Ezekre figyelj, ha Snapchatel a gyerek!

Ezekre figyelj, ha Snapchatel a gyerek!

Tünde | 2017.10.01 | Olvasási idő: 4 perc

Nemrég írtunk részletesen a tinik legnépszerűbb közösségi alkalmazásáról, a Snapchatről. Most internetbiztonsági szakértőket kértünk meg, ismertessék az alkalmazást, és hívják fel a figyelmet az internetbiztonság kérdéseire.

A Snapchat elsősorban multimédia üzenetek létrehozására alkalmas. Ezek az üzenetek, az úgynevezett snap-ek, egy fényképből vagy rövid videóból készülnek, amire szűrőket, feliratokat, rajzokat lehet illeszteni. Alapesetben az elküldött snap-ek csak egyszer jelennek meg a címzettnél, majd pedig eltűnnek. A SnapMap funkcióval láthatóak a Snapchat ismerőseink tartózkodási helyei.

Internetbiztonság felügyelet mellett

Az alkalmazás besorolása szerint „Szülői felügyelet” javasolt. Ez nem véletlenül van így! Maga az alkalmazás nem tartalmaz semmi korhatáros elemet, azonban a felhasználó „barátai” küldhetnek olyan képeket is, amely miatt indokolt a fenti besorolás.

„A „barát” jelentése itt igen fontos, hiszen bárki lehet barát a szó, hagyományos értelmétől eltérően. Elég, ha egy helyen vannak, a (térben) közeli Snapchat felhasználók felvehetik egymást barátként. Ez ellen nyilván egyetlen tűzfal, vagy program sem tud védelmet biztosítani, különösen nem otthoni környezetben. Ezért fontos, hogy szülőként, amíg szükséges, kontroll alatt tartsuk, gyermekünk kivel tart kapcsolatot.” 

– mondja Vukovics Péter internetbiztonsági szakértő.

internetbiztonság

Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonság oktató pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkalmazás, mivel bárhol és bármikor használható, felveti azt a problémát, hogy a gyerekeket mindjobban a virtuális világba vonzza, kirekesztve ezzel a személyes kapcsolatokat. Ezért megoldásként célszerű olyan programokat is kínálni a gyerekeknek, amik közösek: például társasozás, közös séták vagy egy csendes beszélgetés.

„A szülő az, aki szabályozhatja, hogy a gyerek mennyi időt töltsön az interneten. Ez úgy lehet sikeres, ha közösen beszélik meg és állítják fel a szabályokat. Ugyanis, ha a gyerek is részt vehet a szabályalkotásban, könnyebben be is tudja tartani azokat.” 

– teszi hozzá a szakember.

Volt idő, amikor én is letöltöttem az alkalmazást a telefonomra, és együtt hülyültünk a lányommal, különböző vicces képeket küldözgetve egymásnak. Gyakran előfordult az is, hogy az app lehetőségeit kihasználva ketten szelfiztük magunkat és került a fejünkre például szarvasagancs vagy virágkoszorú. Meglátásom szerint ennél az alkalmazásnál is vannak tehát olyan felületek, amit együtt lehet a gyerekkel használni (és közben jót szórakozni) – már aki hajlandó megismerni a gyereke által használt applikációkat.

„Természetesen a címzett készíthet képernyőfelvételt a kijelzőjéről, így nem feltétlenül nyom nélküli az eltűnés” 

– figyelmeztet Vukovics Péter, internetbiztonsági szakértő.

Már nem a Facebook a legvonzóbb közösségi alkalmazás

Míg tavaly a Facebook vezette a fiataloknál a népszerűségi listát, melyet messze lemaradva követett az Instagram és a Twitter, mára már a Snapchat átvette a vezető szerepet, és az Instagram is szorongatja a Facebookot.

Tovább>>>

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai