatni. De ha úgy érzed, hogy a netezés mégis a többi feladata és tevékenysége kárára történik, egyezzetek meg abban nagyon részletesen, hogy a gyerek mikor és mennyit internetezhet. Például abban, hogy nem netezhet közvetlenül lefekvés előtt esténként, vagy reggel, iskola előtt. Magyarázd el neki, hogy miért fontos, hogy más dolgokkal is kitöltse az idejét, például könyveket olvasson.

Mindenképpen mondd meg neki, hogy abszolút megérted, hogy miért szeret annyira netezni, de ugyanakkor hívd fel a figyelmét arra, hogy mennyi más fontos és élvezetes dolog is van.  Remélhetőleg tiszteletben fogja tartani a megbeszélteket, és egy pár emlékeztető szükség esetén elég lesz. De ha nem, akkor vannak eszközök arra, hogy a számítógépen, tableten, vagy a gyerek kedvenc szoftverében, applikációjában időkorlátokat szabj. Akár a jelszót is megváltoztathatod naponta, és csak akkor osztod meg vele, ha „megérdemli”, mert minden mást már megcsinált. Viszont több szempontból az a legjobb, ha nem kell a technológiai nagyágyúkat bevetni, hanem a kölcsönös bizalom jegyében zajlik a családi netezés. Az ideális persze az, ha te magad is jó példát mutatsz, hiszen a példád sokkal nagyobb súlyú, mint a prédikációd.

Szűrők, listák, tűzfalak

Minél kisebb a gyerek, annál kevésbé engedjük el a kezét – ebben sok segítséget ad a technológia. A legkisebbeknek készíthetünk „fehér listát”, tehát azon webhelyek listáját, ahová szinte bármikor beléphet, akár önállóan is. Készíthetünk önálló fiókot a nagyobbacskának, ami a családi gépet óvhatja a csábító, de kockázatos játék, vagy film-letöltögetésektől. A „fehér listát” nagyobb iskoláskorban a „feketelista” váltja – ismert káros vagy „felnőtt tartalom” oldalak elérését blokkolja, sűrűn frissítve (sajnos sosem lesz teljes körű). A „social engineering”, tehát a veszélyes „netes ismerősök” ellen kevésbé védenek az algoritmusok, itt nem ússzuk meg a direkt tanítást, beszélgetést. De a zaklató ellen már léteznek technológiai megoldások, amelyek segítségével a „nem kívánt barátokat” távol tarthatjuk a gyerektől online. A minden korosztályt érintő vírus/bot/trójai stb. áradat ellen a szokásos tűzfal-vírusirtó kombinációkkal védekezünk, a gyereknek is elmagyarázva, hogy teljes körű műszaki védelem csak akkor létezik, ha lekapcsoljuk gépünket a netről, tehát „nem úszhatja meg” semmilyen termékkel, hogy adott helyzetben az eszét is használja.

Hasznos linkek:

http://mte.hu/gyermekbarat-internet/internetes-szuroprogramok/

http://www.bigyoo.hu/honlapok/szuroprogramok/ )

Szakértők nemrég számos eszközt teszteltek, eredmények itt találhatók

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai