Ezekre figyelj, ha vloggerkedik a gyereked

Ezekre figyelj, ha vloggerkedik a gyereked

Tünde | 2017.11.03 | Olvasási idő: 3 perc
Tünde
40 éves
3 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

A legegyszerűbb, ha a tilos dolgokat sorolod fel a gyereknek, de egyéb szabályokat is meg kell beszélnetek, ha a gyerek vlogolni kezd. Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatót kérdeztük a témában: internetbiztonsági szabályok gyerekeknek.

Vlogolni szeretne a gyerek. Biztassuk őt erre?

Ha a gyerek Youtuberkedni, vloggerkedni szeretni, lehet őt bátorítani. Az csak jó, ha kipróbálja magát valamilyen feladatban, hiszen az a cél, hogy ismeretekkel gazdag felnőtt váljék belőle.

Mit mondjunk a vlogoló gyereknek, hogyan tudjuk megvédeni és kivédeni, hogy bajba kerüljön emiatt?

Nagyon fontos, hogy a szabályokat előre tisztázzuk. Először is beszéljük meg az erre szánt időt, hogy mettől meddig foglalkozhat ezzel. Hiszen nem jó, ha a vlogolás más tevékenység, például tanulás, edzés, pihenés rovására megy. Beszéljük meg a tartalmi korlátokat is. Szerintem egyszerűbb, ha a tilos dolgokat soroljuk fel: például családi dolgok, cím, vagy amivel beazonosítható a gyerek vagy a szereplők.

[kiemeles half=1]Vlog: videóblog vagy internetes videónapló.

Vlogger: aki videómegosztó oldalon saját videókat tölt fel a vlogjába.

Youtuber: aki a vlogját a Youtube-on vezeti.

Mikre kell odafigyelni, mi ne szerepeljen a videókon semmiképpen?

Az is kapjon figyelmet, hogy a kamera semleges hátteret mutasson. Nemcsak a bűncselekmények elkerülése érdekében, hanem nagyon kínos lehet, ha irdatlan rendetlenség van a szobában, és ezt mindenki láthatja.

Egy vlogger gyakran kap negatív visszajelzéseket, de előfordul, hogy hatalmas népszerűségre tesz szert. Mit tehetünk, ha ezeket tapasztaljuk?

Ha a gyerek negatív visszajelzést kap, beszéljük meg vele és segítsünk neki abban, hogy min kell változtatnia (ha kell). Ha túl népszerű lesz a gyerek a Youtube-on, segítenünk kell neki feldolgozni ennek kezelését. Ha nagy lesz a vlog és a gyerek népszerűsége, akkor is tartani kell a közösen felállított szabályokat, bármilyen csábító is, hogy még több időt töltsön el a gyerek ezen a felületen.

Ezekre figyelj, ha vloggerkedik a gyereked

Mit tegyünk, ha a gyereket bántják, zaklatják a vlogján?

Ha a gyerek zaklatás áldozata lesz, el kell menteni a zaklató kommenteket és meg kell tenni a bejelentést a hatóságnak.

Fontos, hogy ellenőrizzük, milyen tartalmakat tesz fel a gyerek a Youtube-ra?

A szülői kontroll szükséges, de a megfelelő cél az, ha a Youtuberünk, vloggerünk elmeséli, el akarja mesélni a vele történteket.

Köszönjük a válaszokat!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai