Anon: én kérdezek, de ki felel?

Anon: én kérdezek, de ki felel?

Tünde | 2017.11.10 | Olvasási idő: 4 perc

Az ask.fm régóta működő, angol nyelvű oldal, melynek lényege, hogy névvel vagy név nélkül lehet kérdezni a felhasználóktól, válaszolni mások kérdéseire, vagy privátban chatelni. Nemrég elkészült egy mobilos alkalmazás, az Anon, ahol a hazai fiatalok ugyanezt tehetik – a mobiljukról. Figyelj oda, ha a gyerek használni kezdi az appot!

Ha a felhasználó bejelentkezik a Facebookra, az applikáció jelzi, mely ismerőse van fent az Anonon. Rá lehet keresni idegenek profiljaira is, és vagy kérdést lehet nekik feltenni, vagy privát üzenet küldhető számukra. A válaszokat – több más oldalhoz hasonlóan – lehet értékelni, és beállítástól függően a kérdéseket és válaszokat mások is láthatják. Beállítható tehát úgy is, hogy a felhasználó a profilja „nevében” kérdezzen és chateljen, de anonim kérdésfeltevésre és válaszolásra is lehetőség van.

„Mivel anonim módon is lehet kapcsolatot létrehozni, így sokkal nagyobb a lehetősége a zaklatásnak, bántalmazásnak, félrevezetésnek. Ha egy gyerek nem érzi jól magát a világban (valljuk be, ez a kamaszoknál gyakori) könnyen megtéveszthető. Hiszen vágyik olyan lehetőségek után, ami vonzó és általa értékesebbnek tűnhet önmaga és kortársai szemében. Ezért könnyen válhat áldozattá.”

– mondja Matusek M. Zsuzsanna, internetbiztonsági oktató.

„Fel kell hívni a gyerek figyelmét a beállítások fontosságára, az adhat védelmet a kéretlen üzenetekkel szemben. Az a jó, ha a szülő is ismeri az alkalmazást. Ha esetleg nem, akkor meg lehet kérni a gyereket arra, hogy mutassa meg a biztonsági beállításokat, és azt, hogy hogyan használja azokat”

– teszi hozzá, majd felhívja a figyelmet a gyerek-szülő kapcsolat fontosságára.

„Fontos, hogy a szülő beszélgessen a gyerekkel szeretetteljes, elfogadó légkörben. Így ha probléma alakul ki, a gyerek mer majd a szülőhöz fordulni segítségért és nem marad magára, nem válik áldozattá.”

Beállítások

Ha a gyerek Anonozik, az alábbi módon állíthatjuk be, hogy idegenek ne tudják zaklatni. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a fiókot privátra állítjuk.

Anon: Én kérdezek, de ki felel?

A profilnál a jobb felső sarokban, a Beállítások menüpontban válasszuk a Privát fiók (Private account) lehetőséget.

Ha azt szeretnénk, hogy ne jöjjenek üzenetek és kérdések, az Alvó módot (Sleep Mode) aktiváljuk. (Ha kikapcsoljuk, újra érkezhetnek üzenetek.) Külön be lehet állítani azt is, hogy miről kapjunk értesítést a telefonra, ha nincs alvó módra állítva az app: szavazásokról, válaszokról, új követőkről vagy üzenetekről.

Blokkolni is lehet felhasználókat, a letiltott felhasználókat szintén a Beállítások menüben lehet megtekinteni.

Ha a gyerek használja az alkalmazást, érdemes időnként megkérdezni a tapasztalatairól. Kérjük meg, mesélje el, milyen kérdésekkel találkozik, szokott-e kérdezni vagy válaszolni, és hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ha bármilyen negatív dolgot tapasztal, szóljon nekünk, segíteni fogunk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai