ÉletMentő app – Legyen kéznél, ha szükség van rá!

ÉletMentő app – Legyen kéznél, ha szükség van rá!

Myreille | 2020.01.24 | Olvasási idő: 3 perc

Az ÉletMentő applikáció gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást. Soha ne legyen rá szükség, de ha egyszer úgy alakul, jó, ha ismered, és ott van a telefonon. Nem csak a sajátodon, hanem a gyerekek okostelefonján is.

Hogyan működik az ÉletMentő app?

A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával az Országos Mentőszolgálat egy új, ÉletMentő elnevezésű applikációt készített. A Medical Information Technologies által kifejlesztett mobilalkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a bajbajutottak számára.

Vészjelzés leadásakor nem kell bonyolult üzeneteket begépelni, egyetlen gomb lenyomásával kezdeményezhető riasztás és a mentők számára a vészhelyzet típusáról ikonokból választva lehet tájékoztatást adni. Az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet.

A helyzetmeghatározással a mentésirányító azonnal látja a bajbajutott pontos helyét GPS koordinátákkal. A szuperpontos helymeghatározásnak köszönhetően a mentőautó nem csak egy házszámot tud, hanem azt is, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott.

Ez különösen fontos akkor, ha a címhez nagyobb terület tartozik, vagy a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni. 

ÉletMentő app – Legyen kéznél, ha szükség van rá!

Az ÉletMentő app 4G lefedettség nélkül is működik, minden hazai mobilszolgáltató ügyfele számára.

Az applikációban előre rögzíteni lehet a legfontosabb egészségügyi tudnivalókat, így a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja például a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit, stb. - ha a bajbajutott a saját telefonjáról maga intézkedik -, amelyeket a diszpécser egyébként csak hosszas beszélgetés során tudhatna meg. Vészhelyzetben viszont ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

Nem kell keresni a neten, ott van az appban

Az ÉletMentő app nem csak akkor használható, ha mentőt kell hívni. POI adatbázisának köszönhetően könnyen megtalálhatók a legközelebb eső defibrillátorok, kórházak, ügyeletek és gyógyszertárak elérhetőségei is. Tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha éppen az app használójának kellene segítséget nyújtani valakinek, akár a mentők kiérkezéséig.

POI adatbázis: Points Of Interest, azaz hasznos helyek, érdekes pontok adatbázisa, amely az ÉletMentő applikációban tartalmazza a defibrillátorok,  a kórházak, az ügyeletek és a gyógyszertárak nevét, címét és GPS koordinátáit.

Az ÉletMentő applikáció már három országban – Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában – sikeresen működik. Eddig több, mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyságrendileg 30.000 riasztást érkezett ezen keresztül. A hazai app fejlesztése során felhasználták e három ország tapasztalatait, de kifejezett cél volt, hogy egy teljesen lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő app készüljön el.

Az app elérhető Androidon és iOS-en is.

Fontos! Miután telepítetted az ÉletMentő appot, a kipróbáláshoz ne az éles hívást, hanem a teszt üzemmódot használd, amit a kijelző bal felső sarkába találsz!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai